Mergi la conţinutul principal

Ceremonii și parade militare de 9 Mai, la Brăila

ca în fiecare an, ziua de 9 Mai nu trece neobservată printre români, în toate marile orașe fiind organizată o serie de manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Independenței de stat a României și Zilei Europei, moment cu ocazia căruia s-a comemorat Declarația Schuman de la 9 mai 1950 • în acest context, autoritățile brăilene au amintit și despre importanța Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, comemorată pe 8 mai

 

Ieri, la Brăila a fost sărbătorită o zi cu o semnificație aparte atât pentru România, cât și pentru Europa. S-a celebrat împlinirea a 73 de ani de la ceea ce avea să devină Comunitatea Europeană, dar și ziua în care România și-a proclamat independența, acum 146 de ani. Cu acest prilej, Instituția Prefectului – Județul Brăila a organizat marți, 9 mai, o serie de manifestări dedicate Zilei Europei, pe platoul din fața Palatului Administrativ, din municipiu. Astfel, prefectul județului Brăila, în prezența reprezentanților autorităților publice locale, ai structurilor sistemului național de apărare, ordine publică din garnizoana Brăila, a susținut alocuțiunea cu ocazia zilei de 9 Mai, subliniind, printre altele, importanța unității, a păcii și a securității.

Sunt onorat să marcăm împreună, astăzi, Ziua Europei. Vă reamintesc că ieri a fost comemorată și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Ziua de 8 mai 1945 a avut o importanță deosebită, atât pentru România, cât și pentru întreaga Europă. Este ziua care a marcat finalul celui de-al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii. Să ne înclinăm cu recunoștință în memoria eroilor români care au luptat pentru eliberarea țării și a Europei de Est. Astăzi, 9 mai, sărbătorim Ziua Europei, un simbol al unității în rândul cetățenilor acestui continent. Să nu uităm cât de puternici putem fi împreună! Consider că a venit vremea să conștientizăm că pacea și securitatea, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, sunt garanții câștigate cu greu și pe care trebuie să le protejăm în continuare. Vă îndemn dragi brăileni să iubim locul în care ne-am născut, să ne iubim și respectăm părinții, țara și istoria. La mulți ani România! La mulți ani Europa! La mulți ani familiei europene!”, a declarat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei.

Alături de reprezentanții Instituției Prefectului, la eveniment au mai participat și primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, viceprimarii Doinița Ciocan și Jantea Crican, vicepreședinții Consiliului Județean Brăila, Ionel Epureanu și Dobre Ionuț, precum și inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Marius Budu, inspectorul-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, Iulian Albăceanu, comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea”, colonel Ion Cristian, reprezentantul Garnizoanei Brăila, locțiitorul comandantului Flotilei Fluviale, comandor Dragoș Eugen Tătăranu, șefi ai serviciilor publice deconcentrate, precum și consilieri municipali și județeni.

Tot ieri, prefectul Brăilei a participat și la Târgul Caritabil “Nepoți pentru Bunici” organizat de Primăria Municipiului Brăila, în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Brăila și Consiliul Județean, eveniment gândit pentru a puncta Ziua Europei și desfășurat pe platoul din fața Palatului Administrativ.

Așadar, ziua de 9 mai are o semnificație deosebită pentru poporul român. Ziua Independenței, proclamată la 1877 de către Adunarea Deputaților, în urma triumfului Armatei române pe câmpul de luptă și Ziua Europei, o zi pe care România o sărbătorește ca membră UE, de 16 ani.

Mai trebuie spus că, până în anul 2020, tot pe 9 mai, românii marcau și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în al Doilea Război Mondial, însă în luna iulie 2020, senatorii au adoptat un proiect de lege, inițiat de deputatul PNL Ovidiu Raețchi privind consacrarea zilei de 8 mai ca "Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial", în coordonare cu aliații din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Potrivit inițiatorului, s-a impus acest demers având în vedere "confuzia care încă persistă între data acceptată de istorici și de aliații noștri occidentali (8 mai), pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist - inclusiv România - pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști (vezi Pactul Ribbentrop-Molotov)", după cum argumenta parlamentarul liberal, la acea vreme.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro