Mergi la conţinutul principal

Cât trebuie să plătească bătrânii pentru a locui în cămine

• consilierii municipali au stabilit, recent, costul mediu lunar de întreţinere şi alocaţia zilnică de hrană în căminele pentru persoanele vârstince aflate în subordine • costurile oscilează între 690 lei şi 550 lei, însă cei care vor televizor sau frigider în cameră trebuie să plătească în plus 25 lei • alocaţia zilnică de hrană a fost stabilită la 16,6 lei

 

Membrii CLM Brăila au stabilit în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare costurile pentru acest an pe care le au de plătit persoanele vârstince pentru a locui în cele trei cămine aflate în subordinea municipalităţii. Potrivit proiectului de hotărâre, pentru anul 2017 costul mediu lunar de întreţinere a unei persoane în centrele rezidenţiale pentru vârstnici a fost stabilit în cuantum de 2.055 lei. De asemenea, contribuţia lunară a beneficiarilor a fost stabilită astfel: la Căminul “Lacu Sărat” persoanele dependente trebuie să plătească lunar 690 lei, cele semi-dependente - 670 lei, iar cele independente 640 lei. La Căminul “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, aceleaşi categorii de persoane cazate trebuie să scoată din buzunar: 690 lei, 670 lei, respectiv, 610 lei pe lună. De asemenea, la centrul de asistenţă paleativă “Sf. Maria” există doar persoane dependente, iar acestea vor plăti 550 lei pe lună.

În aceeaşi ordine de idei, s-a stabilit că nivelul alocaţiei zilnice de hrană/persoană pentru anul 2017 este de 16,6 lei, precum şi faptul că se instituie o taxă specială în cuantum de 25 lei pe lună de persoană asistată, în contextul în care cei cazaţi în cămine utilizează în camera de locuit aparatură electronică şi electrocasnică (televizor, frigider etc.).

Tot cu această ocazie, consilierii au mai hotărât că acoperirea valorii integrale a contribuţiei lunare de întreţinere se realizează astfel: persoanele care beneficiază de servicii sociale în cadrul centrelor şi au venituri datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de până la 60% din cât câştigă lunar, fără a depăşi valoarea costului mediu de întreţinere pe lună.

“Cei care nu au venituri şi nici susţinători legali nu datorează contribuţia lunară de întreţinere, aceasta fiind asigurată integral din bugetul local. În situaţia în care o persoană nu are venituri sau aceastea sunt insuficiente pentru acoperirea costului mediu lunar de întreţinere, contribuţia de întreţinere se datorează în totalitate sau parţial de către susţinătorii legali - soţul/soţia, copiii sau părinţii etc. în măsura în care aceştia realizează venituri nete lunare/membru de familie mai mari de 782 lei. În cazul în care una dintre persoanele care datorează plata contribuţiei nu are mijloacele materiale sau acestea sunt insuficiente pentru acoperirea integrală, diferenţa de plată trece în obligaţia celorlalte persoane în ordinea următoare: soţul/soţia pentru cei căsătoriţi, copiii/nepoţii pentru părinţi/bunici, părinţii pentru copii, fratele/sora pentru categoria lor, cu precizarea că obligaţia se datorează după părinţi, însă înaintea bunicilor”, se precizează în cadrul proiectului CLM.

De asemenea, dacă cei obligaţi la plată (persoana îngrijită, soţul/soţia, copiii sau părinţii) nu au posibilitatea materială pentru a achita contribuţia lunară de întreţinere fixată, aceştia trebuie să prezinte documentele necesare pentru stabilirea nivelului contribuţiei lunare de întreţinere. După aceea, se vor hotărî persoanele obligate la plată şi a cunatumului sumelor ce le revin de achitat, printr-un angajament de plată pentru fiecare dintre acestea. “Pentru persoanele obligate la plata contribuţiei de întreţinere, la stabilirea nivelului acestea se iau în considerare toate veniturile nete provenind din salarii şi alte drepturi salariale, pensii, ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesională, alocaţie de sprijin, ajutoare şi indemnizaţii cu caracter permanent acordate potrivit legii, încasări băneşti de la societăţi şi asociaţii agricole, venituri obţinute din activităţile de valorificare a produselor agricole şi a altor categorii de produse, din vânzări şi închirieri de locuinţe şi terenuri, din prestări de servicii, precum şi orice alte venituri realizate”, se mai specifică în documentul amintit.

Trebuie subliniat şi că obligaţia de plată a contribuţiei lunare de întreţinere se stabileşte printr-un angajament, semnat de beneficiar, de reprezentantul său legal, după caz şi/sau de susţinătorul legal, angajament care constituie titlu executoriu.

Recalcularea contribuţiei de întreţinere ca urmare a modificărilor veniturilor persoanei vârstnice îngrijite sau ale persoanelor obligate la plată se efectuează de către cămin. Neplata contribuţiei în termen de 45 de zile de la data stabilită de către conducerea centrului rezidenţial conduce la pierderea calităţii de beneficiar. De asemenea, atât beneficiarul, cât şi susţinătorul său legal care datorează contribuţia de întreţinere poate fi acţionat în instanţă dacă căile de conciliere sunt epuizate.

 

Ce trebuie să ştie cei care vor să solicite cazare într-un astfel de centru

Dosarele solicitanţilor care vor să fie admişi în cadrul unui centru rezidenţial se depun la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila. Acestea trebuie să cuprindă, după caz, următoarele documente aflate în termen de valabilitate: o cerere scrisă a persoanei interesate / a reprezentantului legal al acesteia; o fişă de evaluare socio-medicală; copii de pe actele de stare civilă/identitate; acte privind componenţa familiei atât pentru beneficiar cât şi pentru susţinători; acte privind veniturile realizate sau declaraţie autentică pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri pentru potenţialul beneficiar; acte referitoare la situaţia juridică a imobilului în care locuiesc; declaraţie notarială a susţinătorilor legali cu privire la cauzele neîndeplinirii obligaţiilor ce le revin vizavi de persoana care solicită admiterea în cadrul centrului; copie de pe ultima hotărâre judecătorească definitivă, prin care s-au stabilit obligaţii de întreţinere ale unor persoane în favoarea sau în obligaţia persoanei beneficiare îngrijite în cămin, dacă este cazul, precum şi copii de pe ultima hotărâre judecătorească definitivă, prin care cei care datorează plata contribuţiei de întreţinere au stabilite obligaţii de întreţinere şi faţă de alte persoane; adeverinţă medicală de boli cronice eliberată de medicul de familie; adeverinţă de la medicul psihiatru că nu suferă de afecţiuni psihice care contraindică internarea în colectivitate; analize şi investigaţii medicale, după caz: radiografie pulmonară, VDRL, examen coproparazitologic şi coprobacteriologic.

În cazul solicitanţilor fără venituri sau cu venituri insuficiente, actele privind componenţa familiei se referă, în următoarea ordine, la: soţ/soţie; copii, nepoţi; părinţi; fraţi/surori.

La Căminul “Lacu Sărat” capacitatea este de 142 locuri repartizate în 73 de camere: 8 garsoniere cu două locuri, 48 camere cu două locuri şi 7 camere cu trei locuri. La Căminul “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” există 161 de locuri în locaţia din strada Caraiman nr. 11 şi alte 40 de locuri în cea din strada Zambilelor nr. 1A. La Centrul de asistenţă paleativă “Sf. Maria” capacitatea este de 200 locuri.

Precizăm că proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 23 voturi “pentru”.

Consilierul municipal Sorin Ion Ioniţă (PNL) nu a participat la vot, iar alţi 3 membrii CLM au absentat motivat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro