Mergi la conţinutul principal

ECONOMIC: Bugetul general a înregistrat în primele trei luni un deficit de 0,56% din PIB, la 3,4 miliarde lei

Bugetul general consolidat al României a înregistrat în primele trei luni un deficit de 3,4 miliarde lei, respectiv 0,56 % din PIB, încadrându-se în ţinta de deficit stabilită cu organismele financiare internaţionale potrivit datelor transmise de MFP.

Veniturile bugetului general consolidat, de 45,7 miliarde lei, au fost în creștere cu 9,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3 punct procentuale ca pondere în PIB.

În ceea ce privește v eniturile fiscale, au fost mai mari cu 16,5% faţă de anul precedent, evoluții semnificative înrgistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+7,6%), accize (+7,3%), impozit pe venit (+21,2%).

"Începând cu anul 2012, la alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii sunt incluse şi veniturile din contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii în sumă de 282,8 milioanelei", potrivit Ministerului Finanțelor Publice.

Contribuţiile de asigurări au fost de 12,8 miliarde lei, în avans cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă 2011.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent atât la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate (+3,8%), cât şi în cazul veniturilor nefiscale (+21,7%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au urcat cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

La capitolul cheltuieli, acestea au fost de 49,1 miliarde lei, fiind o creștere în termeni nominali cu 4,9% faţă de anul precedent. În același timp, cheltuielile bugetului general consolidat s-au redus cu 0,1 pp ca procent în PIB.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 54,7% mai mari faţă de anul 2011 şi dobânzi cu 17,9%.

"Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 4,6%, ca urmare a plăţilor făcute din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente. Cheltuielile de personal au crescut cu 0,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent întrucât în luna ianuarie 2011 nu este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi nici plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (salariile majorate şi contribuţiile s-au platit începând cu luna februarie 2011)", precizează MFP.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,3 miliarde lei crescând în termeni nominali cu 43,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro