Mergi la conţinutul principal

E gunoier si a tras tepe de 230.000 $

Propulsat peste noapte din simplu gunoier, cap al uneia dintre cele mai bine puse la punct "afaceri" cu file cec din toata tara, ploiesteanul Neculae Necula, fost muncitor la Salubritate, a primit o pedeapsa record (definitiva), de 10 ani de inchisoare - cit pentru o crima! -, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Fara experienta in domeniul afacerilor, Necula a reusit, in doar citeva luni, sa puna mina pe marfa de 5,5 miliarde de lei (ceea ce, la un curs de 23.700 de lei, inseamna aproximativ 230.000 de dolari) si sa o valorifice in timp record, cu ajutorul unor indivizi pe care politia nu a reusit sa-i identifice nici pina astazi, desi au trecut patru ani de la arestarea lui. Pagubasii, firme cu rezonanta din toata tara, nu si-au mai recuperat prejudiciile, oamenii legii aplicind sechestru asigurator pe bunurile inculpatului, cite o fi avind el.
"Fara antecedente penale, fara loc de munca, necasatorit, neintegrat social sub aspect profesional, familial si cultural, cu un grad de instructie submediu" - asa il caracterizeaza judecatorii pe autorul uneia din cele mai mari "tepe" din cite s-au pomenit pe aceste meleaguri, care a luat asupra lui toata vinovatia, sa-i scape pe altii de puscarie.

Cum a fost pusa la cale megaescrocheria

Pina in decembrie 2002, Neculae Necula (atunci in virsta de 49 de ani) a lucrat ca gunoier la SC "Salub" SA Ploiesti. In martie 2003, la propunerea unui individ poreclit "Bacau" (a carei identitate a refuzat sa o faca cunoscuta politistilor), Necula s-a decis sa achizitioneze o firma fara datorii la stat si, in calitate de administrator, sa cumpere si apoi sa revinda rapid diverse marfuri. Bineinteles, banii rezultati urma sa si-i insuseasca si, in final, sa paraseasca tara. Afara de "Bacau", din "afacere" mai faceau parte "Viorel" si "Doina" (secretara firmei), despre care inculpatul a spus ca nu le cunoaste, de asemenea, adevarata identitate. La sfirsitul lunii martie, spun anchetatorii, secondat si finantat de cei trei complici, fostul gunoier a reusit sa cumpere SC "Other Service" SRL Braila, stabilindu-si sediul firmei la blocul 3 de pe B-dul Independentei, chiar in "buricul tirgului". Aceiasi indivizi i-au inchiriat respectivului un apartament in Galati - al carui proprietar s-a dovedit a fi un copil de 11 ani -, l-au ajutat sa-si scoata pasaport, sa-si doteze cu birotica sediul social al firmei si sa inchirieze un depozit de marfuri pe Sos. Baldovinesti. Necula a angajat, totodata, un magaziner si un manipulant, acestea fiind singurele persoane din firma care n-au cunoscut despre escrocheria pusa la cale cu atita minutiozitate si a caror identitate a putut fi stabilita. "Prin activitatile aratate, inculpatul impreuna cu cele trei persoane ramase neidentificate au incercat sa creeze tertilor cu care au intrat in contact, cit si celor pe care urmau sa le contacteze, sentimentul de incredere si credibilitate (societate fara datorii la stat, cu sediul social declarat la ORC, cu salariati, avind un depozit pentru marfuri), platind in avans contravaloarea chiriilor", precizeaza judecatorul care s-a ocupat de dosarul ploiesteanului.

Si-a asumat responsabilitatea pentru intreaga activitate infractionala

In perioada care a urmat, inculpatul, "Doina" zisa si "Gina" si "Viorel" au contactat telefonic furnizori mari de marfuri si, in baza comenzilor ferme scrise sau doar semnate si stampilate de inculpat, realizau aprovizionarea depozitului cu marfa. Odata pusa la punct cantitatea de marfa ce urma a fi livrata, pretul si modalitatea de plata cu fila cec scadenta la 30 de zile, Necula completa sau numai semna si stampila filele cec, acestea fiind inminate delegatilor (magazinerului sau manipulantului). Acestia se deplasau la furnizori cu camioane inchiriate, primeau marfa si factura aferenta si inminau filele cec (care nu aveau acoperire). Marfurile erau depuse pentru scurt timp in depozitul de pe Soseaua Baldovinesti (citeva ore pina la citeva zile), dupa care erau revindute la pret de producator, preferindu-se plata in numerar. Cind plata se facea, totusi, prin virament, sumele intrate in contul SC "Other Service" SRL Braila erau ridicate imediat. Culmea, cu toate eforturile autoritatilor, a putut fi identificat un singur beneficiar al marfurilor revindute. Desi i-a avut mereu alaturi pe cei trei complici, Neculae Necula, necooperind cu organele judiciare, si-a asumat responsabilitatea pentru intreaga activitate infractionala desfasurata in perioada martie - mai 2003 constind in "amagirea, inducerea si mentinerea in eroare a partilor vatamate cu privire la posibilitatile, conditiile si forma de plata si care a avut drept urmare obtinerea pentru sine si pentru apropiatii si a unui folos material injust, concomitent cu prejudicierea a 10 parti vatamate, carora le-a creat un prejudiciu total de 5.533.738.355 lei ROL", se mai precizeaza in dosarul cauzei. Iata si numele firmelor prejudiciate de fostul gunoier si de acolitii lui: SC "Protect Chemical" SRL Bucuresti (1.537.102.895 lei prejudiciu, la cursul din aprilie 2003); SC "Edland" SA Bucuresti (1.100.000.000 lei); SC "Munplast" SA Bucuresti (253.927551 lei); SC "Rominstal Construct" SRL Braila (281.457.500 lei); SC "Meat Prod Grup" SRL Bucuresti (675.322.025 lei); SC "Constam Metal" SA Buzau (570.396.634 lei); SC "Izocom MC" SA Calarasi (153.974.000 lei); SC "Herren Prod" SRL Iasi (163.993.000 lei); SC "Tessuti Fiorentini" SRL Prahova (doua inselaciuni, 109.410.000 lei respectiv 22.620.720 lei); SC "Blue Time" SRL Bucuresti (168.475.000 lei).
Cum majoritatea filelor cec isi aveau termenul scadent la sfirsitul lunii mai - inceputul lunii iunie 2003, Neculae Necula a parasit tara la data de 29 mai a acelasi an, cu destinatia Olanda, avind asupra lui suma de 10.000 de euro, nu inainte insa de a goli depozitul de marfa ramasa nelivrata. Citeva zile mai tirziu, firma escrocului a intrat in interdictie bancara, fiind somata sa restituie formularele bancilor. Concomitent, a fost sesizata IPJ Braila, iar Necula a fost dat in consemn la frontiera. Asa se face ca, pe data de 6 august 2003, fostul gunoier a fost retinut la Punctul de Frontiera Nadlac, fiind apoi adus sub escorta la Braila. Procesul intentat lui Necula s-a finalizat in 2006, insa el a fost redeschis anul acesta, pentru ca, intre timp, au mai aparut citeva firme "tepuite".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro