Mergi la conţinutul principal

Delia Râşnoveanu, sub lupa partidelor de opoziţie din Brăila

• PNL-iştii brăileni , în frunte cu liderul lor, Alexandru Dănăilă, au ţinut, recent, să îşi facă publice aşteptările pe care le au de la noua conducere a Spitalului Judeţean Brăila • printre doleanţe se numără eliminarea fraudelor la concursurile de angajare, oprirea exodului medicilor  (fie aceştia chiar pensionari), dar şi continuarea investiţiilor • separat, chiar dacă are un acord de parteneriat cu PSD, preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea, a afirmat că se aşteaptă la schimbări în bine în privinţa spitalului şi ameninţă cu critici dure în caz contrar

 

Noul manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Delia Râşnoveanu, trebuie să se adapteze repede la noul job. În caz contrar va primi critici dure din partea partidelor de opoziţie. Cam acesta a fost mesajul liderilor politici ai PNL Brăila, care şi-au exprimat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, doleanţele vizavi de modul în care ar trebui să evolueze lucrurile în cadrul Spitalului Judeţean. Potrivit preşedintelui liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă, există foarte multe aşteptări la adresa noului manager al SJU, numit politic de PSD-işti, nu doar din partea partidelor de opoziţie, ci şi din partea brăilenilor. Liberalii nu au ratat ocazia de a critica dorinţa social-democraţilor de a politiza toate instituţiile, arătându-se destul de nemulţumiţi pentru modul în care un asemenea demers ar putea afecta calitatea actului medical în cazul Spitalului Judeţean.

“Pot să spun că o cunosc pe Delia Râşnoveanu, noul manager de la Spitalul Judeţean. Pe doamna director de îngrijiri (n.r. - Luiza Guţă) nu o cunosc. Dar nu asta este important, dacă eu le cunosc  sau nu, sau dacă noi, cei din PNL, ştim persoanele care sunt în conducerea spitalului. Acolo decizia este politică. Este clar! E o chestiune asumată, care nu poate fi schimbată indiferent ce am spune. Politizarea Spitalului Judeţean a început acum mulţi ani şi astăzi politica de partid se face până la ultimul nivel. Până la nivelul de infirmier, femeie de serviciu şi aşa mai departe. De sus până jos. Şi asta este o chestiune care a afectat şi actul medical în sine, din punctul meu de vedere”, a afirmat Dănăilă.

La rândul său, consilierul judeţean, Florin Cîrligea, s-a plâns de aceeaşi situaţie, punctând că în urmă cu câţiva ani a avut o problemă personală aşa că a ajuns la Spitalul Judeţean, unde, a constatat cu stupoare că personalul medical era vizibil afiliat PSD.

“Nu vorbesc de medici şi de asistente neapărat, ci în rest: infirmiere, femeia de serviciu. Erau simpatizante PSD. Nu spun că e ceva în neregulă să simpatizeze cu un partid, dar s-a tot vorbit în spaţiul public - şi eu nu cred că iese fum fără foc -, referitor la faptul că o grămadă de posturi sunt date ca recompensă pentru propagandă politică şi altele. Este o practică. Şpaga este una. Dar dacă se intră pe chestii politice nu mai este nevoie de şpagă, ci se merge pe indicaţii”, a adăugat la Cîrligea.

 

Ce vor liberalii să facă noul manager la Spital în perioada următoare

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, declară că ceea ce îşi doreşte de la Delia Râşnoveanu nu este nimic exagerat, ci se mulează perfect cu doleanţele generale ale tuturor brăilenilor. Acesta susţine că trebuie eliminate orice tentative de fraudare a eventualelor concursuri de angajare, oprirea exodului medicilor, aducerea spitalului la un standard normal în ceea ce priveşte igiena, dar şi continuarea investiţiilor acolo.

“Suntem toţi locuitori ai oraşului şi, «Doamne Fereşte!», riscăm oricând să ajungem la spital, să avem nevoie de îngrijiri. În primul rând, trebuie să nu mai planeze asupra instituţiei suspiciuni cu privire la fraudarea unor concursuri de angajare la spital. Pentru orice funcţie ar fi. Asta este o chestiune definitorie pentru activitatea de acolo. Dacă de fiecare dată o să avem probleme şi suspiciuni cu angajările, nici nu vom putea forma o echipă sănătoasă şi puternică. A doua chestiune vizează tratarea cu măsură egală a tuturor celor care activează în spital. Sunt medici care au depăşit vârsta de pensionare şi deşi lipsa de medici este una acută la Brăila, unora li s-a permis să mai rămână în spital, dar altora nu. Şi asta a fost o chestiune care ne-a afectat pe toţi. Iar motivele sunt diferite. Nu am să evaluez un act medical, dar cred că ar trebui trataţi cu aceeaşi măsură toţi cei care aduc un plus în ceea ce priveşte actul medical de la Spitalul Judeţean. O altă chestiune ţine de ceea ce înseamnă igienă în cadrul spitalului. De-a lungul timpului a fost o temă în dezbatere publică, dar e o chestiune care nu s-a rezolvat încă. Sper ca noua conducere să poată să facă un pas în faţă. Şi, bineînţeles, să se rezolve problema furturilor de medicamente, lipsa din inventar a unor piese de mobilier care au fost cumpărate din bani mulţi acolo, problemele cu aparatura care a fost achiziţionată ca fiind nouă, funcţională, dar întreţinerea ei costă mai mult decât aparatul în sine. Astea sunt nişte chestiuni care nu trebuie să se mai repete”, a afirmat Dănăilă.

Sursa citată a mai adăugat că organizaţia PNL Brăila va urmări îndeaproape tot ceea ce se întâmplă la spital. De asemenea, a făcut precizarea că nu doar managerul spitalului joacă un rol important în redresarea instituţiei, ci şi Consiliul Judeţean, care trebuie să traseze liniile de oportunitate potrivite.

Liberalul Florin Cîrligea a mai adăugat că este dispus să îi acorde încredere noului manager pentru această perioadă de 6 luni, în care are ocazia să demonstreze că poate schimba lucrurile la nivelul Spitalului Judeţean.

Cât despre faptul că au existat situaţii în trecut când medicii nu au coborât la urgenţe atunci când au fost solicitaţi, ceea ce a stârnit nemulţumire în rândul brăilenilor, consilierul municipal PNL, Sorin Ioniţă, a afirmat că din punctul său de vedere astfel de episoade pot fi evitate dacă există bun simţ atât din partea medicilor, dar şi a pacienţilor.

“Oamenii care lucrează în spital, care lucrează în Sănătate în general, sunt nişte oameni educaţi. Ceea ce lipseşte din punctul meu de vedere în spital este bunul simţ. Dar bunul simţ este generat şi este propagat exact la fel ca nesimţirea. Pacientul are circumstanţele lui atenuante, el vine acolo pentru că se află într-o stare de suferinţă şi dacă suferinţa aceea fizică, dintr-un anumit punct de vedere îi limitează deschiderea către o relaţie omenoasă cu medicul respectiv, nu face altceva decât să îi transmită nervozitate tocmai celui care trebuie să aibă grijă de sănătatea lui. Sper ca doamna manager de la Spitalul Judeţean să pună lucrurile pe picioare”, a afirmat liberalul.

Şi fostul senator PNL Cătălin Boboc şi-a exprimat dorinţa ca investiţiile făcute la Spitalul Judeţean să continue, considerând acest aspect cel mai important dintre toate lucrurile de care un manager ar trebui să se îngrijească. Cât despre numirea politică a Deliei Râşnoveanu, acesta nu s-a arătat prea încântat, însă a ţinut să sublinieze că măcar de această dată PSD-ul va fi nevoit să îşi asume pe faţă o eventuală reuşită, dar şi un posibil eşec în egală măsură.

“Adică dacă tot nu vom reuşi să terminăm ce e de făcut în spital, din punct de vedere al investiţiilor, dacă nu reuşim să rezolvăm problemele de curăţenie, de ordine, până la urmă procedurile din spital, PSD-ul va trebui să şi le asume politic. Aşa cum îşi asumă întreaga structură a spitalului. Politic”, a ţinut să sublinieze de mai multe ori, Boboc.

 

Deputatul Antoneta Ioniţă îi urează succes Deliei Râşnoveanu

Separat de colegii săi, imediat cum a aflat numele noului manager al SJU Brăila, dar şi a directorului de îngrijiri, deputatul PNL Antoneta Ioniţă a ţinut să le transmită succes în scurtul mandat interimar. Aceasta a povestit că a avut ocazia să colaboreze cu Delia Râşnoveanu în perioada când a fost şefa UPU Brăila, astfel că şi-a format o părere bună despre actualul manager al spitatului.

“Din punctul meu de vedere, Delia Râşnoveanu este un om care poate să facă orice îşi propune. Îmi doresc să îşi pună în practică ideile. Am văzut că se vorbeşte despre comunicarea dintre pacient şi medicii din spital. Şi pe directoarea de îngrijiri o cunosc şi ştiu că poate să facă treabă. Oricum, vreau să îi urez succes doamnei manager interimar. Mă bucur, de asemenea, dacă va rămâne Alina Neacşu pe poziţia de director medical. Este un medic care a demonstrat că poate realiza lucruri”, a declarat Antoneta Ioniţă.

 

Şi PMP-iştii se laudă că vor fi atenţi la evoluţia lucrurilor la SJU Brăila

Recent, preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea a afirmat că indiferent dacă are semnat un protocol de colaborare cu PSD şi indiferent dacă Delia Râşnoveanu este membru social-democrat, PMP-iştii vor urmări cu atenţie activitatea acesteia şi vor critica eventuale derapaje. Până una alta, popularii susţin că au fost consultaţi la numirea noului manager al SJU Brăila şi că şi-au dat girul fără probleme, considerând-o pe Delia Râşnoveanu capabilă să preia o asemenea funcţie importantă.

“În general, noi dăm un cec în alb, aşa cum am dat de exemplu şi Inspectoratului Şcolar şi tuturor conducerilor instituţiilor. Pentru că fiecare conducere nouă trebuie să aibă o perioadă de timp în care să îşi demonstreze calitatea, valoarea, să demonstreze că face ceva. Dar în momentul în care aceste lucruri se duc în zona veche, dacă nu se schimbă nimic şi apar aceleaşi probleme discutate de toată lumea, deja nu mai putem să vorbim frumos sau nu mai putem să discutăm despre acea conducere aşa cum o facem acum. Dar eu cred că schimbarea este benefică. Mai mult decât atât, cunosc persoanele respective ca fiind cu notorietate, de valoare, care au experienţă. Şi cred că aceste persoane, prin activitatea pe care o vor desfăşura - pentru că acolo chiar trebuie puse la punct, pentru că toată lumea ştie că lucrurile nu sunt în ordine -, dacă vor începe să pună lucrurile la punct, concret să vedem ceva, atunci ok. Evident, lucrurile nu se vor putea schimba într-o zi sau o săptămână. Dar de exemplu, să vedem că preţurile de achiziţie ale aparaturii medicale de unică folosinţă, de utilizare rapidă în secţiile spitalului a scăzut cu 50%”, a afirmat Botea, precizând că acesta ar putea fi unul dintre lucrurile la care PMP Brăila se aşteaptă în viitor.

Reamintim că preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat că a luat decizia de a o numi pe Delia Râşnoveanu manager interimar la Spitalul Judeţean, deoarece a considerat că aceasta are experienţă, vine din domeniu însă nu profesează în cadrul instituţiei, dar a contat şi faptul că este membru PSD.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro