Mergi la conţinutul principal

Chiriac aşteaptă rezolvare de la premierul Mihai Tudose pentru mia de hectare

• preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat că după ce a informat Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Agriculturii despre cum au folosit autorităţile gălăţene cele 1.000 ha dintre cele două judeţe, a emis o altă adresă şi către premierul Mihai Tudose • mai mult, Chiriac i-a scris şi prefectului judeţului Galaţi, cu precizarea că dacă nu se va reveni asupra hotărârii consilierilor municipali privind închirierea terenului în scop agricol, CJ Brăila îşi rezervă dreptul de a acţiona în judecată • şeful judeţului şi-a manifestat speranţa că acest episod nu va încurca planurile celor două administraţii de a face o asociere pentru dezvoltarea zonei

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a anunţat, recent, că i-a trimis o adresă premierului Mihai Tudose în care îi sesizează modul în care autorităţile gălăţene au folosit mia de hectare dintre cele două judeţe, în alt scop decât cel pentru care le-a fost dată în administrare, cerându-i să ia măsuri. Decizia a venit după ce nu a primit niciun răspuns de la cele două ministere de resort sesizate încă de luna trecută - Ministerul Dezvoltării şi cel al Agriculturii. De asemenea, Chiriac a anunţat că i-a trimis o adresă şi prefectului judeţului vecin, prin care îi cere să analizeze hotărârile CLM Galaţi în cadrul căreia restul de aproximativ 950 ha de teren pe care nu s-au construit locuinţe au fost scoase la licitaţie spre închiriere în scop agricol. Şeful judeţului a ţinut să puncteze că în cazul în care Prefectura Galaţi nu va lua măsuri de la sine, Consiliul Judeţean Brăila va ataca în instanţă respectivele hotărâri.

„Am făcut toate demersurile legale, tot ceea ce ţine de competenţa mea ca şi preşedinte al Consiliului Judeţean, în speţa mia de hectare dintre Brăila şi Galaţi, acest litigiu care mocneşte şi lucrează de foarte mult timp. Prima adresă, după cum v-am mai spus, am trimis-o pe data de 25 iulie către cele două ministere de resort care au stat la baza Hotărârii de Guvern 512/2002 prin care s-a dat terenul.  Am spus că acele ministere care stau la baza acestei hotărâri sunt Ministerul Dezvoltării Regionale şi i-am trimis doamnei ministru Sevil Shhaideh, şi domnului ministru al Agriculturii, Petre Daea această scrisoare în care am menţionat speţa respectivă. Nu am primit nici până în momentul de faţă un răspuns. (...) Ba mai mult, am spus că e corect şi omenesc să facem şi alt lucru, pentru că nu am primit un răspuns foarte rapid. Am trimis în data de 19 august şi domnului prim-ministru o scrisoare în care i-am relatat aceleaşi aspecte referitoare la această hotărâre de Guvern 512 şi domnului prefect de la Galaţi, în care i-am cerut să analizeze din punct de vedere legal, prin competenţele pe care le are dânsul, aspectele semnalate şi de presă şi de noi cu privire la legalitatea hotărârii prin care Consiliul Local Municipal Galaţi încalcă o hotărâre de Guvern”, a afirmat Chiriac.

Sursa citată a punctat că speră ca situaţia să se rezolve prin intervenţia premierului României. Şi chiar dacă terenul a aparţinut în trecut ADS-ului, din punctul său de vedere prin transmiterea sa către Brăila s-ar putea pune bazele demarării unui proiect de infrastructură important, care ar dezvolta atât judeţul nostru cât şi Galaţiul.

 

Chiriac încearcă să realizeze şi asocierea cu gălăţenii

În acest context, Francisk Chiriac a vorbit despre speranţa ca relaţiile de colaborare cu autorităţile gălăţene să nu se deterioreze în contextul dezbaterilor pe tema acestui subiect sensibil. Deşi recunoaşte că de la începutul verii discuţiile despre asocierea dintre cele două judeţe au cam trenat, preşedintele CJ Brăila a afirmat că este în continuare în relaţii bune atât cu primarul Galaţiului, cât şi cu preşedintele judeţului vecin, astfel că după încheierea perioadei concediilor ar putea să încerce reluarea discuţiilor.

„Ultima discuţie despre asociere am avut-o înainte de începerea verii. Rămăsesem pe statut. Îl avem şi noi, îl au şi ei. Stabilisem foarte clar anumite lucruri, eram pe ultima sută de metri şi sperăm să reluăm această discuţie de genul, unde va fi sediul. Şi cred că nu este o formalitate cine şi cum va prezida această asociere. Eu mi-aş dori foarte mult să se facă asocierea. Ar fi un punct de plecare spre dezvoltarea celor două poluri care fac cea mai mare aglomeraţie urbană după capitală”, a conchis Chiriac.

Reamintim că, administraţia gălăţeană a scos, recent, la licitaţie terenul rămas nefolosit de lângă Cartierul Siret, în încercarea de a-l închiria spre activităţi agricole. După critici venite din partea opoziţiei şi a presei, conducerea CJ Brăila a făcut mai multe demersuri în încercarea de a remedia situaţia, având în vedere că mia de hectare la graniţa cu Galaţiul se află pe teritoriul comunei Vădeni judeţul Brăila şi a fost transmisă în administrarea CLM Galaţi, de Guvernul Adrian Năstase cu scopul clar de a se construi locuinţe pentru tineri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro