Mergi la conţinutul principal

Despre medici si superficialitate

Sintem pe primul loc in Europa in topul tarilor cu mortalitate ridicata cauzata de cancerul de col uterin. Sintem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul bolnavilor de tuberculoza. Ocupam locuri fruntase in clasamentele privind incidenta cancerului la sin, la plamini, a cirozei, a bolilor cu transmitere sexuala. Rapoartele Comisiei Europene ne arata ca pe un popor bolnav, insuficient informat in ceea ce priveste sanatatea si preventia anumitor boli. Nu avem o cultura medicala, nu ajungem la medic decit atunci cind nu mai avem incotro, din pacate, de multe ori, prea tirziu. Romanii isi trateaza cu superficialitate starea de sanatate si, cu exceptia pensionarilor, calca foarte rar printr-un cabinet medical.
Integrarea in UE ne obliga, cumva, sa adoptam o alta atitudine, dar buba e atit de veche, iar metehnele sint atit de bine inradacinate, incit mi-e greu sa cred ca vom ajunge vreodata, din acest punct de vedere, cu adevarat cetateni europeni.
Ei bine, guvernarea PNL a incercat ceva. Din pacate insa, problema a fost tratata tipic romaneste si, sincer, din punctul meu de vedere, Programul national privind evaluarea starii de sanatate, caci despre asta e vorba, o initiativa ce putea fi un real cistig pentru populatie, a adus o si mai mare neincredere in sistem.
De fapt, chiar de la inceput, acest program a stirnit dispute, multi romani intrebindu-se, pe buna dreptate avind in vedere starea deplorabila a sistemului sanitar, daca e vorba despre o decizie inteleapta sau pur si simplu despre o risipa de bani.
A trecut un an, programul se apropie de final si, in ciuda sperantei ca timpul va rezolva bulibaselile de inceput, controversele n-au incetat nici acum, rezultatele confirmind exact ce au spus inca de la inceput scepticii: se vor cheltui sume impresionante - 900 milioane lei (9 mii de miliarde de lei vechi) - pentru un rezultat incert, pentru ca va fi o evaluare partiala si incorecta. Si nu e vorba doar de suspiciunile pacientilor, chiar si medicii au atras atentia ca atit cabinetele medicale cit si laboratoarele sint complet nepregatite sa faca fata unui numar atit de mare de pacienti si exista riscul sa apara multe analize false.
Eu, personal, desi eram decisa sa nu dau curs invitatiei Ministerului Sanatatii, pentru ca de ceva timp nu ma simteam prea bine, am zis: "Hai sa o fac si pe asta". Asa ca, saptamina trecuta, am ingrosat rindurile celor citeva milioane de cetateni constiinciosi. Cu ce m-am ales? Cu patru zile facute praf (o zi la medicul de familie pentru trimitere, a doua pentru recoltarea probelor, a treia pentru ridicarea rezultatelor si a patra din nou la medicul de familie pentru interpretarea lor) si o groaza de nervi. Pai, cum sa nu te enervezi, cind la usa vezi o coada de zeci de persoane, de-a valma, batrini, bolnavi, copii de numai citiva anisori si salariati invoiti cu ora care nu-si dezlipeau ochii de pe ceas, iar in laborator o singura asistenta recolta probe? Oricum, pentru mine a fost timp pierdut in zadar, pentru ca in ciuda faptului ca de o luna ma simt deplorabil, analizele au iesit excelent. Asa ca, medicul nu a facut altceva decit sa-mi recomande, pe fuga, o cura zdravana de tarite din griu.
In concluzie, nici acum, dupa ce i-am parcurs toate etapele, habar nu am care e rostul acestui program. Dar am inteles altceva. Am inteles clar de ce ajung romanii atit de rar intr-un cabinet medical.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro