Mergi la conţinutul principal

Elevii brăileni vor putea inventaria ruinele din zona istorică

• grupul de iniţiativă "Brăila Capitală Culturală Europeană 2021" va pune la dispoziţia elevilor din liceele brăilene un server şi software pentru începerea inventarierii clădirilor în ruină • elevii vor avea posibilitatea să participe efectiv la această acţiune, prin introducerea adreselor şi pozelor acelor locuinţe din centrul vechi care strică imaginea oraşului • totodată, ei vor avea posibilitatea să dea idei pentru regenerarea urbană, să propună înlocuirea clădirilor total deteriorate şi fără absolut nici o valoare arhitectonică cu mici parcuri sau alte obiective

Merită Brăila să fie capitală culturală europeană?
Pentru a răspunde acestei întrebări, cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a lansat o campanie de presă, menită a susţine iniţiativa "Brăila - Capitală Culturală Europeană 2021". Totodată, campania noastră are şi scopul de a identifica şi supune dezbaterii principalele probleme cu care se confruntă comunitatea şi care, în opinia noastră, îngreunează finalizarea favorabilă a acestui demers. Mai mult, cu ajutorul autorităţilor, al membrilor grupului de iniţiativă, al personalităţilor acestei urbe, dar şi al dumneavoastră, simpli cetăţeni, cititori ai cotidianului nostru, vrem să găsim şi să propunem soluţii de rezolvare a acestor probleme. Iar prima şi cea mai gravă problemă, probabil şi cel mai greu de rezolvat, este Centrul Vechi.
Aşteptăm, aşadar, de la dumneavoastră, pe adresa de e-mail: redactie@obiectivbr.ro, pe pagina de Facebook a ziarului sau la secţiunea comentarii a fiecărui material publicat cu supratitlul "Asanaţi Centrul vechi!", opinii, propuneri, dezvăluiri, imagini, idei menite a sprijini demersul iniţiatorilor şi autorităţilor de a reda acestei zone cuvenita valoare culturală şi arhitecturală, binemeritata distincţie şi demnitate. Cei nefamiliarizaţi cu internetul pot trimite opiniile prin poştă, la adresa: str. Mihai Eminescu, nr, 56, sau le pot depune direct în urna ce va fi special amenajată la parterul sediului nostru, lângă ghişeul de preluare anunţuri de mică publicitate.
Cele mai pertinente mesaje, cele mai realiste şi bine argumentate propuneri vor fi premiate de cotidianul "Obiectiv". Câştigătorii concursului "Asanaţi Centrul vechi!" vor fi stabiliţi de un juriu format dintr-un reprezentant al ziarului, unul al grupului de iniţiativă şi reprezentanţi ai administraţiei locale.
Această primă etapă a campaniei Obiectiv "Asanaţi Centrul vechi!" se va încheia pe 31 martie, câştigătorii concursului urmând a fi desemnaţi în prima săptămână din luna aprilie.

În ediţia de astăzi vă prezentăm punctul de vedere al unuia dintre iniţiatorii proiectului "Brăila - Capitală Culturală Europeană 2021", Constantin Teodorescu, preşedintele Societăţii Filarmonice "Lyra".

Începem ASANAREA Centrului Vechi!

Constantin TEODORESCU

Acum două săptămâni, când am dat cu ochii prima oară de prevederile "Taxei pe ruină", ce poate fi aplicată începând cu anul 2017, mi-am spus că este primul ajutor pe care guvernul ni-l dă, în domeniul legislativ, pentru a sprijini candidatura Brăilei la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Multe dintre criticile pe care le-am primit de la diferiţi cetăţeni în perioada lungă în care grupul de iniţiativă a încercat să convingă brăilenii că nu suntem cu nimic mai prejos decât Timişoara, Cluj, Craiova sau Iaşi, s-au referit la starea deplorabilă a unor clădiri aflate în perimetrul vechii cetăţi, plecând de la Dunăre până la Bulevardul Al. I. Cuza. Într-adevăr, e dezolant pentru nişte turişti veniţi cu un vapor de croazieră de la Viena să debarce în port, să vadă minunea care este Moara Violatos, apoi tragedia care este fosta tipografie, să urce pe Strada Danubiului pe lângă ruinele fabricii PAL, să admire rufele puse la uscat în câteva clădiri vechi şi să treacă prin duşurile scoţiene admirând Banca Naţională, Biserica Greacă şi Teatrul M.Filotti, urmând ca apoi să treacă pe lângă ruinele fostului Spital de Copii, ale Hotelului Pescăruş, ale clădirii fostului CEC.
Ştiu, tuturor le place să aibă covoarele curate în casă, nimănui nu-i place să le bată, că e cu efort şi transpiraţie. Tuturor le-ar plăcea să aibă grădiniţe de flori în faţa casei, dar dacă e posibil să vină Primarul să le planteze şi să le ude. E timpul să le aducă aminte cineva brăilenilor, indiferent de antipatia pe care o poate genera, că Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă.
Trebuie abandonat în primul rând stilul de competiţie electorală în care, în mod normal, partidele se întrec în a le povesti alegătorilor doar partea frumoasă a poveştii, aceea de la final când Alba ca Zăpada e luată de nevastă de prinţ, omiţând partea când ea spăla, făcea curat şi mâncare pentru cei 7 pitici. Este o reală provocare pentru politicieni să nu se repeadă acum la biscuiţii care sunt pe masă, ratând friptura din 2021.
De ce am adus aminte de partide? Simplu, pentru că legea permite administraţiei locale să aleagă coeficientul de multiplicare a "taxei pe ruină" de "până la 5 ori" şi competiţia electorală se poate transforma, sub pretextul că brăilenii sunt săraci, în competiţia "cine uită mai repede de taxa pe ruină" sau "cine promite cea mai mică taxă" sau "cine face inventarul clădirilor în ruină purtând ochelari de cal".
Dar pentru a demonstra determinarea cu care societatea civilă va susţine asanarea centrului vechi, şi asta nu doar din vorbe, grupul de iniţiativă "Brăila Capitală Culturală Europeană 2021" anunţă că va pune la dispoziţia elevilor din liceele brăilene un server şi software pentru începerea inventarierii clădirilor în ruină. Elevii vor avea posibilitatea să participe efectiv la această acţiune, prin introducerea adreselor şi pozelor acelor locuinţe din centrul vechi care strică imaginea oraşului şi vor avea posibilitatea să dea idei pentru regenerarea urbană, să propună înlocuirea clădirilor total deteriorate şi fără absolut nici o valoare arhitectonică cu mici parcuri sau alte obiective, în totală concordanţă cu planul urbanistic.
Aşteptăm sprijinul Inspectoratului Şcolar, aşteptăm alături de noi pe toţi profesorii de informatică din licee, contăm pe sprijinul elevilor. Vom colabora cu compartimentele specifice ale Primăriei, pentru a standardiza colectarea datelor în formatele necesare pentru ca rezultatele acestui recensământ să fie de un real folos şi în sprijinul acţiunilor întreprinse de autorităţile locale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro