Mergi la conţinutul principal

Condamnarea lui Voiculescu, în atenţia parlamentarilor brăileni

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, vineri, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Potrivit presei centrale, în aceeaşi zi, Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantis, la 7 ani de închisoare.
Sentinţa dură primită de mogul le-a atras atenţia şi parlamentarilor de Brăila. Contactaţi telefonic de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", cei mai mulţi dintre aceştia au preferat să se abţină de la a face comentarii vizavi de subiect. Chiar şi aşa, PSD-iştii par să regrete condamnarea, în timp ce reprezentanţii opoziţiei sunt de acord că "Justiţia îşi face treaba în România". Întrebat în legătură cu sentinţa de 10 ani de închisoare cu executare primită de Voiculescu, deputatul social democrat Cristian Rizea şi-a exprimat regretul. "E o decizie foarte dură a instanţei pot să spun. Cred că este una dintre cele mai dure decizii dintre cele pe care le-am văzut până acum în România, dar ca om politic nu o să îmi permit niciodată să comentez o decizie a instanţei, fie ea bună sau rea pentru persoana în cauză. Îmi rezerv acest drept şi cred că aţi văzut şi în dezbaterile publice de la posturile de televiziune, mereu mi-am păstrat, dacă vreţi, obiectivitatea chiar dacă a fost vorba de un coleg sau de un adversar politic. Repet, aşa cum am spus-o şi în cazul altor oameni politici, sau persoane importante din viaţa publică, fiecare - ca cetăţean al României -, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la decizia definitivă şi irevocabilă a unei instanţe. În rest, în momentul în care acea decizie a fost dată, chiar nu îmi permit să comentez aşa cum v-am spus şi mai devreme, dacă este bună, dacă este rea. Asta o ştiu doar avocaţii, doar cei care s-au implicat în această speţă juridică", a declarat Rizea. Chiar şi aşa deputatul a subliniat că, deşi nu îl cunoaşte foarte bine pe Dan Voiculescu, îi pare rău pentru pedeapsa grea pe care acesta a primit-o. "Regret. E regretabil, indiferent de cine ar fi vorba. Pot să spun că nu l-am cunoscut foarte bine pe domnul Voiculescu, ne-am intersectat o dată sau de două ori în Parlamentul României, atunci când era parlamentar şi atât. Oricum e o decizie grea, cred că pentru oricine ar fi în locul domnului Voiculescu şi pentru dânsul bineînţeles cred că este un moment foarte greu. Şi pentru ceilalţi, pentru că sunt nişte oameni care au fost şi persoane publice la un anumit moment. Dar asta este şi cu bune şi cu rele, viaţa merge mai departe", a conchis Rizea.
Mult mai succint a fost comentariul deputatului PSD Marian Dragomir. Acesta a dorit să atenţioneze că cel mai probabil procesul lui Dan Voiculescu a căpătat o asemenea amploare mediatică tocmai pentru a se distrage atenţia de la alte dosare aflate pe rol. "Nu comentez sentinţele definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată. Teoretic justiţia este independentă.
Se pot face în schimb comentarii privind rapiditatea comdamnării după 9 ani în care dosarul a fost închis şi redeschis în vederea deturnării atenţiei de la cazul Bercea - Băsescu către alte cazuri", a afirmat politicianul.
Surprins de numărul mare de ani de închisoare primiţi de mogul s-a arătat şi senatorul PSD Ion Rotaru. "Nu pot să comentez o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei. Asta este. Aşa au considerat judecătorii, probabil că au probe temeinice să dea asemenea decizie. Pe de altă parte, e mai greu de înţeles cum în primă instanţă avea jumătate din pedeapsa asta şi în a doua are dublu. Asta este dacă vreţi, din punct de vedere al întinderii pedepsei, o decizie radical diferită faţă de prima. E mai greu de înţeles care sunt argumentele. Probabil că au existat. Ce pot spune? Este regretabil că se întâmplă asemenea lucruri, că procesul a trenat atât de mult, că nu au fost clarificate lucrurile în timp. De altfel, sunt şi nişte discuţii legate de fundamentarea deciziei, dar eu nu pot să comentez mai mult acest aspect pentru că nu cunosc care sunt datele problemei şi nici nu am calitatea să o fac", a precizat Rotaru.

Boboc: "Iată că Justiţia n-a ţinut cont de faptul că este un om cu putere"

De cealaltă parte a baricadei, senatorul PNL Cătălin Boboc s-a arătat destul de mulţumit de faptul că Justiţia şi-a făcut datoria. Faptul că s-a luat această decizie în privinţa unui personaj atât de puternic în România, spune liberalul, denotă faptul că lucrurile par să se îndrepte în direcţia bună. "Nu e prima oară când o spun. Este o hotărâre definitivă şi irevocabilă a unei instanţe de judecată. Într-un stat de drept trebuie să acordăm încredere Justiţiei dacă vrem să fim un stat european, serios. Aşa se întâmplă în toată lumea civilizată. Ca atare nu poate fi comentată decizia din acest punct de vedere. Vinovăţia acestui om, acum fiind dovedită, arată faptul că încet - încet, un sistem reprezentat şi de oameni ca Dan Voiculescu începe să se dărâme, să cadă. Iată că Justiţia n-a ţinut cont de faptul că este un om cu putere, cu pârghii, care deţine controlul mass-media prin care se poate exprima şi poate influenţa opinia publică. Justiţia şi-a făcut datoria. Sigur, după atâtea instanţe care s-au pronunţat acolo, nu cred că cineva are îndoială asupra corectitudinii verdictului. Dar mie asta mi se pare cel mai important: faptul că încet - încet, Justiţia îşi face treaba, independent de orice alte influenţe şi asta e bine pentru sănătatea statutului de drept", a declarat Boboc.

Nazare: "Nu putem să discutăm despre vreo influenţă politică în Justiţie în acest dosar"

Nici deputatul PDL Alexandru Nazare nu a dorit să facă prea multe comentarii, dat fiind faptul că este vorba de o hotărâre a Justiţiei. "Nu poţi să ai o părere despre o sentinţă. Sentinţele se dau de către Justiţie, aceasta a dat sentinţa, nu ne rămâne decât să avem încredere în deciziile pe care le ia Justiţia. Că sunt ... Bine, aşa le considerăm noi - uşoare, mai severe -, nu poţi să comentezi deciziile justiţiei atât timp cât vrei să consolidezi statul de drept şi să pui România pe un drum european aşa cum ne-am angajat. Bineînţeles că nu toate partidele fac acest lucru. Noi, PDL-ul nu am făcut niciodată zid în jurul celor care au greşit din partidul nostru şi nici n-am comentat deciziile justiţiei. Suntem singurul partid care a avut atitudinea asta în ultimii ani de zile şi nu ne rămâne decât să continuăm să o facem. Pentru că electoratul pe care îl reprezentăm noi, mă refer aici la întreprinzători, oameni care îşi câştigă banii din activităţi economice dezvoltate pe cont propriu, vor să vadă Justiţia funcţionând, vor să vadă Statul funcţionând şi rezultate clare ale eliminării corupţiei. Aşa stau lucrurile din punctul meu de vedere la momentul ăsta", a declarat Nazare. Cu toate acestea, democrat liberalul a ţinut să precizeze că în ciuda tuturor comentariilor, nici nu se poate pune problema unei intervenţii politice în privinţa dosarului ICA. "În niciun caz nu putem să discutăm despre vreo influenţă politică în Justiţie în acest dosar cum tot speculează unii sau alţii. Nu poţi să pretinzi că ai vreo influenţă politică în justiţie atât timp cât faci o privatizare la un preţ subevaluat de 75 de ori. Poate lumea nu cunoaşte substratul dosarului. Nu ai cum! Adică e prea clară speţa ca să poţi să pretinzi că cineva a influenţat politic mersul anchetei", a conchis parlamentarul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro