Mergi la conţinutul principal
Escrocherii cu Declaraţia 230 privind redirecţionarea a 2% din impozit

Donaţii furate pe semnături false

• inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila au descoperit până acum aproape 30 de cazuri în care unele ONG-uri şi-au atras, prin semnături false, diferite sume de bani din impozitul pe venit al brăilenilor, folosindu-se de datele personale ale contribuabililor • chiar dacă sumele astfel “deturnate” nu sunt mari, aproape 4.000 lei, Fiscul a făcut imediat plângeri penale • cazurile sunt acum în cercetarea celor de la Poliţia Economică  

 

Fiscul face plângeri penale pe bandă rulantă ONG-urilor care “au furat” 2% din impozitul pe venit al brăilenilor. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila a descoperit până acum aproape 30 de cazuri clare în care brăilenii s-au trezit că au “donat”, evident pe semnături false, unor organizaţii care-şi propun susţinerea financiară a unor cazuri sociale sau medicale, acel procent din impozitul pe venit. Cum s-a descoperit “mânăria”? Fiscul a cerut celor care figurează că au depus formularul 230 privind distribuirea a 2% din impozitul pe venit să confirme tranzacţiile şi nu mică i-a fost surpriza să primească răspunsul ferm al unor contribuabili că ei nu au semnat nimic. Au făcut-o în anii precedenţi, s-au plâns brăilenii, dar sigur - sigur nu şi în acest an! Aşa că instituţia a formulat deja 16 plângeri penale şi mai are pe “teavă”, alte 10. Şi este de aşteptat ca numărul final să fie cu mult mai mare pe măsură ce brăilenii vor veni la Fisc să se lămurească ce e cu “donaţiile” pe care le-au făcut fără voia lor. Cazurile reclamate s-au transformat în dosare penale cu acuzaţia de fals şi uz de fals, fiind în cercetare la Poliţia Economică.    

 

16 plângeri penale deja formulate plus alte 10, “pe ţeavă”

Mii de contribuabili din Brăila apar în evidenţele Finanţelor, prin Declaraţia 230, drept finanţatorii unor ONG-uri cu un procent de 2% din impozitul pe venit. O statistică în acest sens din partea AJFP Brăila arată că la nivelul judeţului nostru au fost depuse astfel de formulare fiscale în număr de 27.223 pentru suma totală de aproape 1,145 milioane lei. Surpriză însă: când Fiscul a început să verifice direct la contribuabili aceste tranzacţii, mulţi dintre ei au venit să reclame că nu şi-au dat acordul pentru direcţionarea celor două procente din impozitul pe venit către respectivele entităţi.

Ca o parantează, anul trecut, AJFP Brăila a înregistrat nu mai puţin de 32.000 de formulare 230 prin care brăilenii au ales cui anume să doneze cota de 2% din impozitul anual ori din pensie, cuantumul total al sumelor astfel redirecţionate fiind de circa 2 milioane lei. Se observă, aşadar, o scădere a apetitului brăilenilor pentru astfel de acte de caritate.

Revenind, în urma verificărilor efectuate de Fiscul brăilean în cazul declaraţiilor depuse în anul curent, au răspuns notificărilor trimise peste o sută de contribuabili, dintre care, în cazul a circa 21% inspectorii AJFP Brăila au decis sesizarea organelor penale. “După notificarea contribuabililor vizaţi de D 230 a fost depus un număr de 122 sesizeri/reclamaţii/nerecunoaşteri a semnăturii din partea acestora pentru suma de 3.967 lei. AJFP Brăila a formulat, până în prezent, un număr de 16 sesizări către organele de urmărire penală pentru un număr de tot atâtea ONG-uri beneficiare care au depus formularele în mod centralizat cu borderouri, urmând ca în perioada următoare să mai fie întocmite încă alte 10 sesizări”, ne-a declarat şeful AJFP Brăila, Mihaela Ciorăşteanu. De asemenea, sursa citată a adăugat că majoritatea organizaţiilor nonprofit în cazul cărora s-a decis sesizarea organelor de urmărire penală activează cu scopul colectării de donaţii pentru ajutorarea unor cazuri sociale ori medicale. În cele mai multe cazuri documentate până acum, contribuabilii au povestit inspectorilor Fiscului că, în anii trecuţi, au ales, într-adevăr, să direcţioneze cei 2% din impozitul pe venit către o organizaţie anume, dar că în 2018, n-au mai făcut acelaşi demers, ori dacă au completat D230 au pus ca destinatar o altă organizaţie. Ceea ce înseamnă că ONG-ul prins acum în abatere a completat, cel mai probabil, cu de la sine putere formularul fiscal, fără a mai cere şi acordul şi semnătura contribuabilului care în trecut îi făcuse donaţii. Procedural, în cazurile reclamate punctual de contribuabilii care nu-şi recunosc semnăturile, până la clarificarea situaţiei, AJFP Brăila suspendă efectuarea eventualelor viramente în conturile indicate. Evident, mai departe se extind verificările privind veridicitatea donaţiilor, iar în funcţie de rezultatele acestora, este posibil să mai asistăm şi la alte cazuri în care vor fi sesizate organele penale.

De la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila ni s-a confirmat înregistrarea sesizărilor din partea Fiscului, cu precizarea că au fost date în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE). În toate aceste cazuri, oamenii legii au întocmit dosare penale pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. 

 

De unde au plecat toate problemele?

Şi anul acesta ANAF a acceptat ca depunerea formularului la organele fiscale să se realizeze atât de către contribuabilul persoană fizică, cât şi, centralizat, de către entităţile beneficiare, în baza unei declaraţii scrise (ca măsură de siguranţă). Procedura de restituire a sumelor reprezentând până la 2% din impozitul pe veniturile din salarii şi din pensii aferente anului 2017 a fost modificată, iar ca element de noutate, pentru a veni în sprijinul contribuabililor persoane fizice care îşi exprimă susţinerea faţă de organizaţiile/ fundaţiile/ asociaţiile non-profit, noile reglementări au prevăzut ca sumele calculate şi datorate acestora să fie virate în conturile indicate în termen de cel mult 90 zile de la înregistrarea formularului depus de contribuabil sau entitatea beneficiară, pe bază de borderou, semnat şi stampilat. Înainte de asta însă, în cazul formularelor depuse de asociaţiile non-profit, Finanaţele trimit notificări pentru a stabili dacă oamenii şi-au dat sau nu acordul cu privire la direcţionarea procentelor lor către respectivele entităţi. Dacă în termen de 30 de zile de la data primirii notificării, contribuabilul notiticat nu infirmă direcţionarea, se procedează la efectuarea viramentului sumei către entitatea non profit. Aşa că agenţiile judeţene ale Finanţelor trebuie să ia la verificat toate formularele 230 care au fost depuse prin intermediul entităţilor non-profit şi să aducă la cunoştinţa contribuabililor, prin notificări, destinaţia sumelor ce urmează a fi virate. Asta, ca o măsură de evitare a unor posibile fraude, pentru ca, în situaţia în care contribuabilii nu recunosc entităţile cărora urmează a li se vira suma din impozitul pe venit, să înştiinţeze organul fiscal pentru a nu efectua viramentul sumei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro