Mergi la conţinutul principal

Câți bani a pierdut România prin metoda Panama?

Deputatul PNL Octavian Popa susține că, în cazul în care s-ar obține date din paradisurile fiscale, s-ar descoperi că în România au fost evitate de la plata impozitului sume impresionante, el propunând ca societățile comerciale care fac operațiuni economice cu offshore-uri să plătească impozit de 16% pe profit.
„Panama nu este singurul paradis fiscal. A fost înainte Cipru. Sunt și multe altele. Dacă s-ar obține date din toate aceste paradisuri fiscale, am descoperi că în România, în general, au fost evitate de la plata impozitului sume impresionante, pe care eu nu le pot estima astăzi", a declarat Octavian Popa, care este membru în Comisia parlamentară de control al activității SRI. El a precizat că a depus la Parlament o inițiativă legislativă care vizează modificarea Codului fiscal, astfel încât firmele care fac operațiuni economice cu offshore-uri să plătească impozit de 16% pe profit.
Aceasta „i-ar descuraja pe cei care ar încerca să facă asemenea operațiuni cu asemenea societăți. Nu este vorba de transferul de bani, de fundații, ci pur și simplu de operațiuni comerciale, multe dintre ele fictive sau a căror sume sunt mult umflate, în așa fel încât impozitul și profitul din România să fie mult diminuate. În al doilea rând, ar ușura sarcina celor care ar putea să urmărească în cazul în care unii ar persista să facă operațiuni economice cu offshore-uri, celor care urmăresc pentru a identifica operațiuni cu impact asupra securității naționale, operațiuni de transferuri de bani către grupurile teroriste sau operațiuni care vor să mascheze sume obținute sub formă de mită", a explicat Octavian Popa.
Liberalul se așteaptă ca propunerea sa să provoace controverse și discuții. „De ani de zile, autoritățile din România - ANAF și altele - cunosc existența acestor operațiuni și nimeni nu a făcut nimic și poate că acum, profitând de aceste dezvăluiri făcute în cazul Panama, este timpul să facem ceva", a adăugat Popa. El a precizat că nu a cerut susținerea grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților pentru acest proiect de lege, motivând că procedura de a obține acceptul grupului este foarte lungă.

Ministrul Finanțelor confirmă că ANAF se ocupă deja de „panamezi"

Unele dintre numele din listele Panama Papers se găsesc, cu siguranță, în diferitele operațiuni pe care le conduce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), a precizat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu. „Acolo unde veniturile provin din activități mai puțin legale este acea tendință de a le ascunde. Acesta este în general comportamentul oamenilor cu posibilități financiare mai ridicate. Un om care trăiește din salariu nu are ce ascunde și nu are de ce să-și ducă veniturile într-un paradis fiscal. Multe dintre numele pe care ANAF le are deja în vedere în diferitele operațiuni pe care le conduce, inclusiv prin Departamentul de control al marilor averi, cu siguranță că unele dintre aceste nume se regăsesc și pe listele din acest caz. (...) Există comunicare cu Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor și au informații pe care le pun la dispoziția ANAF, dar până în acest moment suntem într-un proces în lucru", a spus Dragu.
Ministrul a reamintit că în acest moment este format la ANAF un grup de lucru pentru a face un raport complex. În activitatea grupului vor fi implicați inspectori antifraudă, inspectori fiscali și inspectori specializați în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informațiilor fiscale și executări silite.

Scandal uriaș, încă fără urmări

Reamintim că scurgeri de informații financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firmă de avocatură din Panama au dezvăluit cum politicieni de top, staruri sportive și criminali și-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore. „2,6 terabiți de date, 11,5 milioane de documente și 214.000 entități offshore: Panama Papers reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații la care au avut vreodată acces jurnaliștii", se arată într-o anchetă apărută duminica trecută în publicația germană Sueddeutsche Zeitung Sueddeutsche. Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor 70 până în primăvara acestui an
Conform RISE Project, birourile casei de avocatură Mossack Fonseca, o adevărată fabrică de firme, au depozitat în ultimele două decenii secretele unor mari afaceri din România. „Avocații și colaboratorii firmei panameze au furnizat zilnic servicii de consultanță, înființând pe bandă rulantă companii offshore în Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas, Niue și în alte jurisdicții netransparente și cu fiscalitate blândă. Ani la rând, casa de avocatură a camuflat interesele unor oligarhi și afaceriști influenți care au acaparat companii strategice din industria românească și au exportat apoi profiturile în paradisuri fiscale", se menționează în articolul RISE Project.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro