* după ce în Liga a III-a a trebuit să joace la Însurăței, echipa fanion a Brăilei are toate șansele să revină pe Stadionul Municipal, în prima etapă a Ligii a II-a, programată pe 31 iulie * Primăria Brăila a anunțat că va face lucrările strict necesare, astfel încât stadionul să poată fi omologat * terenul propriu-zis se prezintă bine la ora actuală, însă mai trebuie puse la punct anumite detalii la tribune * ulterior, Stadionul Municipal ar urma să intre într-un amplu proces de reabilitare, iar Dacia Unirea s-ar putea muta pe stadionul Progresul, care a intrat deja în reabilitare
Din luna iulie, Dacia Unirea revine pe Municipal. Este marea veste așteptată de toată suflarea fotbalistică brăileană. Eforturile clubului Dacia Unirea care, după doar două sezoane, cu un buget mic a revenit în Liga a II-a, au făcut ca Primăria Brăila să se implice în obținerea Certificatului de siguranță, cel care apoi va asigura omologarea bazei sportive brăilene pentru eșalonul al doilea al fotbalului românesc. Liga a II-a, sezonul competițional 2021-2022 va începe la data de 31 iulie 2021, așa cum s-a stabilit în data de 24 mai 2021, în ședință de Comitet Executiv. O perioadă scurtă în care clubul de fotbal Dacia Unirea trebuie să știe pe ce buget va conta și pe ce lot de jucători, pentru că la acest nivel cheltuielile sunt mult mai mari decât erau în Liga a III-a.
Din punctul de vedere al realizărilor la nivel național al echipelor brăilene, Dacia Unirea este performera anului. După două sezoane în Liga a III-a, dintre care unul cu mari probleme nu numai pentru fotbal ci pentru tot sportul românesc, din cauza pandemiei de coronavirus, echipa fanion de fotbal a Brăilei revine în Liga a II-a. Și cel mai frumos lucru care s-a produs este acela că fotbalul brăilean a câștigat un nou duel cu cel gălățean. Dacia Unirea a defilat în sezonul regulat în care a câștigat ambele dueluri cu Oțelul Galați. În barajul cu Oțelul, Florentin Petre a tras cartea câștigătoare. Dacia Unirea a promovat, însă bucuria fanilor, prezenți pentru prima dată după mai bine de un an de zile, în tribună, a fost una moderată. Pentru că echipa fanion a Brăilei nu mai putea să joace în Liga a II-a la Însurăței.
Primul care a tras un semnal de alarmă a fost președintele Consiliului de Administrație al Daciei Unirea, Valentin Avramescu. “Euforia promovării a trecut, avem nevoie de sprijinul autorităților locale ca să revenim pe Municipal, singurul stadion care poate fi omologat la Liga a II-a. Din cauza suprafeței de joc, nu am mai putut omologa stadionul Municipal. Acum aceasta este în stare bună, pentru a putea juca însă acolo trebuie ca proprietarul bazei sportive să obțină Certificatul de siguranță”, spunea Valentin Avramescu, a doua zi după victoria cu 1-0 a Daciei Unirea în fața Oțelului, cea care a parafat promovarea echipei brăilene în Liga a II-a.
Un semnal pozitiv privind ajutorul de care are nevoie clubul de fotbal a venit tot după returul cu Oțelul, de la președintele CJ, Francisk Chiriac: ”Am venit la Însurăței să susțin echipa de fotbal Dacia Unirea ca suporter dar și ca președinte al Consiliului Județean. Am ajutat financiar Dacia Unirea și o vom sprijini în continuare”.
Fanii au ripostat prin afișarea câtorva bannere la Municipal pe care le-au fotografiat pentru a le posta în mediul online, apoi le-au luat cu ei. “Ne bucurăm pentru această promovare. Păcat că în Liga a II-a jucăm doar în deplasare”, a fost unul dintre mesajele suporterilor.
La câteva zile a venit și mult așteptata veste pentru iubitorii fotbalului brăilean, Primăria Brăila se va implica în obținerea omologării Stadionului Municipal pentru Liga a II-a.
Așa cum v-am informat în ediția de ieri a cotidianului nostru, având în vedere calificarea echipei ”Dacia Unirea” în Liga a II-a, autoritățile locale vor încerca să facă o serie de minime amenajări, astfel încât Municipalul să poată fi omologat pentru desfășurarea de meciuri din acest eșalon fotbalistic. Astfel, potrivit primarului Marian Dragomir, se vor face lucrări de igienizare, de întreținere a gazonului, se vor monta toalete ecologice și se va interveni asupra scaunelor de la tribuna I.
”Nu vor fi lucrări de amploare, din moment ce tot stadionul, în ansamblu, urmează să intre într-un proces complex de reabilitare și modernizare, astfel încât să poată fi folosit de toate echipele, private sau publice, de la școli sau licee, în baza unui regulament corelat la competițiile locale și naționale”, ne-a declarat edilul-șef al Brăilei.
Asociația Suporterilor Dacia Unirea: “Dacă va fi nevoie, ne vom implica! Din nou!”
“S-a anunțat public faptul că Primăria Municipiului Brăila va efectua reparații la Stadionul Municipal, astfel încât să se poată organiza competiții sportive, inclusiv meciuri de fotbal. Consecvența noastră, ecourile pozitive ale iubitorilor de sport și nu în ultimul rând petiția online și listele de semnături ale celor care au susținut acest demers au dat roade.
După o promovare frumoasă o să avem din nou fotbal ACASĂ !
Sunt multe de făcut într-un timp scurt, dar sperăm că totul se va finaliza cu bine. Bineînțeles că, dacă va fi nevoie, ne vom implica! Din nou!”, este mesajul Asociației Suporterilor Dacia Unirea
Valentin Avramescu: “Dacă tot ne-am chinuit, din emulația care s-a creat, consider că trebuie să continuăm”
Strategia pe care fostul internațional de la Dinamo București, Florentin Petre, a stabilit-o împreună cu secundul Marian Samuilă a dat rezultatele așteptate de toți fanii fotbalului brăilean. Fani care, deși au avut restricții de a ajunge pe stadionul din Însurăței, au găsit multe soluții să-și încurajeze favoriții. Iar unul dintre cei mai înfocați suporteri a fost Sorin Ciprian Nicolescu, cel care, cu ajutorul trompetei sau a tobei, a făcut ca atmosfera de la Însurăței să fie unică în fotbalul românesc. Dacia Unirea a promovat în Liga a II-a, însă toată emulația creată de acest eveniment s-a frânt aproape instantaneu. Nu trecuseră nici câteva minute de la festivitatea de premiere a campioanei Ligii a III-a, Dacia Unirea, iar fanii se întrebau dacă echipa lor favorită are viitor sau nu. Dacă se va înscrie în eșalonul al doilea al fotbalului românesc. Întrebări normale în condițiile în care doar Municipalul poate fi omologat pentru Liga a II-a. Stadionul Municipal poate fi omologat doar dacă proprietarul, Primăria Brăila, reușește să obțină Certificatul de Securitate. Acum suprafața de joc este bună, la tribuna întâi sunt 3.000 de scaune, încă un lucru îmbucurător, numai că tribuna oficială și încăperile de la etajul al doilea sunt devastate. În perioada în care stadionul a rămas fără pază a fost devastat de unii tineri teribiliști care și-au încercat forțele pe ușile de la intrarea în aceste încăperi, pe geamurile termopan și, nu în ultimul rând, pe pereții acestora, pe care i-au “tapetat” cu tălpi de adidași.
“Dacă tot ne-am chinuit, din emulația care s-a creat, consider că trebuie să continuăm. Avem nevoie de ajutorul autorităților ca să revenim pe Municipal. Suprafața de joc nu mai reprezintă acum un impediment pentru omologare, terenul a fost gazonat și va fi bun de joc. Tribuna întâi și zona oficială și administrativă ar trebui să intre într-un proces de reparații. Asta depinde numai de Primăria Brăila. Trebuie obținut Certificatul de Securitate, obligatoriu la omologare. Timpul este foarte scurt. Noi știm foarte bine ce avem de făcut. Trebuie să facem eforturi ca să jucăm provizoriu aici pe Municipal, iar când va fi gata Stadionul Progresul ne vom muta acolo. Cât privește partea de finanțare, așteptăm sprijinul CJ, iar noi vom căuta să identificăm și alte surse de finanțare. Costurile în Liga a II-a sunt mult mai mari. Cam 2 milioane de lei ar trebui să avem ca buget. Din punct de vedere administrativ, noi ne-am dovedit încă o dată competențele. Este foarte simplu să faci performanță când ai bani, mai greu când nu ai. Sunt multe necunoscute, dar de-a lungul timpului ne-am învățat cu greutățile”, spunea Valentin Avramescu.
Florentin Petre a realizat cea mai mare performanță ca antrenor
“Este o mare performanță pentru mine. Pe care am realizat-o cu sprijinul secundului, Marian Samuilă. M-a ajutat foarte mult în prima perioadă când am venit la Brăila și îi mulțumesc pe această cale. Împreună le-am dat o lecție de fotbal și de viață cârcotașilor. Când ai pasiune și dorești să-ți realizezi visul, nimic nu îți stă în cale. Cu un buget minim, dar cu un grup unit de la președinte la magaziner și când lucrezi cu sufletul, realizezi lucruri mărețe. Cu sprijinul președintelui CJ, Francisk Chiriac, și al omului de afaceri Florin Cîrligea nu numai că am ținut echipa în viață ci am reușit să revenim în Liga a II-a. Aceștia sunt oamenii pe care îi respect foarte mult. Am trecut la alt nivel valoric, la Liga a II-a, iar obiectivul pentru primul sezon competițional este acum unul realizabil, acela de a ne menține în acest eșalon. Nu o să ne ridicăm la nivelul echipelor cu pretenții dar vă asigur că acestea vor avea viață grea cu noi. Trebuie să ne întărim lotul cu 5-6 jucători. Avem nevoie de fotbaliști pe toate posturile. Campionatul va fi lung, avem nevoie de un lot numeros, echilibrat valoric pe toate posturile. Vreau să avem continuitate în rezultate, să jucăm un fotbal frumos”, a declarat Florentin Petre.