Mergi la conţinutul principal

Clădire încărcată de istorie, fost sediu al Primăriei Viziru, făcută una cu pământul

• ieri, la orele prânzului, mai era un singur perete în picioare din imobilul ridicat în anul 1902 • casa a fost, pe rând, primărie, Judecătorie de pace (1923), sediul al Regiunii de Drumuri a Plăşii Viziru, poştă, sediu CAP, grădiniţă şi sediu de bancă • scos la vânzare cu 52.000 de euro, imobilul a fost demolat de către noul proprietar, spre nemulţumirea vizirenilor  

 

Imobil încărcat de istorie de la Viziru făcut una cu pământul cu buldozerul, spre nemulţumirea localnicilor care se tem ca un alt simbol al acestor locuri, Palatul Conţilor de Roma, să nu aibe aceeaşi soartă.

Primul care a tras un semnal de alarmă în legătură cu distrugerea acestui imobil a fost ONG-ul “Bărăgan Region”, care a postat, în urmă cu trei zile, pe pagina sa de Facebook, imagini cu imobilul asaltat de excavatoare. Ieri, prin bunăvoinţa localnicilor, am primit alte câteva fotografii de la faţa locului, imagini cutremurătoare din care se poate lesne vedea că din imobilul de la Viziru mai rămăsese doar peretele dinspre şosea, înconjurat de romii de localitate, care luau bucăţile de cărămidă rezultate sau orice alte materiale care puteau fi refolosite. La ora la care văd lumina tiparului aceste rânduri, din fostul sediu al Primăriei Viziru nu mai este nimic, doar o grămadă de moloz.

 

“La Viziru, distrug o clădire de patrimoniu. Trebuie să facem ceva!”

 

Construită în anul 1902, pe “drumul bălţii”, drum ce desparte Viziru de Sus de Viziru de Jos (până în anul 1872, existau două comune aici, Viziru de Sus şi Viziru de Jos), clădirea făcută una cu pământul a fost sediu al Primăriei din localitate. Amplasată în centrul vechii comune brăilene, clădirea şi-a păstrat arhitectura exterioară neschimbată. A fost sediu al Primăriei Viziru (1902), al Judecătoriei de pace sau rurale (1923), al Regiunii de Drumuri a Plăşii Viziru, al Cooperativei Agricole de Producţie “Cristea Nicolae” (pe vremea dictaturii comuniste), grădiniţă şi sediu al Băncii Comerciale Române.

Ideea construirii ei a fost dată de reorganizarea administrativă a comunei brăilene, prin unirea comunelor Viziru de Sus cu Viziru de Jos, în anul 1872. Cele două localităţi fiseseră înfiinţate în baza Legii administrative din anul 1864, însă vizirenii au o istorie de secole. Interesant este faptul că jumătate de construcţie se afla pe teritoriul comunei Viziru de Sus şi cealaltă jumătate pe teritoriul comunei Viziru de Jos.

În anul 1923, clădirea în care, până atunci, funcţionase Primăria Viziru, a fost dată Judecătoriei de pace (rurale). Tot aici, îşi avea locuinţa judecătorul de la Viziru. În acelaşi an, s-au făcut mai multe investiţii: 4 uşi cu câte două canate, duşumele noi la două dintre camerele imobilului, vopsirea cu ulei a soclului din antreu, reparaţii ale zidăriei şi tencuielii, o sobă cu tuci, precum şi împrejmuirea localului cu 105 metri liniari de scânduri (vezi “Activitatea Comitetelor de Construcţiune din judeţul Brăila, 1922-1923”).

După instaurarea dictaturii comuniste, clădirea a fost transformată în sediu de CAP (Cooperativa Agricolă de Producţie “Cristea Nicolae”), aşa cum s-a întâmplat cu majoritatea conacelor şi clădirilor mai acătării din vechile comune brăilene. Ulterior, a fost sediu de poştă şi grădiniţă cu program prelungit, pentru ca, în ultimii ani, să fie sediu al sucursalei băncii Comerciale Române (BCR) de la Viziru.

În urmă cu trei zile, “Bărăgan Region” trăgea un semnal de alarmă în legătură cu demolarea clădirii vechi: “La Viziru, distrug o clădire de patrimoniu. Trebuie să facem ceva!”. Cine are urechi de auzit, să audă. 

Potrivit informaţiilor postate de ONG-ul “Bărăgan Region” pe pagina sa de Facebook, precum şi informaţiilor puse la dispoziţie de localnicii indignaţi, fosta clădire a Primăriei Viziru a fost scoasă la vânzare cu suma de 52.000 de euro. A încercat să o cumpere un localnic, însă nu a reuşit, imobilul ajungând, zice-se, în posesia unui lanţ de magazine, care ar fi decis demolarea ei. Ieri, la orele prânzului, mai exista doar peretele din faţă al clădirii vechi de mai bine de un secol. Localnicii se buluceau să pună mâna pe cărămizile şi lemnul rezultate din demolarea imobilului. Cu siguranţă, la ora la care citiţi aceste rânduri nu mai este nimic din vechea Primărie Viziru, poate doar o grămadă de moloz.

Tot la Viziru, se află (încă) Palatul Conţilor de Roma, clădire veche de mai bine de un secol şi jumătate. O bijuteriie arhitectornică lăsată în paragină, care ar putea avea soarta fostei Primării Viziru, dacă autorităţile şi gospodarii din localitate vor permite acest lucru.

Reporterii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat, ieri, să ia legătura cu primarul şi viceprimarul comunei Viziru, însă acest lucru nu a fost posibil. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro