Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Există şi altfel de sancţiuni pentru cei care mânjesc cu gunoaie faţa Brăilei?

De ani de zile scriu despre Brăila ca despre oraşul meu de suflet şi mă doare indolenţa, nesimţirea şi bătaia de joc a celor care se consideră brăileni, dar aruncă în obrazul bătrânei urbe cu noroi şi cu gunoaie. De ani de zile, prin diverse articole de presă, încercăm să schimbăm câte ceva, dar rămânem în aceeaşi mocirlă a unui oraş prăfuit, de provincie, în care cetăţenii certaţi cu bunul-simţ, cu legea şi cu respectul faţă de domeniul public aruncă fără  jenă gunoaiele la întâmplare, la colţ de stradă, sparg seminţe în mijloacele de transport în comun, aruncă în staţii, pe bulevarde sau pe străzi chiştoace de ţigară, resturi de mâncare sau peturi, dar nimeni nu intervine.

Recent, Poliţia Locală a sancţionat câteva persoane, de diverse vârste, pe care le-a prins în timp ce aruncau deşeurile menajere pe domeniul public, în mai multe zone ale oraşului şi a aplicat câteva amenzi, cuprinse între 50 şi 250 de lei. Pentru mine, nu este o noutate faptul că anumite persoane îşi bat joc de imaginea acestui oraş, că autorităţile locale nu fac mare lucru pentru redresarea situaţiei sau că poliţiştii trec, de multe ori, nepăsători pe lângă indivizii care lasă covoare de seminţe pe bulevard sau pe faleză. Nu este o noutate nici faptul că la noi, simţul civic este ceva de domeniul filmelor SF, iar dacă încerci să atragi atenţia unui astfel de personaj care aruncă la întâmplare pachete de ţigări sau peturi, rişti să te trezeşti scuipat în faţă sau chiar cu câţiva pumni, pentru îndrăzneala de care dai dovadă. Cu câteva amenzi şi cu un comunicat de presă din partea Poliţiei nu se rezolvă mare lucru, aşa cum nici cu o floare nu se face primăvară. Oamenii ăştia, dacă le putem spune oameni unor astfel de specimene care nu ştiu să se poarte într-o comunitate, cred că ar trebui sancţionaţi nu doar cu o simplă amendă, pe care, sincer vorbind, nu ştiu dacă o plătesc sau nu. Aceşti indivizi ar trebui scoşi din confortul lor şi puşi să cureţe străzile oraşului, să ridice gunoaiele din diverse zone, alături de cei care primesc ajutor social de ani de zile, iar ei sparg seminţe în faţa blocurilor şi aruncă peturile de bere în spaţiile verzi...

De ani de zile, umplem paginile de ziar cu tot felul de exemple care umbresc imaginea oraşului, iar faţa Brăilei devine din ce în ce mai zbârcită de la o zi la alta. Din când în când, ne mai loveşte câte un palid simţ civic, dar obosim repede, ca după o curăţenie de primăvară şi, în scurt timp, totul revine la starea jalnică şi la lehamitea cu care ne-am obişnuit. Citeam undeva că în alte oraşe, civilizate, aruncatul gunoaielor la întâmplare, sau chiar a chiştoacelor de ţigară, se pedepseşte pe loc, iar cei care sunt prinşi asupra faptului, pe lângă amenda respectivă, sunt puşi să facă muncă în folosul comunităţii, să cureţe toată zona, în văzul tuturor, să vadă ce înseamnă să arunci gunoiul la întâmplare pe străzi şi să fii civilizat.

La noi însă, nu sunt nici măcar coşuri de gunoi, containere de reciclare sau pubele pe toate străzile sau în toate staţiile de transport în comun, iar gunoaiele colcăie sub nasul nostru. Acum este încă iarnă, iar mirosul pestilenţial încă nu ne gâdilă nările. Dar, peste câteva luni, o luăm de la capăt. Până atunci, nu ar fi rău ca astfel de practici să nu mai fie considerate drept un sport de masă, iar autorităţile locale să aibă în vedere şi altfel de sancţiuni pentru cei care mânjesc cu gunoaie faţa Brăilei.
Categorie articol: 

Comentarii