Mergi la conţinutul principal

A căzut Guvernul Cîțu. Ce va urma

* Guvernul Florin Cîțu a fost înlăturat, ieri, în Parlamentul României, prin adoptarea moțiunii de cenzură a PSD, cu 281 voturi ”pentru” * europarlamentarul PSD, fostul premier Mihai Tudose, dar și președintele social-democraților brăileni, senatorul Ion Rotaru, au vorbit despre necesitatea organizării de alegeri anticipate * Nicușor Ciocan, președintele municipalei USR Brăila susține că acum liberalii se pot decide alături de cine doresc să guverneze: USR sau PSD * deputatul PNL Alexandru Popa, președintele liberalilor brăileni, a afirmat că momentul ales pentru dărâmarea Guvernului este cât se poate de nepotrivit * atât PSD-iștii brăileni cât și USR-iștii susțin că mingea este acum la președintele României, Klaus Iohannis

 

Guvernul Florin Cîțu a fost demis, ieri, astfel că am încercat să aflăm de la decidenții politici brăileni ce scenarii preconizează pentru România. Pe scurt, în urma votului din Parlamentul României, moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Florin Cîțu a trecut cu 281 voturi ”pentru”. Din cei 466 de parlamentari, au fost prezenți în sală 318, însă au votat doar 281 și toți au fost ”pentru” căderea actualului Executiv. Liberalii au anunțat că nu vor participa la vot. Interesant este că niciun vot dintre cele valabil exprimate nu au fost ”împotrivă” sau anulate, așa cum se întâmplă de regulă. Imediat după anunțul rezultatului votului secret, redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat legătura cu mai mulți lideri politici, în încercarea de a obține câteva reacții la cald. Cei din tabăra PSD au susținut că singura soluție pentru România o reprezintă alegerile anticipate. Cei de la USR ne-au spus că liberalii trebuie să se hotărască alături de cine doresc să guverneze: PSD sau USR PLUS. De cealaltă parte, conducerea PNL Brăila și-a exprimat nemulțumirea privind momentul ales pentru demiterea Guvernului, în contextul atât de complicat în care se află România din mai multe puncte de vedere.

 

Mihai Tudose: «De aici încolo responsabilitatea este a președintelui»

Europarlamentarul PSD,  fostul premier Mihai Tudose, a explicat că singura soluție pe care o vede este organizarea de alegeri anticipate. Acesta a afirmat că președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să evite să facă experimente, deoarece este clar că formula parlamentară actuală nu funcționează pe termen lung.

”Poziția PSD-ului este aceeași. Ceea ce am declarat și până acum: dorim anticipate! De aici încolo responsabilitatea este a președintelui, care conform Constituției este garantul funcționării statului și așa mai departe. Dacă din nou va încerca experimente, care s-a văzut că nu țin... Dacă din nou va încerca să ostilizeze toată clasa politică, făcând combinații din astea care nu țin... Că nu mai poate nimeni să mai stea la aceeași masă cu nimeni, după nici un an de mandat. Clar, singura cale - că mai avem trei ani, nu un singur an din acest mandat -, este să facem anticipate. Dacă va forța din nou al treilea «Guvernul meu», să își asume, fiindcă nici acela nu va ține. Singura cale este să ne întoarcem din nou la popor. Fiindcă așa cum a spus domnia sa, atunci când Parlamentul nu mai reflectă voința poporului - și este clar că Parlamentul nu mai reflectă voința poporului -, trebuie să se întoarcă la popor. Și asta ne dorim și noi”, a declarat Tudose.

La rândul său, președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a dorit să sublinieze victoria importantă pe care a înregistrat-o partidul pe care îl reprezintă prin demiterea lui Florin Cîțu. Și acesta a avut un punct de vedere similar cu cel al colegului său de partid, precizând că președintele Klaus Iohannis trebuie să rezolve această criză politică, deoarece tot acesta ar fi provocat-o în momentul în care a luat șansa PSD-ului de a se afla la Guvernare, deși obținuse cel mai mare scor la alegeri.

”Aș vrea să spun în primul rând că Partidul Social Democrat a înregistrat astăzi (n.r. - ieri) o victorie importantă. Am promis că dăm acest guvern jos. Iată că Guvernul Cîțu a căzut și a căzut cu un scor istoric, putem spune. Mai departe este în primul rând responsabilitatea președintelui Iohannis să rezolve criza, pe care chiar el a provocat-o, prin numirea acestui Guvern de pierzători, în condițiile în care PSD câștigase alegerile și ar fi trebuit să fie la Guvernare, prin desemnarea prim-ministrului și prin crearea unui Guvern, sigur, alături de alți participanți la guvernare. Perspectiva este în funcție de cum evoluează lucrurile. S-a convocat deja la nivel național o ședință a Biroului Politic Național și în funcție de decizia care se va lua, vom ști ce facem în continuare și cum vom reacționa cu privire la consultările de la Cotroceni, cu privire la evoluția politică și decizia pe care trebuie să o luăm noi. Sigur că noi am spus foarte clar în toată această perioadă că nu mai există acea majoritate. «Guvernul meu» al lui Iohannis era fără susținere politică, a declarat Rotaru.

Senatorul a mai precizat că declarațiile dinaintea votului moțiunii au arătat încă o dată că preocuparea PNL și USR a fost legată doar de bătălia pentru putere și nu de gestionarea problemelor grave cu care se confruntă România.

”Probleme precum: criza sanitară, criza economică, scumpirile, problemele cu care se confruntă oamenii de zi cu zi, pensii, salarii și așa mai departe. Ei s-au criticat, s-au acuzat unii pe alții. Dovadă că maturitatea politică le lipsește unora și responsabilitatea altora. Noi am spus foarte clar că vrem să mergem pe alegeri anticipate. Vom vedea care va fi până la urmă decizia. La cald, repet, este o victorie a PSD, care a promovat această moțiune. Ea a trecut cu un scor destul de consistent. În funcție de evoluția lucrurilor și de deciziile care se vor lua la nivel național, vom acționa în consecință”, a subliniat Rotaru.

 

Tabăra USR Brăila, de asemenea mulțumită de rezultat

Din partea USR Brăila, președintele municipalei, Nicușor Ciocan, ne-a transmis că Florin Cîțu nu este persoana potrivită să guverneze România mai departe. Asta deoarece a blocat toate reformele pe care USR-iștii ar fi încercat să le implementeze. De asemenea, Ciocan a mai adăugat că în momentul de față PNL-iștii trebuie să se hotărască alături de cine vor să se afle la guvernare: PSD sau USR. Și acesta a afirmat că următoarea mutare importantă îi aparține președintelui României.

”În momentul de față Florin Cîțu a fost demis. Toți parlamentarii USR, după cum au anunțat, au votat pentru plecarea prim-ministrului care a aruncat România în haos. USR cere responsabilitate din partea PNL și a președintelui Klaus Iohannis. Prea multe luni România a fost prizonieră a Congresului PNL. De astăzi, alegerea e simplă: ori un Guvern cu USR, ori cu PSD. Florin Cîțu a fost demis pentru toate reformele blocate în ultimele luni, pentru eșecul campaniei de vaccinare, pentru folosirea banilor și a funcțiilor publice pentru cumpărarea voturilor la Congresul PNL. România poate merge mai departe doar cu un premier care să nu blocheze reformele așteptate de 30 de ani și cerute de milioane de români, care în urmă cu doar un an votau USR și PNL. Iar premierul acesta nu este Florin Cîțu. Ce urmează? Cheia este la Klaus Iohannis. Așteptăm cu toții cu interes”, a declarat Ciocan.

 

Șeful liberalilor brăileni: „Eu cred că oamenii așteaptă alte lucruri de la noi. Lucruri concrete prin care să le îmbunătățim viața”

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a afirmat că este convins că liberalii vor găsi cele mai bune soluții pentru a ieși din această criză. Totuși, acesta a dorit să atragă atenția că în momentul de față România se confruntă cu câteva probleme extrem de importante, astfel că nu era momentul pentru ”circ și panaramă” în Parlament și nici pentru demiterea Guvernului.

”Ce să facem?! Ne vom așeza la masa negocierilor. Vom găsi cele mai bune soluții. Trebuie să găsim o formulă prin care să guvernăm în continuare. Dar în momentul acesta consider că nu era nevoie să facem iar circ și panaramă printr-o moțiune de cenzură, că «nu îl vrem pe Cîțu». Pentru că întâmpinăm atâtea probleme: pandemia, scumpirile, inflația și toate cele. Trebuia să mai așteptăm un pic, pentru că interesul cetățenilor primează, nu luptele politice. Dar vom face tot ceea ce ține de noi și tot ce stă în putința noastră să redresăm lucrurile și să le ducem pe drumul cel bun. Nemulțumiri au fost. Este adevărat. Unele dintre ele îndreptățite. Dar în opinia mea chiar nu era acum momentul potrivit. Ne confruntăm cu valul patru, cu scumpiri. Oamenii nu au nevoie de circul pe care l-am oferit noi astăzi (n.r. - ieri) și pe care îl oferim în ultima vreme. Eu cred că oamenii așteaptă alte lucruri de la noi. Lucruri concrete prin care să le îmbunătățim viața, nivelul de trai, să stopăm pandemia și să reglăm prețurile care au luat-o razna în ultima perioadă, a declarat Popa.

Ieri, înainte de închiderea ediției print a cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, președintele României, Klaus Iohannis, anunțase că urma să susțină o conferință de presă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro