Mergi la conţinutul principal

Dosarul "Gazeta" se dizolva

Surpriza de proportii in dosarul "Gazeta", ajuns pe biroul magistratilor braileni la inceputul lunii martie 2007, prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In urma solicitarilor formulate de avocati, care au invocat nulitatea actelor intocmite de reprezentantii acuzarii, ieri, judecatorul brailean care se ocupa de dosar a dat cistig de cauza ziaristilor inculpati, aruncind in derizoriu activitatea unei intregi armate de procurori si politisti. Potrivit purtatorului de cuvint al Tribunalului Braila, judecator Lenuta Mocanu, prin hotarirea pronuntata, "s-a constatat nulitatea actelor de urmarire penala intocmite in perioada 9 decembrie 2005 - 30 octombrie 2006", de catre anchetatorii DIICOT. "Judecatorul a constatat ca au fost incalcate dispozitii ale CEDO, mai precis, au fost intocmite acte de urmarire penala fara a fi aduse la cunostinta inculpatilor. In consecinta, s-a dispus restituirea cauzei la procuror, la DIICOT - unitatea centrala, pentru refacerea actelor de urmarire penala. S-a dispus totodata ridicarea sechestrului asigurator aplicat asupra bunurilor inculpatilor si ridicarea sechestrului pus asupra bunurilor partilor responsabile civilmente (institutiile de presa unde isi desfasurau activitatea inculpatii - n. r.)", a precizat purtatorul de cuvint. Sursa citata ne-a mai declarat ca partile implicate pot declara recurs impotriva hotaririi in termen de trei zile de la pronuntare. Daca, in recurs, procurorii vor avea cistig de cauza, dosarul va ramine pe rol, daca nu, el va pleca la DIICOT si cercetarile vor fi reluate de la zero. De precizat faptul ca, indiferent de ce va urma, inculpatilor le este interzis sa paraseasca tara.
Contactat ieri, in legatura cu neasteptata intorsatura a lucrurilor, Aurelian Grama, unul dintre ziaristii acuzati, ne-a declarat: "Ma bucur ca un judecator tinar si-a asumat responsabilitatea de a aplica corect atit legea romaneasca, cit si hotaririle CEDO. In ciuda faptului ca am fost al doilea ziarist roman arestat dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, am crezut si cred ca trebuie sa ramin in tara si sa continui sa ma exprim liber in ziarele pe care le conduc. Sa sper, sa cred si sa lupt, fiindca presa de investigatii are sanse, pe baze europene".
Reamintim ca alaturi de presedintele trustului, Liviu Man, in dosarul "Gazeta" mai sint judecati - in calitate de simpli ziaristi sau directori ai institutiei de presa - Aurel Muresan, Dorel Alexandru Vidican, Ioan Otel, Calin Dan Parcalab, Aurelian Grama, Anca Elena Cocut, Adrian Avarvarei si Memoranda Suppllexa Onac. Acuzatiile puse pe seama celor noua jurnalisti clujeni se refera la infractiunile de asociere la un grup infractional organizat si santaj calificat in forma continuata. Potrivit procurorilor DIICOT Cluj, care au coordonat ancheta, inculpatii ar fi constituit un grup infractional organizat si, din anul 2004 si pina in noiembrie 2006, ar fi constrins 43 de persoane, in 53 de cazuri identificate, sa incheie contracte de publicitate cu trustul, folosind santajul. La inceputul lunii martie 2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a decis sa stramute dosarul "Gazeta" la Tribunalul Braila. Demn de mentionat este faptul ca, politistii care au facut cercetarea penala impotriva directorilor trustului de presa clujean erau, la rindul lor, cercetati, impotriva lor fiind deschise anchete ce vizeaza comiterea unor acte de coruptie. Printre cei luati in vizorul anchetatorilor se aflau ex-seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj, comisarul Toma Rus, seful Serviciului Antidrog, comisarul sef Horia Oltean, precum si agentii Alin Pintican si Petru Filip, din cadrul aceleiasi institutii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro