Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Circul uninominal

Nu-mi imaginam ca pina si un subiect atit de sacru pentru romani, cum e cel pe tema votului uninominal, poate fi tratat intr-o asemenea bataie de joc! Dar uite ca se poate. Spectacolul de circ oferit de politicienii care ne conduc, pe tema votului uninominal, a aruncat in derizoriu si aceasta ultima incercare de reformare a sistemului politic din Romania. Ce idee mareata, ce declaratii de bune intentii, ce planuri ilustre... dar ce punere in scena! Orgoliile stupide, rivalitatea timpa si interesele partizane, care trec cu mult de interesul public, au transformat votul uninominal intr-o sarada de prost gust.
Cei doi actori principali de mina a doua, Tariceanu si Basescu pe numele lor, au reusit sa ofere cel mai jalnic spectacol politic posibil. Am ajuns in situatia total absurda de a avea doua proiecte de legi pe aceeasi tema. Atit presedintele, cit si premierul, sustinuti de figurantii de prin partidele politice, vor cu orice pret sa-si aroge paternitatea votului uninominal, intr-o intrecere stupida, din care alegatorul, cel care ar fi trebuit sa se bucure de pe urma unei astfel de legi, sa nu mai inteleaga nimic. Basescu vrea cu orice pret referendum pe tema asta, pe o anume varianta de vot uninominal, Tariceanu vrea sa-si asume raspunderea pe aceeasi tema, dar pe o alta varianta. Doua directii diferite, pentru care fiecare dintre cei doi protagonisti si echipele lor vor sa lupte pina la capat, indiferent de consecinte. Basescu zice ca nu va promulga legea lui Tariceanu (de fapt, cea propusa de Asociatia Pro-Democratia), pina nu se tine referendumul. Un referendum care oricum se poate incheia prost, prin neprezentarea a 50% plus unu din numarul de alegatori. Si culmea, tot Parlamentul va dezbate legea pe care o vrea Basescu si pe care Legislativul o poate scoate tot cum vor muschii parlamentarilor.
De cealalta parte, Guvernul nu poate sa organizeze referendumul cu aceeasi logistica pusa la dispozitie pentru desfasurarea alegerilor europarlamentare, fiind posibil chiar sa fie organizate nu doar alte comisii electorale, ci chiar si alte sectii de vot. In incercarea lor de a se sabota unul pe altul, Basescu si Tariceanu arunca cu noroi nu doar in ideea votului uninominal, ci si in alegerile pentru Parlamentul European - o institutie batjocorita de politicienii romani prin actiunile lor, inca de la integrare (vezi oamenii care ne reprezinta tara acolo, aminarea la nesfirsit a alegerilor, candidatii propusi de partide etc).
Iar acest nou numar de circ nu face decit sa-i scirbeasca si mai mult pe romani vizavi de tot ceea ce inseamna clasa politica romaneasca, efectul principal urmind sa fie prezenta tot mai mica la urne a alegatorilor, indiferent de tema votului. Pe mine, unul, toate astea m-au convins de un singur lucru: nu neaparat ca nu voi mai merge la vot, dar in viata mea n-am sa mai votez aliante.
Categorie articol: 

Comentarii