Mergi la conţinutul principal

De ce nu au sunat sirenele de alarmă la Brăila. ”Nu am vrut să panicăm populația!”

După cum v-am informat în ediția on-line de marți, 27 februarie, a cotidianului nostru, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență București a decis ca, de Ziua Protecției Civile, să se facă un exercițiu de verificare a sistemelor de alarmare, la nivel național. Astfel, exercițiul denumit generic ”Miercurea alarmelor” a fost programat pentru astăzi, 28 februarie, și trebuia să se desfășoare în intervalul orar 10.00 - 11.00 în toate localitățile unde există astfel de sisteme de alarmare, deci implicit și în municipiul Brăila, dar și în comunele și satele din mediul rural brăilean dotate cu sirene de alarmă. După cum s-a putut observa, însă, în municipiu nu a sunat nicio sirenă, astăzi, între 10.00 și 11.00. De ce s-a întâmplat așa? Deoarece conducerea Primăriei a considerat că nu a fost timp suficient pentru informarea populației despre acest exercițiu, motiv pentru care s-a decis ca sirenele să nu fie pornite azi, urmând ca operațiunea să fie reprogramată. După cum se știe, instalațiile de alarmare existente în municipiu se află în administrarea Primăriei, care are obligația de a le menține funcționale, gata să fie pornite de câte ori este nevoie, la solicitarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în situații reale de război sau calamități naturale, precum și în cadrul unor exerciții de verificare periodice.

În solicitarea primită de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență referitor la acest exercițiu de alarmare se menționa faptul că Primăria trebuie să informeze populația despre acțiunea care trebuia desfășurată în ziua de 28 februarie. Solicitarea a ajuns la Primărie luni, 26 februarie, astfel că nu am avut timpul necesar să emitem un comunicat către mass-media cu trei zile înainte de data stabilită, astfel încât informația să poată ajunge la un procent cât mai mare al populației. Am considerat că fără o informare corespunzătoare, pornirea sistemelor de alarmare ar fi putut provoca panică în rândul populației. Din acest motiv, am solicitat ISU o reprogramare a exercițiului, la o dată care să ne permită să informăm cetățenii din timp. Am înștiințat și Prefectura despre această solicitare. Așteptăm să ni se comunice când să desfășurăm exercițiul”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

Alți edili din județ nu au considerat exercițiul de alarmare ar putea să provoace panică. De exemplu, la Ianca, dar și în localitățile arondate, Oprișenești, Plopu etc, sirenele au fost pornite, conform solicitării primite de la autoritățile naționale, după cum ne-a confirmat primarul Fănel Chiriță.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro