Mergi la conţinutul principal

Educatia de calitate ii costa pe parinti

La fiecare inceput de an, parintii constata ca invatamintul de stat gratuit nu este tocmai gratuit. Pe linga faptul ca trebuie sa dea bani pentru fondul scolii, ei trebuie sa se ingrijeasca si de manualele elevilor, cu toate ca acestea ar fi trebuit sa fie primite gratuit. Teoretic, toate manualele comandate prin Casa Corpului Didactic de catre scoli au venit, deci, teoretic, elevii nu ar fi trebuit sa dea nici un ban pe manuale. La CCD s-au primit toate manualele solicitate in limita procentului legal de innoire a stocului de manuale, insa responsabilul Ecaterina Mocanu ne-a precizat ca probleme pot sa apara la limbile straine sau la anumite discipline de examen. Intr-un an unii profesori comanda un anumit manual, iar in anul urmator vine alt profesor la clasa si vrea alt manual, a explicat Ecaterina Mocanu. Asa ca le cere copiilor sa cumpere respectivul manual care, in cazul limbilor straine, este aproape 200.000 de lei. Aceeasi problema intervine si la manualele de limba romana, de matematica sau de stiinte. Parintii, daca vor ca elevii sa aiba dupa ce invata trebuie sa plateasca.
La profesorii care vor rezultate se impune si lucrul dupa culegere, astfel ca se mai cheltuie citeva sute de mii de lei si pentru acestea. La Liceul Teoretic "Perpessicius", directorul adjunct Ane Mary Luca a explicat ca din punctul de vedere al manualelor stau bine, cu toate ca exista si profesori care nu sint multumiti de manual si doresc altceva. "De exemplu, la limba engleza avansat, la clasa a IX-a, profesoara doreste un anumit manual, nu cel de la clasa, dar copiii pot folosi setul existent la biblioteca. In ceea ce priveste culegerile copiii cumpara, in special pe cele pentru disciplinele de la bacalaureat", a mai spus directorul adjunct de la "Perpessicius". Manuale si mai noi, si mai vechi sint si la Colegiul "Balcescu", unde abia in urma cu citeva zile s-a reusit sa se dea toate manualele copiilor. In privinta culegerilor si aici se cumpara tot ce este necesar pentru o buna pregatire la specializare. Se cumpara una sau chiar doua culegeri la fiecare disciplina, pretul acestora fiind in medie de 100.000 de lei. La limbile moderne din nou, nu prea se folosesc manualele. "Sint profesori care pe linga manualele de la scoala solicita un fel de caiete ale elevilor sau solicita alte manuale pe care copiii trebuie sa le cumpere. Unii profesori mai lucreaza si in plus cu elevii pentru a-i ajuta sa promoveze testele Cambridge", a mai spus directorul Colegiului "Balcescu", prof. Carmen Botea.
La elevii din ciclul superior al liceului, adica din clasele a XI-a si a XII-a, invatamintul nu mai este obligatoriu, asa ca ei trebuie sa-si cumpere manuale pentru toate disciplinele. Pentru ca toate sint foarte scumpe, ei ori cumpara manuale la pret redus de la seriile anterioare ori isi cumpara manuale numai pentru disciplinele la care dau examen, iar la celelalte sint cite doi elevi la un manual.
Concluzia este ca pentru un invatamint de calitate trebuie manuale de calitate, culegeri adecvate, iar parintii trebuie sa scoata din buzunar citeva milioane de lei pentru binele copiilor lor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro