Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Economiile migreaza din contul de depozit spre conturile de economisire

Codul Fiscal intrat in vigoare anul acesta prevede ca depozitele la vedere si conturile curente nu se impoziteaza. Bancile exploateaza din plin aceasta prevedere si mai toate ofera clientilor astfel de produse de economisire cu dobinzi ridicate, de pina la 6-7%, foarte apropiate de cele ale depozitelor la termen. Conturile de economii permit clientilor sa depuna si sa retraga bani oricind, functionind astfel ca un cont curent. Acestea sint mult mai flexibile decit depozitele la termen, unde retragerea de bani inainte de scadenta este echivalenta cu pierderea dobinzii. Si, dupa cum spune legea, cistigurile din dobinzi pentru conturile de economii nici nu sint impozitate cu 16% precum depozitele clasice.
Ceea ce inseamna ca o dobinda mai mica la un cont de economii poate aduce un cistig mai bun decit in cazul unui depozit la termen cu o dobinda ceva mai mare.
Pe un exemplu simplificat, pentru o suma de 10.000 de lei, depusa pe un an cu o dobinda de 6%, la scadenta se cistiga 600 de lei. Aplicind impozitul de 16%, suma pe care o primeste clientul este de 504 lei. Acelasi cistig ar fi obtinut in aceeasi perioada dintr-un cont de economii cu o dobinda de 5,04, intrucit pentru acesta nu se plateste impozit.
Pe de alta parte, pentru constituirea unui cont de economii sau obtinerea unei dobinzi ridicate este, de obicei, nevoie de o suma minima. Este vorba despre 300 de lei la CEC, 400 de lei la Raiffeisen Bank si Piraeus Bank, 500 de lei la BRD si 1.000 de lei la Banca Transilvania si Bancpost. Exista si exceptii de la regula, precum ING si Volksbank, unde pentru economisirea intr-un astfel de cont nu este obligatorie depunerea unei sume minime. Dobinzile la aceste produse de economisire variaza de la banca la banca, in functie de politica institutiei, insa sint apropiate de cele ale depozitelor si uneori chiar aceleasi. Este cazul Bancii Transilvania, unde dobinda la depozitul de economii este de 6,75% (la acelasi nivel cu dobinda la depozitul clasic pe termen de un an) si poate urca pina la 7% pentru sume mai mari de 10.000 de lei. "Atucont" de la BRD ofera o dobinda de 7%. In multe cazuri, bancile bonifica dobinda pe paliere de sume. Prin urmare, cine economiseste mai mult cistiga mai bine. La Bancpost, dobinda la contul de economii este de 3,5% pentru sume intre 1.000 si 6.000 de lei, in timp ce pentru economii mai mare creste cu doua puncte procentuale, la 5,5%. In contul "Privilegiu", la CEC, dobinda porneste de la 4% pentru sume de pina la 1.000 de lei si ajunge la 7,5% daca in cont exista sume mai mari de 10.000 de lei. La ING Bank si Volksbank dobinda este aceeasi, indiferent de suma din cont: 6,75% si, respectiv, 6%.
Categorie articol: 

Comentarii