Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cum au disparut 13 miliarde

Un galatean de 36 de ani, administrator la o societate din Braila, a fost dat pe mana judecatorilor dupa ce a tras o teapa de peste 13 miliarde de lei vechi si apoi s-a facut nevazut. Barbatul, ajutat si de alte persoane care nu au fost identificate, a achizitionat diferite marfuri de la 23 de agenti economici din tara, iar pentru plata acestora a emis si semnat 28 file CEC si mai multe bilete la ordin, fara sa aiba disponibil in cont. Pe rand, administratorii societatilor pagubite au formulat plangeri impotriva sa, politistii si procurorii reusind apoi sa-i refaca "scenariul" afacerii, fara insa a-i da de urma escrocului. Intrucat s-a sustras de la cercetari, pe numele sau a fost emis mandat de arestare in lipsa, ulterior fiind trimis in judecata pentru inselaciune.
Periplul infractional al lui Octavian Cristian a inceput in ianuarie 2008, dupa ce a devenit asociat unic si administrator al SC Zacker Agro SRL Braila. In scurt timp si-a deschis conturi bancare, obtinand instrumentele de plata necesare in vederea derularii activitatilor economice si si-a amenajat un sediu. Si-a contactat apoi "victimele" prin telefon, de la care a achizitionat tot felul de bunuri, de la tevi metalice, popi reglabili si sisteme industriale de cantarire, pana la cherestea, cazi de baie, folii pentru ambalat si carburanti. Transporturile de marfuri din Craiova, Cluj Napoca, Arad, Miercurea Ciuc sau Bistrita Nasaud s-au efectuat cu autovehiculele furnizorilor sau prin sisteme de curierat. Marfa a fost descarcata in diferite locatii inchiriate din municipiu si nu a mai fost gasita. "In baza probatoriului administrat, s-a retinut perseverenta infractionala a inculpatului Cristian Octavian, care a initiat relatii comerciale, emitand instrumente de plata intr-un interval scurt de timp, pentru a evita cat mai mult intrarea in interdictie de plata. A preluat societatea fara datorii catre furnizori, dand siguranta partenerilor de afaceri. Si-a asigurat spatiul de depozitare, utilaje de manipulat marfurile si carburanti si a folosit mijloace ce nu permiteau o utilizare directa a partenerilor de afaceri (telefon, fax, internet). Inculpatul a organizat pentru scurt timp un sediu improvizat, modern utilat, avand angajati fara forme legale, in vederea executarii cu celeritate a relatiilor comerciale. Modul de cumparare si de revanzare rapida a marfurilor achizitionate indica o pregatire temeinica si premeditata pentru derularea intr-un timp scurt a activitatilor comerciale. Cercetarile efectuate pentru depistarea parcursului ulterior al marfurilor au fost ingreunate si lipsite de rezultat si din cauza sustragerii inculpatului, cu toate ca s-a emis impotriva acestuia mandat de arestare in lipsa", se arata in materialul de urmarire penala.
Pentru toate persoanele care l-au ajutat pe inculpat la derularea activitatilor, procurorii braileni au dispus disjungerea cercetarilor in vederea identificarii acestora si a tragerii la raspundere.

Vin in valoare de aproape 1,5 miliarde de lei

Cele mai mari pagube au fost inregistrate la o societate din Piatra Neamt si alta din Azuga, de la care societatea braileana a cumparat instalatii de irigat si vin, in valoare de peste 300.000 lei.
La sfarsitul lunii ianuarie 2008, Sc Mecanica Ceahlau SA Piatra Neamt a incheiat cu SC Zacker Agro SRL Braila un contract de vanzare - cumparare a doua instalatii de irigat, in valoare de 154.974 lei, ce au fost aduse la un depozit din zona portului. Dupa ce au sesizat ca fila CEC a fost refuzata la plata din lipsa de disponibil, soferul si juristul societatii din Piatra Neamt au revenit la Braila si au aflat ca instalatiile fusesera duse intr-o comuna din judetul Galati. Acolo, au solicitat sa le fie restituite, cu motivarea ca provin din savarsirea unei infractiuni, descoperind ca ele fusesera vandute in repetate randuri, pana sa ajunga la societatea unde au fost gasite. O luna mai tarziu, SC Bere Azuga SA a primit o comanda prin fax de la societatea braileana, pentru achizitionarea unor sortimente de vinuri. Pentru cantitatile livrate in trei randuri, la un depozit din cartierul Lacu Dulce, in valoare de 147.385 lei, galateanul a emis bilete la ordin ce au fost refuzate la plata.
Nu au scapat de "amprenta" galateanului nici firmele brailene, una dintre ele preluand, printr-un proces verbal de predare - primire, un contract de leasing pentru o motocicleta "Suzuki". SC Maxtex SRL a platit 4.000 euro si contravaloarea a 3 rate leasing, pe care SC Zacker Agro SRL Braila s-a obligat sa le achite proprietarului motocicletei (o firma de leasing din Bucuresti) la datele scadente. Intrucat nu a luat act de transferul de posesie, firma de leasing a solicitat politistilor braileni predarea motocicletei, care au identificat vehiculul in trafic si l-au retinut. In acest caz, in sarcina inculpatului nu se poate retine savarsirea niciunei infractiuni, SC Maxtex SRL avand la dispozitie calea actiunii civile in instanta pentru recuperarea sumelor de bani.
Octavian Cristian este urmarit penal si pentru comiterea infractiunii de abuz de incredere, intrucat a inchiriat un motostivuitor de la o firma din Bucuresti si nu a achitat chiria, dar nici nu a inapoiat utilajul, prejudiciind-o astfel cu 73.250 lei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii