Mergi la conţinutul principal

Chirurg acuzat de moartea unei paciente. MALPRAXIS?

• dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală la două spitale din municipiul Bucureşti, a fost anchetat şi trimis în judecată pentru ucidere din culpă • chirurgul este acuzat că, în iulie 2012, a comis o “eroare de tehnică chirurgicală” în urma căreia a survenit decesul unei brăilence • Munteanu i-a perforat pacientei, de două ori, artera aortă toracică, iar aceasta a murit din pricina hemoragiei masive • alţi trei medici de la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” din Bucureşti au fost cercetaţi în cazul morţii brăilencei, însă pentru ei s-a dispus clasarea • potrivit INML “Mina Minovici” din Bucureşti, “moartea pacientei s-a datorat unei erori de tehnică chirurgicală” • dr. Munteanu a respins acuzaţiile de culpă medicală care i se aduc   

 

Chirurg bucureştean anchetat şi trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

Dr. Rubin Munteanu, în vârstă de 47 de ani, medic primar chirurgie generală, este acuzat că, la sfârşitul lunii iulie 2012, i-a străpuns unei paciente din Brăila, cu bisturiul, artera aortă toracică, victima sfârşind pe masa de operaţie. Anchetatorii spun că operaţia nu era o urgenţă chirurgicală majoră, ba era chiar inoportună. În acele clipe dramatice, patru medici s-au străduit să o salveze pe brăileancă, însă fără sorţi de izbândă, pacienta murind din pricina hemoragiei masive survenite în timp ce se afla pe masa de operaţii. Prezentăm mai jos filmul tragediei de la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” din Bucureşti, aşa cum a fost el refăcut şi aşternut pe hârtie de procurorul criminalist Mircea Ciutac, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.

 

Brăileanca a fost operată mai întâi la Spitalul Judeţean Sibiu   

Inculpatul Rubin Munteanu este medic primar chirurgie generală şi îşi desfăşoară activitatea la două unităţi spitaliceşti de renume din capitală: Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” şi Spitalul Euroclinic “Sf. Maria” Bucureşti. De-a lungul timpului, precizează anchetatorii, medicul bucureştean a dobândit experienţă în domeniul intervenţiilor chirurgicale uzând de tehnica laparoscopică (tehnică folosită cu succes, la Spitalul Judeţean Brăila, de dr. Dan Sabău). În această calitate, dr. Rubin Munteanu avea să o cunoască pe victima din Brăila.

În ziua de 23 martie 2012, brăileanca fost supusă unei intervenţii chirurgicale bariatrice, la Spitalul Judeţean Sibiu. Procurorul de caz precizează: “Operaţia de gastric banding laparoscopic constă în compartimentarea stomacului cu ajutorul unui inel de silicon ajustabil plasat în jurul porţiunii superioare a stomacului. De inel este ataşat un tub flexibil care se termină cu un dispozitiv-port ataşat la nivelul fasciei abdominale anterioare, prin intermediul căruia se injectează ser fizilogic, realizându-se, astfel, calibrarea personalizată a pasajului gastric”.

Intervenţia chirurgicală de la Sibiu a decurs fără probleme, dar, în cursul lunii iulie acelaşi an, inelul gastric a migrat către faţa anterioară a antrului şi a corpului gastric, erodând peretele gastric şi creând o hemoragie digestică “care a indus victimei o depreciere semnificativă a stării de sănătate”. În aceste împrejurări, brăileanca a fost internată la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” din Bucureşti.

După efectuarea investigaţiilor medicale, s-a decis necesitatea unei intervenţii chirurgicale laparoscopice pentru extragerea inelului de silicon, programată pentru data de 30 iulie 2012. Echipa chirurgicală a fost constituită din dr. Rubin Munteanu (medic principal), Anca Ioana Rusu Ichiman (cameraman), Dănuţ Nicolae Ciocan (ajutor) şi Elisabeta Gabriela Zugravu (anestezist).

“După localizarea tubului, inculpatul Rubin Munteanu a început disecarea acestuia din aderenţele ce îl ţineau fixat de faţa anterioară a antrului şi corpului gastric. În acel stadiu al intervenţiei chirurgicale, pe sonda nazogastrică s-a constatat exteriorizare de sânge proaspăt, astfel încât inculpatul a luat decizia de a converti operaţia din laparoscopică în clasică, aceasta din urmă constând în incizarea mai largă a abdomenului, urmată de incizarea stomacului, pentru identificarea sursei hemoragiei intragastrice. Concomitent, s-a constatat survenienţa unei hemoragii masive extragastrice, în cavitatea peritoneală. Inelul gastric propriu-zis a fost extras în acel moment, după conversia intervenţiei chirurgicale, conversie impusă de hemoragiile intra şi extragastrice”, precizează procurorul criminalist din cadrul PT Brăila.

 

Patru medici n-au mai putut-o salva pe brăileancă

Pentru efectuarea operaţiei clasice, s-a solicitat intervenţia altor trei medici, care, iniţial, au fost şi ei audiaţi în calitate de suspecţi.

Este vorba de dr. Mihai Ionescu (medic specialist chirurgie generală) şi dr. Mircea Androne (medic primar chirurgie generală), iar după controlarea hemoragiei intragastrice şi stoparea temporară a hemoragiei exterioare - constatându-se o leziune la nivelul arterei aorte - a mai fost solicitată şi intervenţia dr. Mazen Elfara (medic specialist chirurgie vasculară). Cu toate eforturile depuse de medicii de la “Sf. Ioan”, pacienta a decedat chiar în timpul intervenţiei chirurgicale, la ora 17:40.

Potrivit raportului medico-legal de necropsie efectuat ulterior de Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” Bucureşti, moartea brăilencei s-a datorat hemoragiei interne, “consecinţa unor plăgi transfixiante şi penetrante în lumenul vascular, situate pe faţa anterioară a arterei aorte toracice (...), leziuni ce s-au putut produce prin manopere chirurgicale în timpul actului operator din data de 30 iulie 2012 şi care sunt în legătură directă de cauzalitate cu decesul”.

Raportul medico-legal de necropsie a fost completat în martie 2015, precizându-se printre altele că între intervenţia chirurgicală iniţială, efectuată în martie 2012 la Spitalul Judeţean Sibiu, şi decesul brăilencei “nu se poate reţine nicio legătură de cauzalitate”. S-a mai precizat, de asemenea, că intervenţia chirurgicală din 30 iulie acelaşi an, de la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” Bucureşti, în cursul căreia a survenit devesul victimei, “nu era o urgenţă chirurgicală majoră şi (...) această operaţie a fost chiar inoportună”.

 

INML “Mina Minovici”: “Moartea pacientei s-a datorat unei erori de tehnică chirurgicală”

În ziua de 5 august 2015, Comisia de Avizare şi Control din cadrul INML “Mina Minovici” Bucureşti a aprobat raportul medico-legal de necropsie din anul 2012, dar şi completările ulterioare, cu precizarea că “moartea pacientei s-a datorat unei erori de tehnică chirugicală” ce a constat în perforarea arterei aorte - segmentul toracic, intraoperator, cu consecinţe ce nu au mai putut fi stăpânite terapeutic. Concluzia procurorului de caz este una lipsită de echivoc:

“În cursul intervenţiei laparoscopice sau imediat după conversia acesteia în intervenţie chirurgicală clasică, inculpatul Munteanu Rubin a săvârşit o eroare de tehnică chirurgicală, constând în tranzitarea diafragmului, dinspre abdomen către torace (unde nu exista niciun motiv de intervenţie) şi străpungerea repetată a arterei aorte toracice. Leziunea la nivelul hemidiafragmului stâng medial constă într-o plagă circulară transfixiantă de 4 centimetri diametru”.

Potrivit sursei citate, prin pătrunderea eronată în cavitatea toracică şi dubla incizare a arterei aorte, dr. Munteanu “nu a respectat în mod evident măsurile de prevedere pentru exerciţiul profesiei de medic în general şi pentru efectuarea în bune condiţii a acelei intervenţii chirurgicale în particular”, iar decesul brăilencei, survenit ca urmare a acestor manevre eronate “este însăşi dovada nerespectării dreptului acesteia la îngrijiri medicale”.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că dr. Mazen Elfara, dr. Mircea Androne şi dr. Mihai Ionescu, colegii dr. Rubin Munteanu, nu pot fi acuzaţi de moartea victimei, pentru simplul motiv că au intervenit în operaţie succesiv, la cererea dr. Munteanu, “tocmai ca urmare a survenienţei leziunilor tanatogeneratoare”.

 

Chirurgul bucureştean neagă acuzaţiile

Audiat pe parcursul anchetei penale, chirurgul acuzat de culpă medicală a declarat că inelul gastric aplicat la Spitalul Judeţean Sibiu a migrat din poziţia iniţială, iar în poziţia astfel dobândită ar fi intrat în contact direct cu aorta abdominală, creând, în timp, “o eroziune a peretelui anterior al vasului sanguin”, de 1,5 centimetri, aceasta fiind, de fapt, sursa hemoragiei intragastrice.

Anchetatorii au respins, însă, afirmaţiile medicului, din mai multe considerente. Printre altele, oamenii legii afirmă că, de fapt, inelul gastric a migrat într-un mod care l-a îndepărtat de aortă şi că singurele leziuni găsite la necropsie pe peretele arterei aorte au fost cele produse prin acţiunea unui corp tăietor-înţepător, adică bisturiu. “Inculpatul a descris în mod necorespunzător realităţii modul de producere a leziunilor tanatogeneratoare şi amplasarea acestora”, precizează procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, care s-a ocupat de caz.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro