Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cel putin noua alpinisti au murit in timpul expeditiei pe virful K2

Cel putin noua alpinisti au murit pe virful K2, cu altitudinea de 8.611 metri, al doilea ca inaltime dupa Everest, situat in nord-estul Pakistanului, a declarat duminica un oficial al expeditiei, relateaza AFP.
"Pot confirma noua morti si trei disparuti", a declarat pentru AFP Nazir Sabir, din cadrul organizatiei Nazir Sabir Expeditions.
"Trei sud-coreeni, doi nepalezi, un olandez, un sirb, un norvegian si un palestinian au fost ucisi", a precizat Sabir. Persoanele disparute sint un francez, un pakistanez si un austriac", a adaugat el.
Este cea mai mare tragedie de pe virful K2 din 1986, cind au murit 12 alpinisti", a afirmat el.
Mohammad Akram, vicepresedintele organizatiei Adventure Foundation Pakistan, a declarat pentru AFP ca o operatiune aeriana este in curs de desfasurare, pentru a incerca localizarea persoanelor disparute.
Alpinistii au fost victimele desprinderii unui bloc de gheata vineri, in timp ce coborau de pe munte. Accidentul a avut loc intr-o zona supranumita "Bottleneck", pe care alpinistii o escaladeaza cu ajutorul corzilor, potrivit aceleiasi surse.
Potrivit lui Fredrik Straeng, alpinist suedez, care a participat la operatiunile de salvare, vremea s-a imbunatatit dupa o lunga perioada nefavorabila, determinind alpinistii sa ridice tabara instalata la altitudinea de 7.000 de metri si sa incerce o ascensiune catre culme.
"Accidentul ar fi putut fi evitat. Acesti munti atrag persoane prea neexperimentate si naive", a declarat el pentru agentia TT.
Informatiile privind bilantul accidentului si nationalitata victimelor erau in continuare confuze duminica.
Oficialii unui alt turoperator au declarat ca accidentul a provocat moartea a cinci membri ai unei expeditii coreene. "Trei coreeni si doi nepalezi au murit la Bottleneck", a declarat Ghulam Muhammad, directorul agentiei Blue Sky Trekking and Travel.
Potrivit cotidianului Gara, un alpinist basc Alberto Zerain a declarat ca o "drama" i-a lovit pe mai multi membri ai unei expeditii internationale formate din 18 persoane care incercau sa escaladeze virful.
Circa 11 persoane au murit sau au disparut, potrivit unui blog legat de aceasta expeditie si citat de presa spaniola (http://broadpeak08.blogspot.com).
Potrivit Incipit Expedition Management, organizatorul olandez al expeditiei pe K2, citat de agentia ANP, trei alpinisti au ajuns pe creasta: o olandeza, o italianca si o coreeana. Alti alpinisti, francezi, pakistanezi si norvegieni se indreapta, de asemenea, catre destinatie.
Doi olandezi raniti, Wilco van Rooijen si Cas van de Gewel, si insotitorul lor Pemba au ajuns duminica la baza intermediara de la altitudinea de 7.200 de metri, dar inca nu sint in afara pericolului, potrivit purtatorului de cuvint al Incipit.
Un irlandez, Gerard McDonnell, in virsta de 37 de ani, care facea parte din expeditie a fost ucis, potrivit unuia dintre prietenii sai.
Alpinistul francez Hugues d'Aubarede si insotitorul sau Karim au disparut, a declarat o prietena a francezului.
Potrivit purtatorului de cuvint al unei expeditii formate din patru norvegieni, citat de agentia NTB, unul dintre ei, Rolf Bae, in virsta de 33 de ani, a murit. Ceilalti membri ai expeditiei, intre care sotia sa, care au reusit sa ajunga la baza, au vazut victima luata de o avalansa.
Un italian, Marco Confortela, a reusit, de asemenea, sa ajunga la baza, ranit la brat, potrivit lui Mohammad Akram.
Potrivit alpinistului suedez Fredrik Straeng, au murit 11 persoane.
Virful K2, unul dintre cele mai periculoase din lume, a fost cucerit pentru prima data in iulie 1954 de alpinistii italieni Achille Compagnoni si Lino Lacedelli.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii