Mergi la conţinutul principal
E nevoie de instalatori!

CUP “Dunărea” a început montarea apometrelor inteligente

• de câteva zile, mai multe echipe de instalatori lucrează pe strada Plutinei şi pe Şos. Naţională Veche • pentru acoperirea întregului municipiu, operaţiunea va fi de durată, în contextul în care trebuie puse pe poziţie, în total, 29.000 de dispozitive • conducerea CUP “Dunărea” anunţă că mai trebuie să angajeze circa 30 de instalatori, pentru a se putea face faţă volumului mare de muncă

 

Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila a început de câteva zile operaţiunea de înlocuire a vechilor apometre de la abonaţii casnici cu unele de ultimă generaţie, capabile să transmită în timp real, pe unde radio, indexul consumului de apă, către un dispozitiv special. Dintre avantajele prezentate de  aceste contoare inteligente, conducerea CUP  „Dunărea” precizează că, pe lângă citirea mult mai simplă a consumului de apă şi transmiterea datelor în sistem on-line, abonaţii vor avea un control mai exact asupra sumelor pe care trebuie să le achite pentru apa consumată. Într-un interviu acordat cotidianului nostru la finele anului trecut, directorul Silviu Mangiurea a precizat că, după montarea noilor apometre, se vor face citiri şi plăţi în fiecare lună, nu odată la două luni, cum se proceda până acum. Totodată, abonaţii vor putea verifica istoricul consumului şi, nu în ultimul rând, se vor putea identifica mult mai simplu eventualele pierderi de apă pe traseu, cu toate economiile ce decurg de aici.

Pregătirile pentru înlocuirea vechilor contoare au început de anul trecut, după ce CUP “Dunărea” Brăila a obţinut acceptul de principiu din partea Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a cheltui pe achiziţionarea de contoare inteligente cei 3,1 milioane de euro economisiţi la un credit luat în 2011. Creditul respectiv, în valoare de 8,8 milioane de euro, fusese contractat în vederea modernizării unei staţii de epurare, la Făurei, şi a unei staţii de tratare a apei, la Gropeni. Operaţiunile de modernizare a celor două obiective au costat până la urmă doar 5,7 milioane de euro, astfel că a rezultat o economie de 3,1 milioane, pe care CUP “Dunărea” s-a hotărât să o folosească pentru cumpărarea de contoare inteligente. În total, au fost achiziţionate prin licitaţie publică 29.000 de astfel de dispozitive.

Iniţial, conducerea CUP “Dunărea” anunţase că pentru montarea noilor apometre vor fi amplasate, pe domeniul public, în faţa fiecărei curţi, cămine speciale, din polietilenă. “Vom folosi cămine speciale, din polietilenă, care vor fi amplasate la limita de proprietate, pe domeniul public. Subliniem, aşadar, că fiecare consumator casnic – din cartierele de case, fiindcă deocamdată nu putem monta aceste contoare şi la blocurile din municipiu – va avea căminul la poartă, nu îl va mai avea în curte. Costurile racordării vor fi acoperite integral de compania noastră, iar disconfortul va fi minim, pentru abonaţi”, spunea, în toamna anului trecut, directorul Mangiurea. Se pare, însă, că între timp conducerea companiei s-a răzgândit, astfel că nu vor mai fi montate cămine noi, la limita de proprietate a consumatorilor casnici - operaţiuni ce ar fi presupus efectuarea de săpături, turnarea unor capace de beton etc. “Am luat decizia ca noile apometre să fie montate, deocamdată, în căminele existente deja în curţile consumatorilor. Doar în situaţii speciale, când aceste cămine sunt amplasate în aşa fel încât transmiterea automată a datelor nu se poate efectua în bune condiţii, se vor amenaja cămine noi, în faţa porţii. Principalul obiectiv este să avem cât mai repede aceste contoare inteligente montate”, ne-a declarat directorul Silviu Mangiurea.

 

Nevoie acută de instalatori

Primele străzi pe care se montează noile apometre sunt Plutinei şi Şoseaua Naţională Veche. Operaţiunea a început pe 21 iulie şi, până ieri, fuseseră puse pe poziţie câteva zeci de dispozitive. Cele mai multe fuseseră montate pe Str. Plutinei, în contextul în care pe Şos. Naţională Veche trebuie schimbată şi conducta stradală, care este foarte veche, astfel că lucrările se derulează mai lent.

CUP “Dunărea” a decis să nu angajeze o altă firmă pentru montarea apometrelor inteligente. “Am evitat să contractăm o altă societate, ca să nu apară eternele discuţii că am dat contractul preferenţial cuiva. O să facem lucrarea cu proprii angajaţi, iar banii pe care i-am fi cheltuit pe manoperă rămân în cadrul companiei. În prezent, avem pe teren 15 echipe a câte doi instalatori, însă nu este suficient, aşa că vom mai angaja personal calificat. Avem nevoie de încă 30 de instalatori”, ne-a informat directorul Mangiurea.

Şeful CUP “Dunărea” spune că, de la 1 august, va începe şi citirea apometrelor inteligente, acolo unde acestea au fost montate. Pentru asta, cei câţiva operatori care vor merge pe străzi cu dispozitivul de recepţie a datelor transmise de apometre vor urma un curs intensiv, de câteva zile, ca să înveţe să folosească aparatura de ultimă generaţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro