Mergi la conţinutul principal

După 15 ani de așteptare! Consolidarea de mal de la Corbu Vechi este gata!

• investiția mult așteptată din județul Brăila a ajuns la final • lucrările au fost încheiate la termen și se așteaptă acum recepția finală • între timp, în zona Măxineni, din cauza debitelor mari ale râului Siret au mai apărut și alte eroziuni de mal, doar că segmentul de dig respectiv nu făcea obiectul contractului cu firma care tocmai a încheiat lucrările • în consecință, urmează acum un nou proiect și alte fonduri pentru întărirea zonei de dig afectate

 

S-au terminat, în sfârșit, lucrările de consolidare și supraînălțare a digului de apărare de la Corbu Vechi, comuna Măxineni! O veste bună, mai ales pentru localnici, așteptată de mai bine de 15 ani. Informația ne-a fost transmisă, în urma unei solicitări, de către reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, care au precizat, pentru ”Obiectiv - Vocea Brăilei” faptul că mai sunt câțiva pași birocratici până la recepția finală. Cert este că investiția a redus deja efectele inundațiilor în zonă, din cauza râului Siret, după cum ne asigură ABA Buzău-Ialomița. ”Recepția la terminarea lucrărilor se va realiza după îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de legislația în vigoare. În acest sens, devizul general actualizat se află în curs de aprobare la A.N. „Apele Române” și la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar cartea tehnică a construcției urmează a fi predată și verificată în perioada următoare”, au mai răspuns reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița. Între timp însă, în urma debitelor înregistrate pe râul Siret, tot în zona localității Măxineni s-au produs noi eroziuni de mal la digul de apărare însă în alte sectoare care nu făceau obiectul contractului, potrivit sursei citate. În acest context, mai spun autoritățile, a apărut necesitatea promovării altor lucrări de consolidare de mal, pentru punerea în siguranță a liniei de apărare împotriva inundațiilor a satului Corbu Vechi. ”Având în vedere acest aspect, A.B.A. Buzău-Ialomița a reactualizat Proiectul Complex „Lucrări de consolidare mal drept râu Siret, în zona km 532-533 aval de localitatea Corbu Vechi și supraînălțare tronsoane dig Nămoloasa Măxineni km 26Â400-26Â600;28Â300-28Â700 și dig centură Corbu Vechi km 0Â000-0Â250, județul Brăila” în vederea realizării unor lucrări de apărare mal cu prism de anrocamente, pe o lungime de 0,845 km și realizarea de noi epiuri. Documentația tehnico-economică a parcurs toate etapele de avizare, urmând a fi aprobați indicatorii tehnico-economici, iar după aprobarea acestora vom solicita fondurile necesare în vederea demarării procedurilor de achiziție pentru continuarea lucrărilor”, au mai transmis cotidianului ”Obiectiv”, reprezentanții ABA Buzău- Ialomița.

Trebuie să recunoaștem că mobilizarea constructorului a fost una exemplară, atât calitativ cât și în ceea ce privește ritmul de lucru. Nu doar că s-a respectat termenul stabilit în contract, dar lucrarea arată neașteptat de bine.

Proiectul investițional a avut în vedere consolidarea și supraînălțarea a peste 500 metri de dig, în total. Vorbim așadar, de o zonă extrem de afectată de-a lungul timpului, cu eroziuni de mal de mari dimensiuni, care au rupt din taluzul digului, Siretul riscând să inunde, an de an, casele a aproximativ 300 de localnici din Corbu Vechi. Concret, lucrările au vizat consolidarea malului drept al râului Siret, în zona km 532-533, în aval de localitatea Corbu Vechi și supraînălțarea tronsoanelor de dig Nămoloasa – Măxineni- km 26Â400-26Â600;28Â300-28Â700 și dig centură Corbu Vechi - km 0Â000-0Â250, iar investiția s-a ridicat la peste 15 milioane de lei, bani din fonduri guvernamentale.

Amintim că lucrările au început, oficial, în toamna lui 2021 și au avut ca termen de execuție 24 de luni. Firma care a câștigat contractul a fost LESCACI COM SRL din județul Satu Mare și este specializată în construcții hidrotehnice.

În anul 2022, LESCACI COM SRL a raportat o cifră de afaceri de 54.626.234 RON, cu un profit net de 17.783.644 RON și un număr de 156 angajați, după 27 ani de activitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro