Mergi la conţinutul principal

Eşalonarea la plată, colac de salvare pentru aproape 60 de contribuabili

Aproape 60 de firme locale au cerut Fiscului eşalonarea obligaţiilor fiscale restante. Valoarea totală a acestor eşalonări se ridică la 6,4 milioane de lei, aşa cum arată o statistică prezentată de regionala fiscală. Aceste cifre ne poziţionează undeva pe locul 4 la nivel regional în urma Constanţei (158 dosare în sumă de 41,3 milioane lei), Buzăului (95 dosare cu 10,4 milioane lei) şi a Galaţiului (87 dosare - 14,58 milioane lei). La acelaşi nivel cu noi se clasează Vrancea cu 55 de dosare pentru eşalonări în cuantum de 7 milioane lei, iar pe ultimul loc apare Tulcea, cu 49 dosare pentru sume totalizând 6 milioane lei. Comparativ cu situaţia aferentă anului 2013, la nivelul celor 6 judeţe arondate regionalei fiscale Galaţi se poate observa că în primul trimestru din anul curent aproape 30 de firme au accesat această facilitate pentru eşalonări restante în cuantum de 19,5 milioane lei.
"Prin accesarea acestor înlesniri, agenţii economici beneficiază de un sistem de rate viabil pentru achitarea obligaţiilor fiscale restante; un nivel scăzut al dobânzii - 0,03%/zi (prin excepţie 0,02% în situaţia în care contribuabilul constituie întreaga garanţie solicitată sub forma scrisorii de garanţie bancară şi/sau consemnare de mijloace băneşti la o unitate a Trezoreriei Statului); penalităţile de întârziere se amână la plată pe perioada eşalonării, urmând a fi anulate în situaţia în care această eşalonare se finalizează conform graficelor de plată stabilite de administraţia fiscală; pentru sumele care fac obiectul eşalonării la plată nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită; se pot plăti anticipat, parţial, sau total, sumele cuprinse în graficul de eşalonare la plată, cu notificarea, prin cerere, a organului fiscal; asistenţă de specialitate în domeniul fiscal pe toată durata eşalonării", se arată într-o informare a Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi.
Există, totuşi, şi o serie de condiţii pe care agentul economic solicitant al eşalonării trebuie să le îndeplinească. Mai precis, este eligibil acel contribuabil care se află în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti, dar care are capacitatea financiară de plată pe perioada de eşalonare, are depuse toate declaraţiile fiscale la zi şi constituie o garanţie în contul sumei eşalonate. De asemenea, contribuabilul nu trebuie să se afle în procedură de dizolvare ori în insolvenţă şi trebuie să aibă un cazier fiscal curat, în sensul să nu i se fi stabilit atragerea răspunderii solidare.
Pentru cei interesaţi, informaţii suplimentare se pot obţine direct de la departamentul de asistenţă contribuabili şi evidenţă pe plătitori de la nivelul AJFP Brăila, precum şi de pe pagina web a regionalei fiscale de la Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro