Mergi la conţinutul principal

Duo Kitharsis, Bucharest Wind Ensemble și Musica Viva - nume sonore pe scena Festivalului SUBITO

• membrii formației Duo Kitharsis vor să transmită pasiunea lor generațiilor viitoare, în timp ce ansamblul Bucharest Wind Ensemble își propune să ducă muzica de cameră către publicul al cărui acces în sălile consacrate de concerte nu este la îndemânăMusica Viva a fost unul dintre ansamblurile selectate de BBC Radio Classic să reprezinte Ziua României în transmisiunile Uniunii Europene de Radio

 

Cea de-a II-a ediție a Festivalului Național de Muzică de Cameră SUBITO, organizat de Filarmonica „Lyra-George Cavadia” Brăila, alături de Consiliul Județean, Primăria Municipiului Brăila și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, în perioada 13-15 octombrie 2023 - eveniment care și-a pus amprenta asupra vieții culturale brăilene și naționale deopotrivă - reunește nume consacrate ale genului pe care continuăm să vi le prezentăm în paginile „Obiectiv - Vocea Brăilei” și pe care le veți putea urmări evoluând pe scenă în cele trei zile de festival cameral.

Duo Kitharsis sau Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, este o formație camerală care a luat ființă la București, în anul 2009. Potrivit organizatorilor Festivalului SUBITO, absolvirea cu succes a Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică București, la clasa de chitară a lect. univ. dr. Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, i-a condus pe cei doi în a-și desăvârși măiestria și talentul alături de alți maeștri: Duo Kaltchev - Ivo și Sofia Kaltchev și Duo Melis - Alexis Muzurakis și Susana Prieto. Nenumăratele distincții obținute la concursuri naționale și internaționale reliefează tehnica lor perfectă dar și profunzimea trăirilor pe care le provoacă atunci când te învăluie cu muzica lor. Concertele din țară sau din străinătate se bucură de fiecare dată de un real succes. Toate acestea i-au determinat pe membrii formației să transmită pasiunea lor generațiilor viitoare, de aceea au înființat, la Constanța, Școala de chitară „The Flat Guitar Academy”, în speranța că cei ce le vor călca pragul să descopere noi posibilități ale chitarei - nu numai chitară clasică, ci și chitară electrică, electroacustică - și să experimenteze diverse stiluri muzicale, de la rock propriu-zis la blues, pop, folk sau chiar jazz, pentru cei mai aventurieri.

Fondat în anul 2015, Ansamblul de suflători București (Bucharest Wind Ensemble) urmărește constant diversificarea combinațiilor instrumentale pentru a cuprinde, astfel, principalele genuri camerale care se adresează instrumentelor de suflat. Ansamblul a colaborat cu Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica din Chișinău, Filarmonica Pitești, Filarmonica „Lyra” Brăila, Orchestra de Cameră din Focșani, Asociația Florescu-Fernandez & Friends, Fundația Academia Classica (Bulgaria), Gminne Centrum Kultury w Nowogrodzcu (Polonia), Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Uniunea compozitorilor și muzicologilor din România, Muzeul Național „George Enescu”, Centrul cultural Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Fundația „Clasic e Fantastic”, Centrul Cultural al Municipiului București - ARCUB, Fundația Forum Arte, Asociația ȚinteaFest, Teatrul „Ion Creangă”, Institutul Maghiar Balassi din București, Fundația ACUMM. Ansamblul de suflători București a participat la festivaluri precum: Festiwal „Muzyka u J. I. Schnabla” - Polonia, Balchik Classic Days Music Festival - Bulgaria, Festivalul Musica Barcensis, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Rinascimento Musici, Festivalul I love Lipatti, Festivalul Internațional Țintea Muzicală, Festivalul Amintiri din Copilărie, Festivalul Mozart Foșani, Festivalul Mozartissimo București. Ansamblul își propune să ducă muzica de cameră către publicul al cărui acces în sălile consacrate de concerte nu este la îndemână.

Ansamblul Musica Viva a fost fondat în anul 2005 de pianista Andreea Butnaru și violoncelistul Florin Mitrea, nucleu în jurul căruia s-au strâns artiști de mare valoare ai scenei românești. Prin acordarea, în timp, a temperamentelor și a personalităților, în Musica Viva a existat dintotdeauna o completare dar și un antagonism: viziunea despre muzici camerale tematice, care să conțină întotdeauna un mesaj sau un nucleu de idei coerente presupune apetența pentru experiment și încrederea în cel care dezvoltă astfel de idei. Ansamblul împletește întotdeauna rațiunea cu temperamentul aventuros, o voce propune riscul, altele impun rigoarea studiului; aruncarea în necunoscut este temperată de reflecția asupra acțiunii. Printre proiectele lor se numără filmul Enchanting Romania (2021), CD-ul O călătorie spre Secolul al XX-lea (2017), recitalul Brahmsiana (2008), spectacolul sincretic De ce îl iubim pe Eminescu (2016-2017), proiectul de mare anvergură profesională Beethoven - Integrala trio-urilor cu pian (2011-2012) șDialoguri cu Muzică (2013-2015). În anul 2013, Musica Viva a fost unul dintre ansamblurile selectate de BBC Radio Classic să reprezinte Ziua României în transmisiunile Uniunii Europene de Radio iar în 2017 s-a numărat printre artiștii invitați la Festivalul George Enescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro