Mergi la conţinutul principal

Casa Popeea, perla uitată a Brăilei pe care «Tracon» o va face hotel de lux

A fost una dintre cele mai frumoase clădiri din Brăila, însă puţini sunt cei care ştiu de existenţa acestei bijuterii arhitectonice în oraşul nostru. În ultimele decenii s-a degradat continuu, iar farmecul de odinioară i-a pălit. Acum însă, are şansa de a-şi recăpăta strălucirea de pe vremuri, actualul proprietar fiind dispus să investească mulţi bani pentru o renovare demnă de un imobil aflat pe lista monumentelor istorice de categoria B. După finalizarea lucrărilor de reabilitare, clădirii ar urma să i se dea destinaţia de Boutique - Hotel. Adică să fie un mic hotel de lux, capabil să le desluşească turiştilor care-i trec pragul o frântură din Brăila cochetă şi bogată din urmă cu 100 de ani.
Imobilul se află în "inima" centrului vechi al oraşului, mai exact pe Str. C A Rosetti, în zona Bisericii Greceşti. De pe o plăcuţă metalică prinsă pe zidul exterior aflăm că se numeşte Casa Popeea şi că este monument istoric. Se numeşte aşa, cel mai probabil, după vreunul din numele membrilor familiilor foştilor proprietari. Imobilul a fost construit în jurul anului 1900, iar din documentele de arhivă reiese că, în 1907, îi aparţinea unei anumite doamne Reisel Premitca, zisă Rosa. În 1923, după ce a a fost parţial distrusă de un incendiu, casa a fost cumpărată de comerciantul grec Dimitri A. Cosmetto. Pe vremea aceea, zona era cunoscută drept "cartierul elen", iar Casa Popeea se afla în compania selectă a unor clădiri precum fosta şcoală Greacă, Hotelul Atena, Casa Manos sau Biserica Greacă. Odată intrat în proprietatea construcţiei afectate de incendiu, grecul Dimitrie Cosmetto decide să o facă mai frumoasă decât era înainte. Specialiştii spun că, odată reconstruită, casa a luat tot ce era mai frumos din arhitectura secolului al XIX- lea, într-un veritabil stil eclectic care a rămas un adevărat reper estetic pentru identitatea comunitară a Brăilei.
În 1925, comercianul Dimitrie Cosmetto vinde imobilul Băncii Comerciale Italiene şi Române, care avea să o înstrăineze 8 ani mai târziu, vânzând-o avocatului brăilean Constantin Stănciulescu. Odată cu venirea la putere a comuniştilor, Stănciulescu, fost ofiţer în armata Regelui, este aruncat în închisoare şi toată averea îi e confiscată. Avea să moară în detenţie, la o vârstă nu tocmai înaintată, iar soţia sa, Silvia, care între timp divorţase, a revendicat dreptul său asupra unei jumătăţi din Casa Popeea, dovedind cu acte că imobilul fusese cumpărat şi cu banii primiţi de ea ca zestre de nuntă. Cealaltă jumătate din imobil a rămas în proprietatea statului. În 1972, Silvia Stănculescu a vândut jumătatea sa de casă cooperativei "Viitorul" Brăila. După 22 de ani, mai exact în 1994, cooperativa i-a vândut-o firmei fostului prefect de Brăila, Mihai Manea, "Tracon" SRL. În 2002, printr-un contract de schimb de imobile încheiat cu Consiliul Local Municipal Brăila, firma "Tracon" a reuşit să dobândească şi cealaltă jumătate de imobil, devenind astfel unicul proprietar al Casei Popeea.

E nevoie de trei ani pentru o reabilitare ca la carte

În prezent, clădirea le aparţine tot celor de la "Tracon" care, după ce au ţinut-o ani de zile în conservare, au început, finalmente, lucrările de reabilitare.
"Şantierul a fost deschis mai demult, în 2005, însă lucrările s-au întrerupt în acelaşi an, deoarece aveam de onorat mai multe contracte şi era mare nevoie de personal, deci a trebuit să mutăm oamenii pe alte şantiere. În 2012 am reluat procedura de avizare şi autorizare, în vederea repornirii lucrărilor. A durat circa 10 luni până când am reuşit să completăm dosarul de autorizare. Este nevoie de foarte mult timp şi foarte mulţi bani pentru a obţine toate avizele necesare, acesta fiind probabil unul dintre motivele pentru care multe din imobilele vechi nu pot intra în reabilitare, deoarece actualii proprietari nu dispun de resursele de bani şi timp necesare", ne-a declarat Gheorghe Cioacă, directorul economic al firmei "Tracon". Acesta a precizat că lucrările de reabilitare a Casei Popeea, care cuprinde zece camere, cu hol şi scară interioară monumentală, se fac integral de "Tracon", cu propriii angajaţi. "Firma noastră este autorizată să intervină asupra clădirilor monument istoric. Lucrarea de la Casa Popeea este una foarte complexă, dar rezultatul va fi unic în Brăila. Vom reface totul, până la cele mai mici detalii, de la tâmplăria originală, pe care am dus-o la recondiţionat în fabrica noastră de la Întorsura Buzăului, până la tencuieli şi elemente decorative exterioare. Bineînţeles, va fi consolidată şi structura de rezistenţă. Lucrările nu au cum să dureze mai puţin de trei ani, deci abia prin 2017 vom putea deschide boutiq-hotelul pe care îl avem în vedere şi care va fi destinat atât partenerilor noştri de afaceri cât şi turiştilor obişnuiţi", a mai precizat directorul Cioacă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro