Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cetateni belgieni dau in judecata oficiali israelieni pentru crime de razboi

Mai multi cetateni belgieni de origine libaneza urmeaza sa depuna plingere impotriva premierului israelian, Ehud Olmert, a ministrului Apararii, Amir Peretz, si a sefului Statului Major al armatei israeliene, Dan Halutz, acuzindu-i de crime de razboi, informeaza cotidianul Le Soir, citat de AFP.
Ali Abdul-Sater si sotia sa, Farkad El Hussein, aflati in vacanta in Liban impreuna cu cei trei copii ai lor, au constatat ca apartamentul pe care il detineau la Beirut a fost distrus, potrivit textului plingerii care urmeaza sa fie depusa, joi, la Parchetul federal din Belgia.
Potrivit legii, tribunalele belgiene pot judeca in cazuri privind "crime internationale, daca victimele sint belgieni sau daca pina la momentul comiterii faptei traisera cel putin trei ani in Belgia".
Codul Penal belgian prevede principiul "competentei universale", care fusese abolit in vara lui 2003.
In baza acestor dispozitii, tribunalele au dreptul de a judeca presupusii autori ai crimelor internationale, chiar daca nici autorii, nici victimele nu au legatura cu Belgia.
Insa, ca urmare a unei avalanse de plingeri privind oficiali de rang inalt, precum Ariel Sharon sau George W. Bush, Parlamentul belgian a abrogat acesta lege in vara lui 2003, revizuind o serie de prevederi din Codul Penal.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii