Mergi la conţinutul principal

Elevul cuţitar a fost identificat

ancheta poliţiştilor de la Biroul de Investigaţii Criminale, în baza imaginilor video transmise către IPJ Brăila în data de 11 septembrie, în care se observă cum un tânăr înarmat cu un cuţit îl ameninţă pe un alt băiat, pe strada Campiniu, a dus la identificarea celor implicaţi • este vorba despre doi minori, ambii în vârstă de 15 ani, care se cunoşteau, întrucât ambii au fost elevi la şcoala “Nikos Kazantzakis” şi aveau câte ceva de împărţit • în după-amiaza zilei de 11 septembrie, minorul C.I., care nu mai este elev al unităţii de învăţământ menţionate, de anul trecut, a decis să se răzbune • l-a aşteptat pe strada care duce spre Liceul Iorga, cu un cuţit în mână, pe D.P, şi a sărit la el pentru a-i arăta cine este şeful • cel atacat, care mai era împreună cu două tinere, a reuşit să se ferească de lovituri, cu ajutorul ghiozdanului

 

Violenţa extremă a unui minor era să producă o adevărată tragedie! Pornind de la câteva mici conflicte anterioare, un adolescent de 15 ani a dorit să arate că el este mai “tare” decât un fost coleg de la Şcoala “N. Kazantzakis”. Însă planul lui nu a fost să îl ameninţe sau să îl lovească, ci să îl taie cu un cuţit. Astfel, în urmă cu două săptămâni, agresorul şi-a aşteptat victima pe strada Campiniu, în apropiere de Liceul “Nicolae Iorga”. Imaginile surprinse de camera video de pe un autoturism, la data de 11 septembrie, în jurul orei 17.00, transmise pe adresa redacţiei, arată clar cum acesta loveşte furios cu cuţitul, iar victima, care se afla alături de alte două colege, a scăpat doar prin curajul lui de a folosi ghiozdanul pe post de scut. Surprinzător este faptul că “elevul cuţitar” nu avea un comportament violent la şcoală, el fiind caracterizat de conducerea unităţii ca o “persoană liniştită”. Poliţiştii au făcut lumină în acest caz şi l-au amendat pe atacator. Totuşi, imaginile au creat panică şi ridică semne de întrebare: de ce ajung unii elevi să aibă un astfel de comportament şi cine asigură protecţia copiilor, pe stradă, în cazul unor astfel de incidente!? Iar pericolul nu pândeşte doar pe străzi, ci chiar în şcoală. În urmă cu câteva zile, într-un liceu din Botoşani, un adolescent a reuşit să vină la ore cu un obiect ce pare a fi o sabie. Spre amuzamentul colegilor, acesta a folosit presupusa armă ca să facă tabla bucăţele.

 

Un conflict mai vechi, “scânteia” de la care a pornit totul

Ancheta efectuată de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, în baza imaginilor video care au ajuns şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, a dus la identificarea celor implicaţi în incidentul agresiv. Este vorba despre doi adolescenţi, ambii în vârstă de 15 ani.

S-a stabilit că cel care a luat cuţitul şi apoi l-a aşteptat în stradă pe celălalt, fiind decis să se răzbune, C.I., a fost elev la “Nikos Kazantzakis”, însă a terminat cursurile anul trecut. Numai că, acesta a rămas cu imaginea unei agresiuni comise anterior de partea vătămată, D.P, astfel că a decis să îi dea o lecţie. Adolescentul ameninţat cu cuţitul este încă elev la instituţia de învăţământ menţionată. Potrivit poliştilor, la scurt timp de la incidentul agresiv din stradă, băiatul de 15 ani, care a reuşit cu greu să se apere de loviturile care veneau una după alta, a formulat plângere penală la Poliţia Municipiului, prin intermediul bunicii care îl are în grijă. Cercetările au dus astfel la identificarea tânărului agresiv. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Tânărul a primit “vizita” poliţiştilor şi a predat cuţitul folosit în comiterea faptei de natură penală. Oricum, acestuia i s-a aplicat o amendă, conform Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. În faţa anchetatorilor, au precizat anumite surse judiciare, acuzatul a spus că între el şi partea vătămată există un conflict mai vechi, din perioada când amândoi erau elevi la aceeaşi şcoală, fiind colegi. Încă din anul 2016 ar fi început conflictul, asta se pare şi din cauza faptului că partea vătămată venise de la o altă instituţie de învăţământ din municipiu, fiindu-i astfel mai greu să se integreze în rândul elevilor de la “Kazantzakis”.

În anul şcolar 2017 - 2018, persoana vătămată i-ar fi adresat cuvinte şi expresii jignitoare agresorului, iar acesta a decis să se răzbune şi a vrut să îl intimideze, ameninţându-l cu cuţitul. Se pare că minorul a luat un cuţit de acasă şi apoi a mers pe strada Campiniu, unde l-a aşteptat pe “rivalul” său. Din fericire,  incidentul din stradă s-a încheiat fără victime, întrucât cel agresat s-a apărat cu ghiozdanul pe care l-a scos din spate şi a parat loviturile de cuţit. Dacă n-ar fi avut această prezenţă de spirit şi încasa în plin loviturile de cuţit, băiatul putea ajunge direct pe patul de spital. De asemenea, şi soarta agresorului ar fi fost previzibilă: majoratul l-ar fi prins în spatele gratiilor.

 

Adolescentul cuţitar, “un elev liniştit” la şcoală

Din imaginile surpinse de camera video se observă clar comportamentul agresiv al adolescentului de 15 ani care era gata să-l taie pe fostul lui coleg de şcoală, fără să se gândească la consecinţe. Însă nu aceeaşi atitudine o arăta în faţa profesorilor şi a conducerii Şcolii “Nikos Kazantzakis” unde acesta a fost elev până în vară. Aşa cum îl descrie Neaga Susanu, directoarea unităţii de învăţământ, C.I. era un “elev liniştit, care stătea în banca lui şi care nu prea ieşea în timpul pauzelor”. Însă după ce suna clopoţelul minorul nu ezita să îşi agreseze colegii, “ţinta” fiind copiii care nu locuiesc în centru şi nu fac parte din comunitatea lor, aşa cum ne-au informat sursele noastre.

“Anul trecut a terminat acest copil la noi dar el era totuşi un copil liniştit, să ştiţi, chiar în timpul pauzelor el nu ieşea afară. Celălalt copil, cel agresat, a venit la noi în şcoală în urmă cu doi ani. Probabil au avut un conflict mai vechi, nu pot să-mi dau seama ce a fost între ei că în şcoală nu s-au bătut, nu au fost conflicte între ei. Dar într-adevăr elevii care vin din alte zone ale oraşului se integrează mai greu în colectiv. Cei care locuiesc în Centru îi primesc mai greu în cercul lor de prieteni pe cei din alte părţi”, ne-a declarat Neaga Susanu, directoarea Şcolii “N. Kazantzakis”.

Unitatea de învăţământ are peste 400 de elevi în prezent, majoritatea de etnie romă, unii provin din familii defavorizate, alţii au o situaţie materială mai bună, şi este inevitabil să apară conflicte între colegi. Cei doi copii au şi ei o situaţie familială grea, partea vătămată nu mai are mamă, după cum am aflat ulterior, şi probabil de aici s-a ajuns la un comportament violent de la vârste fragede. În acest context, directoarea unităţii, care este şi psiholog de meserie, susţine că misiunea ei şi a colegilor nu este una tocmai uşoară. Aceasta încearcă în permanenţă să lucreze cu copiii, dar şi cu părinţii acestora, exemplificându-le cum pornirile agresive din motive superficiale îi pot costa mult în viitor.

“Toate neînţelegerile au la bază o cauză: o frustrare, o traumă din copilărie, o jignire în public etc. Pentru a rezolva conflictele eu lucrez şi cu părinţii, nu doar cu copiii, pentru că din familie pornesc toate, din mediul pe care îl au acasă. Să luăm acest caz. Îi aduc pe părinţii sau tutorii la şcoală şi încerc să îi sensibilizez. Lucrez pe emoţie, pe comportament. Eu îi întreb dacă sunt de acord cu comportamentul agresiv al copilului lor. Iar unii vor zice: «Da, că nu trebuie să fie prost şi să stea şi să-l bată». Bun, atunci copilul dumneavostră îl bate, îl loveşte în cap, victima ajunge la spital şi el o să aibă un dosar penal. Iar dintr-o ambiţie a dumneavoastră, copilul va avea toate uşile închise în viitor. Voi, părinţii, decideţi! Şi când le pun în balanţă ei înţeleg. Şi apoi vin şi le spun părinţilor că ar trebui să îi înveţe pe copii că e mai bine să evite scandalul, să vorbească frumos, să se retragă dacă nu au nicio comunicare cu o altă persoană. Trebuie să existe empatie, trebuie să le înţelegi situaţia pentru că există un răspuns pentru fiecare”, susţine cadrul didactic.

 

Elev cu un cuţit asupra sa la Colegiul “Ana Aslan”

Tot anul acesta, în luna februarie, un alt minor a fost depistat cu un cuţit asupra sa, în zona instituţiei de învăţământ. Părinţii unor elevi de la Colegiul “Ana Aslan”

au transmis la vremea respectivă un mesaj către redacţia cotidianului nostru în care se vorbea despre un elev de 16 ani, prins cu un cuţit asupra sa în incinta şcolii, dar faţă de care conducerea unităţii de învăţământ nu a luat nicio măsură. La Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila exista deja o sesizare cu privire la acel incident, căreia instituţia i-a dat curs. Astfel poliţiştii au efectuat atunci cercetări pentru infracţiunea de port ilegal de obiecte periculoase.

Există la Brăila, în cadrul Colegiului Ana Aslan, doamna directoare Gina Miron, care se pare că nu intenţionează să ia prea multe măsuri de siguranţă, atunci când un elev de clasa a noua este prins cu un cuţit, a cărui lamă are, nici mai mult, nici mai puţin, de 37 de centimetri. Doamna Directoare susţine că băiatul prins cu cuţitul a fost dus la poliţie, însă a declarat că nu va face nimic mai mult pentru siguranţa celorlalţi copii - fiindcă nu e cazul: «elevul e inofensiv, a fost o greşeală din partea lui, vine dintr-o familie amărâtă. Să îi mai dăm o şansă». Nimeni nu a spus că nu merită o şansă, dar atunci când doi elevi s-au încăierat uşor în incinta liceului, deoarece părinţii unuia dintre ei erau în poliţie, a ştiut să ia măsuri. Pe copilul bătut l-a trimis la psiholog, că are nevoie. Pe cel cu cuţit de 37 de cm nu îl mai trimite!? Mai mult, s-a speculat că acel copil va fi mutat de la şcoală (tot doamna directoare am înţeles că a făcut această afirmaţie), însă acest lucru nu s-a întâmplat. Am această informaţie de la câteva mămici din cadrul acelei şcoli. Vă mulţumesc! Sper că doamna directoare va primi câteva întrebări din partea presei”, se arăta în reclamaţia transmisă.

Legat de acest caz, directorul de la Colegiul “Ana Aslan” ne-a explicat faptul că acest incident nu a fost înregistrat în interiorul unităţii de învăţământ. “Vreau să precizez că nu s-a petrecut în şcoală acest episod, ci în afara şcolii. Am chemat poliţia, am făcut un consiliu de administraţie, un consiliu profesoral, am făcut tot ce ne impune regulamentul şcolar. Noi avem măsuri foarte stricte de siguranţă, avem paznic, avem profesor de serviciu, dar la 1.500 de elevi se mai întâmplă şi nedorite de noi şi de părinţi. Nu am mai avut până acum probleme cu acest elev”, ne-a declarat Gina Miron, directorul Colegiului “Ana Aslan”.

 

Înfiorător! Au venit la şcoală cu sabia şi au spart tabla

În urmă cu doar câteva zile, un alt incident care îi are în prim-plan pe elevii “cuţitari” a scandalizat o ţară întreagă. Potrivit presei naţionale, într-un liceu din Botoşani, un adolescent a reuşit să vină la şcoală cu un obiect ce pare a fi o sabie. Spre amuzamentul colegilor, acesta a luat “arma” şi a transformat-o în suliţă, aruncând-o în tablă de mai multe ori. Toată scena a fost filmată şi postată de reţelele de socializare. Chestionat de jurnalişti, inspectorul şcolar general de la Botoşani a declarat că se fac verificări pentru a stabili dacă elevii aveau într-adevăr o sabie sau era doar o bucată de fier.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro