Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Din nou la şcoală

După ce, în urmă cu o săptămână, am sărbătorit începutul unui nou an bisericesc, astăzi, 9 septembrie, pentru copii, părinţi, bunici sau profesori este un nou început. Cu emoţii, cu bucuria revederii sau cu nostalgia zilelor calde de vacanţă, începutul unui nou an şcolar readuce în fiecare dintre noi clipe care rămân încrustate pe caldarâmul copilăriei, în clinchet de clopoţel. Astăzi, peste 65.000 de preşcolari şi elevi se îndreaptă cu emoţie către unităţile de învăţământ din toată ţara şi vor intra în sălile de clasă pentru prima zi din anul şcolar 2019 – 2020. Dar cum îi aşteaptă şcoala pe ei ?

An de an, cei implicaţi în procesul de învăţământ nu reuşesc să pună toate lucrurile la punct, multe şcoli nu reuşesc să aibă autorizaţiile sanitare necesare sau microbuze pentru transportul copiilor, multe manuale lipsesc de pe băncile unităţilor de învăţământ. Dacă în mediul urban copiii beneficiază de condiţii optime, la ţară, încă mai sunt şcoli cu grupuri sanitare în curte, încălzirea se face la sobe pe lemn sau încă se fac lucrări de reabilitare pe ultima sută de metri. În condiţiile în care România se numără printre ţările cu cea mai mare viteză la internet din Uniunea Europeană, în zonele izolate, în satele de la marginile judeţelor, profesorii sunt nevoiţi să facă naveta zeci de kilometri, iar copiii vin la şcoală cu sticluţa de apă adusă de acasă. De la an la an, emoţia primei zile de şcoală este umbrită de problemele cu care se confruntă sistemul de învăţământ, de lipsuri, iar diferenţele dintre şcolile din mediul urban şi cele de la ţară se adâncesc şi devin din ce în ce mai vizibile. Din cauza natalităţii scăzute, unele şcoli au căpătat alte destinaţii în ultima vreme sau, în curtea unor unităţi de învăţământ din judeţul Brăila, de exemplu, între şcoala şi grădiniţa din sat, s-au plantat cârciumi şi baruri, iar copiii sunt nevoiţi să suporte gălăgia sau trivialităţile consumatorilor respectivi, sub privirile autorităţilor comunale.

Totuşi, cu bune, cu mai puţin bune, în toate unităţile de învăţământ se va auzi astăzi din nou clinchetul de clopoţel şi glasurile cristaline ale copiilor vor răsuna în curţile şcolilor şi în clasele luate cu asalt de buchete de flori. În pragul unui nou început, tuturor copiilor succes şi spor la învăţătură, putere de muncă dacălilor, iar părinţilor, răbdare şi inţelegere!

Să fie un an bun!
Categorie articol: 

Comentarii