Mergi la conţinutul principal

Coroana de spini

A fost o vreme cind nu trecea o zi fara ca in curtea unui profesor de matematica brailean sa nu intre citiva oaspeti. Petre Dobrota era cunoscut in toata Romania si in multe alte tari, dar nu datorita profesiei sale, ci pentru pasiunea cu care a alcatuit o colectie unica de cactusi si alte plante suculente. Avea 25 de ani cind a adoptat acest hobby, iar de-a lungul timpului a reusit sa adune peste 4.000 de specii de cactusi, in total cam 12.000 de exemplare. Pasionatii de flori sau oameni obisnuiti, iubitori de frumos, obisnuiau sa viziteze colectia matematicianului, iar asta ii bucura sufletul si ii dadea o puternica motivatie sa mearga mai departe, indiferent de greutatile care-i apareau in drum. Prin forta magica izvorita din pasiunea lui Petre Dobrota, mica gradina a casei sale, de pe Str. Gratiei, nr. 113, a inceput sa arate ca un peisaj mexican comprimat pe citiva metri patrati. Cactusi in forma de candelabru, cactusi rotunzi ca aricii de mare, cactusi cu tulpina plata ca un evantai de gheisa, cactusi inalti de citiva metri, cactusi micuti ca niste bulgari de zapada cu tepi - profesorul a incercat sa adune orice se cheama cactus pe lume. Iar lumea l-a apreciat pentru asta. A fost invitat sa faca expozitii, a scris carti, articole in reviste, iar reporterii au venit in pelerinaj, sa-i vada colectia si sa o laude. "Intr-un fel, am fost un ambasador al orasului. Veneau ziaristi din strainatate si nu stiau cum se scrie Braila. Le spuneam eu, pe litere si asa afla o lume intreaga ca, undeva pe planeta Pamint, exista un oras cu numele asta", isi aminteste profesorul.
Anul acesta, Petre Dobrota va implini 70 de ani. Este pensionar, ca si sotia sa, tot profesoara de matematica. Cactusii mai exista, sera unde sint tinuti iarna, feriti de ger si zapada, este tot acolo, insa putini mai sint cei care ii bat in poarta, interesati sa-i vada colectia. "Intr-un fel, e mai bine asa, ca am mai mult timp pentru nepoti", ne-a spus colectionarul, insa din vocea sa se simte ca ii lipsesc enorm vizitatorii pe care-i bucura cu rezultatele remarcabile ale hobby-ului sau. Cuvintele de admiratie pentru petalele delicate itite din platosa de tepi a unui cactus ajuns in perioada infloririi sau pentru parfumul divin pe care il emana anumite specii, in racoarea serilor de vara, erau catalizatorii pasiunii sale.

O pasiune mai puternica decit timpul

Acum, in curtea sa e prea multa liniste, insa pensionarul este constient ca lumea din jurul sau s-a schimbat. "Cine mai vrea sa admire o colectie de plante rare? Tinerii de acum au alte preocupari, iar adultii sint prea stresati de grijile cotidiene!", ne-a spus el. Nici autoritatile locale nu ii mai dau atentie, desi, cindva, era tratat ca o personalitate a orasului. Daca i s-ar oferi putin ajutor, nu l-ar refuza. Din pensiile de cadru didactic, a sa si a sotiei, trebuie sa investeasca destul de mult in intretinerea plantelor. Numai incalzirea serei unde sint adapostite iarna costa in jur de 7 milioane de lei vechi pe luna. In plus, Petre Dobrota continua sa-si completeze colectia, si nu cu exemplare cumparate de pe la hipermarket-urile locale, ci cu specii rare, achizitionate de la colectionari din strainatate. Zilele trecute, astepta un colet postal din Germania, pe care trebuia achite citeva zeci de euro - un caz fericit, fiindca, altadata, sumele implicate au fost mult mai mari.
Intrebat de reporterul nostru cum vede viitorul colectiei sale, Dobrota a raspuns ca inca nu a facut un consiliu de familie in care sa-i intrebe pe fiul si fiica sa daca vor sa isi asume responsabilitatea ingrijirii cactusilor. "Deocamdata, nu vreau sa ma gindesc la asta. Atit timp cit mai am o farima de energie, plantele nu vor avea de suferit. Dupa aceea, nu stiu...". "Nu ati luat in calcul posibilitatea sa le donati municipalitatii?", a intrebat reporterul. "In nici un caz, iar cind spun asta nu ma refer la valoarea financiara a colectiei, care este destul de insemnata, ci la valoarea sentimentala. Daca i-as da municipalitatii, probabil ca ar ajunge expusi pe undeva pe holurile Primariei si si-ar stinge unul sau altul tigara pe ei. Nici nu vreau sa ma gindesc la asa ceva!", ne-a spus Petre Dobrota. Un raspuns firesc, din moment ce vine de partea unui colectionar de cactusi, care, de 45 de ani, se ghideaza dupa urmatorul principiu: "Un cactusist este o persoana care a descoperit intr-o singura planta toate frumusetile lumii naturale".

"Poza-ti-i pe ei, ca ei sint importanti!"

In aceasta perioada, Petre Dobrota se pregateste sa scoata cactusii din sera. In sezonul cald, acestia vor sta in gradina casei, bucurindu-se de aerul fierbinte al verii brailene. Colectionarul ne-a asigurat ca "oricine are sufletul curat si vrea sa isi bucure privirea" este binevenit in curtea sa. Pe noi ne-a primit cu bunavointa si ne-a dat voie sa fotografiem dupa bunul plac cactusii din sera. Ne-a atras, doar, atentia sa nu cumva sa lovim ceva si sa ii provocam vreo stricaciune. Sinceri sa fim, cind esti inconjurat de milioane de tepi, nu ai cum sa nu fii atent pe unde calci si cum te misti... In ciuda insistentelor noastre, profesorul Dobrota a refuzat sa fie fotografiat linga "copiii" lui. "Poza-ti-i pe ei, ca ei sint importanti. Eu, la virsta asta, nu mai pot sa fac nici o cucerire", a glumit el.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro