Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciine turbat in comuna Traianu

Specialistii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila au depistat un ciine care prezenta simptome de rabie (turbare). Animalul a fost gasit pe raza comunei Traianu, mai precis la o ferma situata la 4 - 5 km de localitatea Silistraru. Ciinele a fost eutanasiat, iar cadavrul a fost transportat in conditii de maxima securitate la laboratorul sanitar veterinar din cadrul Directiei in vederea efectuarii testelor de specialitate. In urma examenului virusologic s-a confirmat diagnosticul de rabie. Ca urmare, in comuna si pe o raza de 30 km s-a impus carantina si s-a trecut la aplicarea masurilor generale si speciale. Printre masuri se numara interzicerea circulatiei ciinilor de paza daca nu au trecut 2 saptamini de la ultima vaccinare antirabica, daca nu au botnita, nu sint legati si insotiti, si vaccinarea antirabica a animalelor nevaccinate in ultimele 3 luni. "Avind in vedere ca rabia este o boala letala, avertizam populatia sa anunte imediat DSVSA sau medicul veterinar din zona despre orice suspiciune de boala, contaminare sau contact cu animalele care prezinta simptome de rabie. In special copiii si batrinii sa evite orice contact cu cinii si pisicile", a declarat Gicu Dragan, director adjunct al DSVSA Braila

Rabia este extrem de periculoasa pentru om

Rabia este o boala virala provocata de un virus care se gaseste in saliva animalelor. Se caracterizeaza prin tulburari ale sistemului nervos central, urmate de paralizie si moarte. Ciinele poate transmite omului, pe cale directa, prin plaga produsa de muscatura sa, virusul rabic. Aceasta este una din cele mai grave maladii transmise de ciine, deoarece in organismul uman acest virus declanseaza o forma grava de encefalita, numita tot rabia.
Muscaturile care afecteaza fata, capul, gitul sau miinile sint considerate cu risc crescut. Perioada de incubare este lunga, intre 10 zile si mai bine de un an. Media se situeaza, insa, intre 30 si 40 de zile.
De precizat ca acesta este cel de al doilea caz de rabie depistat in ultimele 10 zile, saptamina trecuta veterinarii descoperind pe raza comunei Cazasu o vulpe ce prezenta simptomele bolii. In urma efectuarii testelor, vulpea a fost diagnosticata cu rabie. In acest context, pe o raza de 30 km in jurul localitatii Cazasu, deci inclusiv municipiu, au fost impuse masurile de carantina, Silistraru situindu-se in zona de supraveghere.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii