Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brazi naturali mai puţini în pieţele brăilene faţă de anii trecuţi

• preţurile pornesc de la 50 lei şi pot ajunge până la 600 lei, funcţie de dimensiunile şi aspectul fiecărui exemplar • comercianţii sunt puţini, deoarece regulile de comercializare a brazilor sunt mult mai stricte

 

Comercianţii de brazi nu au mai invadat pieţele brăilene ca pe vremuri, când pomii de Crăciun se găseau pe la toate colţurile, mai mult sau mai puţin fiscalizaţi şi cu origini mai mult sau mai puţin autorizate. De data aceasta, legile mult mai stricte în domeniu, iar multitudinea de documente necesare pentru autorizare au făcut ca numărul vânzătorilor de brazi să scadă considerabil. “Am avut doar zece cereri pentru închirierea de spaţii, mult mai puţine decât în alţi ani. O cerere a fost pentru Piaţa Concordia şi nouă pentru Piaţa Mare. Pentru celelalte pieţe - Microhală, Vidin - nu am primit nicio solicitare până acum”, ne-a declarat, ieri, Meluţa Drăguţ, directorul Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor Brăila. Pentru spaţiile ocupate pe trotuarele din jurul pieţelor, comercianţii de brazi plătesc o chirie de 7,5 lei/mp.

Deocamdată, preţurile brazilor se situează între 50 şi 600 de lei, funcţie de dimensiune şi aspect. Comercianţii se plâng că încă nu prea au clienţi. “După ce că avem nevoie de o mulţime de acte pentru autorizaţie, mai avem şi concurenţă din partea supermarket-urilor. Mai lăsăm şi noi din preţ, dar lumea nu prea vine să cumpere. Poate după data de 20 decembrie, mai aproape de Crăciun, o să avem mai mulţi clienţi”, ne-a spus o vânzătoare din Piaţa Mare, care avea la vânzare brazi proveniţi dintr-o plantaţie privată din judeţul Sălaj, cu preţuri cuprinse între 50 şi 70 de lei.

Singurul comerciant care a solicitat un spaţiu în Piaţa Concordia avea, ieri, la vânzare circa 100 de brazi aspectuoşi, cu miros de cetină românească. Acesta ne-a spus că i-a adus de la Soveja şi că cere începând de la 80 lei, pentru cei cu înălţime de 2 metri, până la 600 lei, pentru cei de 5 m, dar că preţurile se mai pot negocia la faţa locului. De asemenea, comerciantul respectiv vindea şi crengi de brad, cu 3 sau 5 lei bucata.

Brăilenii pot cumpăra brazi şi de la supermarket-uri. La Praktiker, de exemplu, aceştia se vindeau, ieri, cu preţuri cuprinse între 50 şi 100 de lei, funcţie de specie şi dimensiuni. Spre deosebire de cei din pieţe, brazii de la centrele comercile nu au rădăcina tăiată, astfel că pe perioada sărbătorilor pot fi ţinuţi în ghivece speciale, iar apoi pot fi plantaţi în curte.
Categorie articol: 

Comentarii