Mergi la conţinutul principal

Consolidarea clădirilor cu risc seismic, responsabilitatea autorităţilor locale

Deputatul PDL Brăila Alexandru Nazare a anunţat, ieri, că a depus în Parlament o iniţiativă legislativă prin care încearcă să rezolve problema clădirilor cu risc seismic din oraşul nostru. Concret, acesta propune ca autorităţile locale să preia parţial sau integral finanţarea lucrărilor de consolidare, în vederea reducerii riscului seismic pentru locuinţele aflate în proprietate privată, precum şi posibilitatea ca beneficiarii să poată accesa credite cu dobânda subvenţionată. Potrivit acestuia, adoptarea iniţiativei ar conduce la evitarea complicaţiilor şi la ocolirea barierelor financiare.

"Autorităţile locale vor putea prelua parţial sau integral finanţarea lucrărilor de consolidare pentru reducerea riscului seismic, pentru locuinţele aflate în proprietate privată. Practic, nu ne-am mai lovi de bariere financiare, iar autorităţile locale ar putea să gestioneze problema, astfel că viaţa oamenilor nu ar mai fi pusă în pericol. Am prevăzut prin acest proiect şi sprijin pentru proprietarii acestor imobile, care să beneficieze de o dobândă subvenţionată de stat la creditele accesate în vederea reducerii riscului seismic prin consolidare", a declarat deputatul. Totodată, acesta a ţinut să precizeze că ar vrea să aibă parte şi de sprijinul celorlalţi parlamentari de Brăila în promovarea demersului amintit. "Din 2000 şi până în prezent nu s-a executat nicio expertiză tehnică la clădirile cu probleme din Brăila. Sunt sute de blocuri în oraş, construite înainte de 1977 şi doar unul a fost consolidat în ultimii 20 de ani. Pe lângă aceasta, din sutele de clădiri vechi din centrul istoric al municipiului, numai opt case au beneficiat de consolidări făcute profesionist. Aşadar, nici nu e nevoie de un «mare seism» pentru ca sute de clădiri din Brăila să fie afectate. Cine e de vină? Cine ar putea fi făcut responsabil pentru pierderile în cazul unui asemenea dezastru? Observăm că în ultima perioadă se găsesc bani pentru orice, numai pentru siguranţa cetăţenilor nu. Toată lumea ridică din umeri şi vina este aruncată de la autorităţi locale, la Guvern, la proprietari şi înapoi (...) Sper că prin aprobarea acestei iniţiative clădirile de patrimoniu din Brăila îşi vor recăpăta strălucirea de odinioară", a conchis sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro