Mergi la conţinutul principal

Cum scăpați „natural” de durerile în gât

* foarte multe persoane se confruntă în fiecare an, în special în sezonul rece, cu dureri în gât supărătoare * acestea sunt semnale care anunță debutul unei răceli sau al unei gripe * însă există și alte cauze ale acestor dureri, printre ele numărându-se alergiile, aerul uscat sau poluarea

 

În farmacii există o multitudine de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC-uri) destinate ameliorării durerilor de gât, însă pentru persoanele care preferă remediile naturale există câteva soluții eficiente.

 

Gargară cu amestec de apă și rădăcină de lemn-dulce

 

Cunoscută și sub denumirea de „rădăcină dulce”, această plantă nativă din Europa de Sud și Asia de Sud-Est este folosită în medicina tradițională de mii de ani. Rădăcina de lemn-dulce are efect calmant asupra inflamației de la nivelul gâtului și liniștește atât tusea seacă, iritativă, cât și pe cea cu expectorație, vâscoasă. Un studiu realizat în 2009 a demonstrat că gargara cu un amestec de apă și lemn-dulce poate ameliora atât durerile în gât precursoare unor răceli, cât și pe cele ale pacienților care au suferit o traheotomie, intervenție chirugicală care ajută la menținerea căilor respiratorii.

Trebuie să aveți grijă să nu consumați în cantități mari această plantă, deoarece glicirizina din compoziția sa poate crește tensiunea arterială și poate crea probleme digestive. Există însă în comerț și rădăcină de lemn-dulce fără acest compus, sub formă de pudră sau comprimate masticabile, cu denumirea de lemn-dulce deglicirizinat.

 

Supa de pui – remediu pentru durerile de gât

 

Cel mai la îndemână remediu în caz de răceală este banala supă de pui, fierbinte și delicioasă. Însă, pe lângă gustul bun, supa de pui cu legume poate reduce simptomele răcelii, precum nasul înfundat, durerile în gât sau febra. Cercetătorii au descoperit că în momentul în care consumăm supă de pui se oprește producția de neutrofile, globule albe din sânge cu rol important în apărarea antiiinfectioasă primară a organismului, reducându-se astfel inflamațiile și, deci, durerile în gât. Un alt aspect subliniat de către experți este faptul că supele cu pui din comerț sau cele la plic, instant, sunt mai puțin eficiente decât supa cu pui natural, crescut fără îngrășământ.

 

Oțetul din cidru de mere deține proprietăți antibacteriene

 

Acest lichid de culoare maro are capacitatea de a lupta cu bacteriile care ne invadează organismul, reducând astfel infecțiile care cauzează durerile în gât. Aciditatea oțetului din cidru de mere organic scade ph-ul țesuturilor, care ajută la prevenirea înmulțirii bacteriilor. Dacă alegeți oțetul din cidru de mere crud, trebuie să știți că acesta conține inulină, un prebiotic care ajută la hrănirea și menținerea florei intestinale sănătoase, țesut limfoid care reprezintă circa 70% din sistemul imunitar. (Mai multe pe Farmaciata.ro)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro