Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Despagubiri pentru deponentii CEC care nu si-au primit niciodata Daciile comandate

Guvernul a prelungit cu doi ani perioada pina la care cei care au constituit depozite CEC pentru achizitia unei masini sint luati in evidenta pentru a fi despagubiti. Astfel, a fost aprobata zilele trecute extinderea listei deponentilor CEC care primesc despagubiri, precum si a termenului pina la care au fost deschise depozitele. Concret, statul va despagubi toti deponentii care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pentru achizitionarea de autoturisme, indiferent de tipul acestora, deschise pina la 15 februarie 1992, iar despagubirile vor fi indexate pina la 31 iulie 2007.
Despagubirile sint egale cu suma depusa la CEC, indexata cu nivelul indicelui ratei de inflatie, calculat din data depunerii pina in ziua achitarii. "Guvernul va extinde atit categoria deponentilor care vor primi despagubiri, incluzind persoanele care au constituit depozite la CEC si pentru alte marci de autoturisme, nu doar pentru Dacia, cit si data limita luata in calcul pentru constituirea depozitelor. Vor fi acordate astfel despagubiri pentru depozitele constituite pina la 15 februarie 1992, data de stopare a deschiderii de conturi, si nu pina la 1 noiembrie 1990, prevazuta in prezent", au declarat surse ministeriale pentru Mediafax.
Cu privire la cuantumul despagubirii, Asociatia Pagubitilor de Autoturisme din Romania (APAR) a efectuat un calcul in acest sens care indica suma de circa 6.000 euro pentru despagubirea celor care au depus toti banii pentru a cumpara masina. "Suma s-a obtinut prin actualizarea sumei integrale depuse inainte de 1989 la CEC prin aplicarea indicelui de inflatie de la acel moment pina in prezent, iar acesti indicatori au fost luati din comunicarile Institutului National de Statistica", a explicat Maria Lovin, presedintele filialei locale a APAR. In ceea ce priveste prelungirea datei limita luata in calcul pentru constituirea depozitelor, sursa citata a explicat ca este o modificare binevenita, dar a subliniat importanta extinderii drepturilor la despagubire si catre cei care au avut constituite depozite la BRD tot pentru achizitia unei masini Dacia.
Reamintim ca legea actuala, aprobata de Parlament in mai 2007, permite acordarea de despagubiri banesti doar pentru persoanele care au depus la CEC pina la 1 noiembrie 1990 diverse sume de bani in vederea achizitionarii de autoturisme.
Categorie articol: 

Comentarii