Mergi la conţinutul principal

Coşmarul unui fost puşcăriaş

Un brăilean de 26 de ani, care a trăit pe la Casa de copii şi apoi prin puşcărie, fiind nevoit să fure pentru a avea ce mânca, se plânge că a ajuns la disperare pentru că nimeni nu îl ajută să îşi schimbe viaţa. Tânărul susţine că s-a săturat de închisoare, unde a stat în total vreo 11 ani, şi vrea acum să se apuce de muncă şi să ducă un trai normal. Intenţiile sale sunt însă blocate, după cum spune chiar el, de faptul că autorităţile nu îi acordă niciun sprijin pentru a evita comiterea de infracţiuni. Fostul puşcăriaş se teme că, în aceste condiţii, disperarea l-ar putea împinge să se apuce din nou de furat.

Marian Boculcă, lăsat pe drumuri de părinţi încă de mic, ne-a povestit că a ajuns la închisoare la vârsta de 14 ani, când s-a apucat de furat pentru a putea supravieţui. El spune că a avut vreo 7-8 intrări în diferite penitenciare, eliberându-se anul trecut de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. "Am fost la Casa de copii, apoi am ajuns pe străzi, am avut un alt anturaj şi aşa m-am apucat de furat, trebuia să mănânc şi eu, să am bani ca să mă întreţin. Am fost la Şcoala Specială de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, acolo am făcut clasele I şi a II-a, apoi am făcut şcoală şi la Penitenciarul Tichileşti, dar m-a luat tot de la clasa I. Am avut note bune la şcoală, dar dacă autorităţile te distrug... Tot la penitenciar am făcut şi un curs de calificare în meseria de lăcătuş mecanic", ne-a povestit fostul deţinut, care a adus şi documente care atestă faptul că a urmat cursurile şcolare. Boculcă recunoaşte că, pe timpul detenţiei, a tot fost sfătuit să se lase de furat şi să îşi găsească de muncă, însă abia acum s-a decis să facă acest lucru. El s-a plâns, însă că, pornind pe acest drum al reintegrării în societate, i s-au pus numai piedici şi nimeni nu a vrut să îl ajute. Tânărul ne-a spus că a ieşit din închisoare în aprilie anul trecut, când a reuşit să îşi facă şi buletin, după ce, o femeie cu suflet mare, pe care o mai ajuta la treburi, l-a luat în spaţiu. După ce a obţinut cartea de identitate, Marian Boculcă a decis să plece peste hotare, în Italia, ca să îşi găsească ceva de muncă. El spune că a stat ceva timp pe acolo, însă nimeni nu a vrut să-l angajeze, mai ales că nu avea nici acte, astfel că a decis să se întoarcă în Brăila, în urmă cu aproximativ o lună de zile şi să se angajeze aici. Boculcă susţine că a fost mai întâi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila, unde a cerut un loc de muncă. Angajaţii AJOFM i-au oferit un loc de muncă la o societate de construcţii din municipiu, fostul deţinut a mers la societatea respectivă, însă aici angajatorul i-a dat o hârtie în care scrie că "locul vacant a fost ocupat anterior". Tânărul s-a întors apoi la AJOFM şi a prezentat documentul care atestă faptul că nu a fost încadrat în muncă, unde a fost îndrumat să depună o cerere pentru a obţine venitul minim garantat. Instituţia i-a eliberat astfel o adeverinţă, în data de 3 august, care să îl ajute să obţină ajutorul social. În document se precizează că Marian Boculcă este în evidenţa instituţiei "ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă şi nu beneficiază de ajutor de şomaj/ ajutor de integrare profesională/ alocaţie de sprijin (...)". În aceeaşi adeverinţă se menţionează faptul că tânărul nu a refuzat în mod nejustificat oferta pentru un loc de muncă corespunzător şi nu a refuzat participarea la un program de pregătire profesională.

"Autorităţile nu vor să mă ajute pentru evitarea infracţiunilor"

Cu adeverinţa de la AJOFM, fostul deţinut a mers la Direcţia de Asistenţă Socială Brăila, unde, spune Boculcă, a fost tratat necorespunzător. El susţine că, după ce a depus actele necesare prevăzute de lege, care să ateste faptul că nu are venituri, terenuri sau alte bunuri, s-a lovit de o altă problemă, aceea a domiciliului. Marian Boculcă ne-a explicat că i s-a cerut să spună unde locuieşte, pentru a se putea face o anchetă socială, însă el nu a putut face acest lucru pentru că nu are un domiciliu stabil, locuind pe unde apucă. Chiar dacă în buletin apare o anumită adresă, Boculcă spune că el nu stă acolo decât ocazional, fiind luat doar în spaţiu pentru a-şi putea face buletinul. Tânărul s-a plâns că directorul instituţiei, Nicoleta Oancea, la care a mers în audienţă pentru a-şi rezolva problema, l-a jignit şi a refuzat să îl ajute. "După ce am depus toate actele, doamna directoare mi-a cerut domiciliu, iar eu i-am răspuns că nu am domiciliu, dovedind cu acte, sau posibilitatea unui domiciliu stabil. În data de 9 august, când am fost în audienţă, dânsa mi-a adus atât jigniri, cât şi abuzuri, mi-a spus că refuz să spun unde locuiesc, că locuiesc la primul copac... I-am explicat că nu refuz, ci doar că nu pot da o adresă de domiciliu pentru că nu am. Mi-a spus că nu se poate altfel, măcar putea să îmi dea o speranţă, am ajuns la disperare. Asta dovedeşte clar că autorităţile nu vor să mă ajute pentru evitarea infracţiunilor", a spus Marian Boculcă.

Pe de altă parte, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila, Nicoleta Oancea, ne-a spus că nu respectă decât prevederile legale şi că nu poate acorda venit minim garantat unei persoane fără a face o anchetă socială la domiciliu. Aceasta ne-a spus că Marian Boculcă a devenit recalcitrant, deşi i-a explicat că este nevoie de o adresă de domiciliu unde să îl poată găsi. "Este extrem de recalcitrant. A solicitat ajutor financiar, mi-a spus că nu are unde locui, dar văzând atitudinea lui şi modul în care este îmbrăcat, este foarte bine îngrijit, asta îmi dovedeşte că locuieşte undeva. Refuză să declare un domiciliu. I-am explicat că am avut cazuri când anumite persoane mi-au zis că locuiesc în boscheţi, ne-am dus acolo şi le-am găsit, acolo am făcut ancheta socială. El vrea venit minim garantat fără să îmi spună unde locuieşte, pentru a putea efectua ancheta socială, aşa cum cere legea. Ancheta socială este un lucru important în astfel de cazuri. El consideră că am eu ceva cu el şi nu aplic legea consecvent, ceea ce nu este adevărat. I-am spus să meargă la muncă, mi-a spus că îi trebuie bani ca să îşi poată face analize, pentru că vrea să se angajeze legal. El a vrut iniţial ajutor de urgenţă, conform HCLM, nu pot să îi acord acest ajutor atâta timp cât are dreptul la venit minim garantat. De ce să îi dau ajutor de urgenţă, care se dă o singură dată, când pot să îi dau venim minim garantat pe o perioadă de 12 luni!? Însă trebuie respectată legea", ne-a declarat Nicoleta Oancea.
Ulterior, Marian Boculcă ne-a informat că, până la urmă, cei de la Direcţia de Asistenţă Socială Brăila i-au înregistrat dosarul şi speră ca, în cel mai scurt timp, să obţină ajutorul financiar. El a precizat că are nevoie urgentă de bani pentru a-şi face analize medicale ca să se poată angaja legal, pentru că nu vrea să muncească la negru. Boculcă ne-a povestit că a avut o experienţă neplăcută cu o firmă la care a muncit fără forme legale, în sensul că nu a fost plătit, deşi a prestat anumite activităţi, şi, nefiind angajat, nici nu poate dovedi că a muncit acolo pentru a-şi putea primi banii. După experienţa cu Direcţia de Asistenţă Socială, fostul deţinut s-a plâns că a întâmpinat probleme şi la Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă, de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, unde a mers pentru a fi cazat. Boculcă acuză că administratorul căminului i-a adresat injurii şi i-a spus că nu-l va găzdui niciodată acolo, indiferent dacă sunt sau nu locuri disponibile. Pentru a-şi rezolva problemele care l-au adus în pragul disperării, tânărul vrea să meargă şi în audienţă la primarul municipiului, Aurel Simionescu, sperând că edilul îl va ajuta să-şi facă ordine în viaţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro