Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Distribuitorii de medicamente fac presiuni pentru cresterea preturilor

Pina la aceasta data, in Braila nu sint probleme cu eliberarea medicamentelor, dar pe viitor nu se stie ce va mai fi, pentru ca ministrul Sanatatii nu s-a inteles cu furnizorii de medicamente, ne-a informat, ieri, dr. Mariana Tarachiu, directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Daca pina acum au existat stocuri de medicamente, in mod special pentru cele de import, in ultima perioada, farmaciile nu mai sint aprovizionate la fel de bine, desi nu au aparut inca sincope. "Pentru diabetici am rezolvat problema cu insulina din spital, la fel ca si pentru ceilalti bolnavi critici, pe diferite programe, pentru o luna, o luna si jumatate. La momentul asta nu sint probleme cu medicamentele, dar, pentru viitor, nu se stie," a precizat dr. Mariana Tarachiu.

Negocierile au esuat din nou

Negocierile dintre Ministerul Sanatatii si producatorii si distribuitorii de medicamente au esuat din nou miercuri seara, pentru a treia oara, urmind sa fie reluate, a declarat, ieri, ministrul Eugen Nicolaescu. Dupa o runda de negocieri de aproximativ doua ore, ministrul si reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) nu au cazut de acord asupra listei de medicamente compensate si gratuite si au convenit sa se intilneasca din nou.
Sublista C din lista de medicamente compensate si gratuite este alcatuita din medicamente pentru boli cronice, in regim de compensare suta la suta pentru asigurati si pacientii inscrisi in programele nationale de sanatate, iar sectiunea C2 cuprinde DCI corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii inclusi in programele nationale de sanatate cu scop curativ in tratamentul ambulatoriu si spitalicesc in regim de compensare suta la suta din pretul de decontare.

Ministrul Sanatatii va fi dat in judecata

Pentru restul medicamentelor, ministrul a solicitat producatorilor internationali o propunere pentru a fi acoperita diferenta de curs valutar leu-euro dintre 3,32, la cit sint calculate, si 3,76, cit este in prezent cursul. La negocieri au participat si cele doua organizatii care reprezinta distribuitorii de medicamente, Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), iar ministrul Sanatatii a solicitat distribuitorilor sa reia aprovizionarea pentru programele nationale de sanatate. Acestia insa, au spus ca nu sint de acord sa discute doar de cele 200 de medicamente din programe, ci vor sa discute situatia per ansamblu, a declarat Nicolaescu.
Cu toate acestea, ministrul sustine ca exista companii dispuse sa faca livrari de medicamente, atit membre ADIM si ADMR cit si din afara acestor organizatii.
De precizat este faptul ca toate companiile de distributie isi respecta contractele cu spitalele si le livreaza medicamente. Livrarea este doar partiala catre farmaciile cu care nu au contracte comerciale.
In timp ce ministrul Eugen Nicolaescu este dispus sa organizeze numeroase intilniri cu producatori si distribuitori de medicamente, pentru ca nu vrea sa creasca pretul acestor produse, distribuitorii de medicamente au anuntat ca vor sa-l dea in judecata, pentru ca a inghetat, de 18 luni, preturile medicamentelor. faptul ca toate companiile de distributie isi respecta contractele cu spitalele si le livreaza medicamente.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii