Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Crește cuantumul ajutorului de deces și indemnizația minimă pentru pensionari

* începând cu data de 6 ianuarie 2018, cuantumul ajutorului de deces este de 4.162 lei * o altă noutate o reprezintă creșterea indemnizației minime pentru pensionari la 520 lei

 

 

Legislația referitoare la pensii a suferit o serie de modificări chiar în primele zile ale acestei luni, conform unui comunicat de presă remis redacției noastre de Casa Județeană de Pensii (CJP) Brăila. Printre noutăți se numără creșterea cuantumului ajutorului de deces și a indemnizației minime pentru pensionari.

Astfel, având în vedere prevederile Legii nr. 3/2018 a Bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2018, începând cu data de 6 ianuarie 2018, cuantumul ajutorului de deces este în sumă de 4.162 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, respectiv în sumă de 2.081 lei în cazul decesului unui membru al familiei al asiguratului sau pensionarului.

O altă modificare se referă la nivelul indemnizației minime pentru pensionari. Acesta este în cuantum de 520 lei până la data de 1 iulie 2018, dată de la care va fi majorată la 640 lei. Totodată, în perioada 1 ianuarie - 1 iulie 2018 valoarea punctului de pensie este de 1.000 lei.

O altă noutate se referă la schimbarea cotelor de contribuții la asigurările sociale în anul 2018, și anume: 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale, 4% datorat de angajatori în cazul condițiilor deosebite de muncă și 8% în cazul condițiilor speciale de muncă.

De asemenea, având în vedere modificările aduse la lege în ceea ce privește câștigul minim salarial, începând cu data de 6 ianuarie se stabilește nivelul minim al venitului asigurat în sumă de 1.457 lei. Deoarece, în cazul contractului de asigurare, contribuția de asigurări sociale suportată integral de asigurat este de 25% din venitul asigurat, contribuția lunară datorată pentru nivelul minim al venitului asigurat, în sumă de 1.457 lei, este de 364 lei.

“Menționăm că, potrivit dispozițiilor OUG 103/2010, contract de asigurare socială este contract încheiat, voluntar, între persoanele fizice și casele teritoriale de pensii în scopul asigurării în sistemul public de pensii în vederea obținerii pensiei pentru limita de vârstă sau în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie”, se arată în comunicatul de presă al CJP Brăila.

Reamintim că de la data de 1 ianuarie 2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat a crescut la 1.900 lei.
Categorie articol: 

Comentarii