Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brailenii sarbatoresc hramul Capelei Militare

Brailenii sint asteptati, astazi, la hramul Capelei Militare "Sfintii Mucenici Brancoveni", lacas de inchinaciune amplasat in cartierul Viziru III si pastorit de parintele capelan Leontin Cristian, preotul militar al Garnizoanei Braila. Evenimentul coincide cu implinirea a 11 ani de la reintroducerea asistentei religioase in Armata Romaniei. Sarbatoarea "Sfintilor Martiri Brancoveni - Constantin Voda cu cei patru fii ai sai: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache" de anul acesta marcheaza, de asemenea, implinirea a 11 ani de la punerea pietrei de temelie a Capelei Militare, sub pastorirea si binecuvintarea PS Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos.
La fel ca in fiecare an, pentru a cinsti cum se cuvine ziua patronilor spirituali, in toate unitatile militare din Garnizoana Braila au avut loc cateheze (invataturi) despre viata Sfintilor Martiri Brancoveni. In ziua "Adormirii Maicii Domnului", ieri, 15 august 2007, la Capela Militara s-au oficiat Vecernia si Litia, precum si Acatistul Sfintilor Mucenici Brancoveni. Astazi, incepind cu ora 8.00, va fi oficiata Sfinta Liturghie a hramului, de catre parintele capelan Leontin Cristian, impreuna cu un sobor de preoti braileni. Dupa slujba, cei prezenti vor fi invitati la o agapa de hram, masa de obste, dupa obiceiul crestinilor din primele veacuri de la Hristos. In fiecare an, in timpul Sfintei Liturghii, parintele Leontin Cristian a impartasit credinciosilor prezenti la slujba folositoare cuvinte de invatatura despre viata si patimirile Sfintilor Martiri Brancoveni, in frunte cu domnitorul-erou Constantin Brancoveanu (1688 - 1714), ucis miseleste de catre sultan. Constantin Brancoveanu a domnit mai bine de 25 de ani, intr-o vreme cind Tara Romaneasca se afla in calea marilor imperii vecine. Mare iubitor de cultura si evlavios crestin, Brancoveanu a zidit de la temelie 19 minastiri si biserici si mai multe palate, punind bazele stilului cunoscut in arhitectura sub numele de "stil brancovenesc". Tot el a tiparit vestita Biblie de la 1688 numita "a lui Cantacuzino", adevarat monument de limba romaneasca.
Patimile si moartea tragica a domnitorului-martir, a celor patru fii ai sai si a sfetnicului Ianache, au fost intotdeauna evocate, cu mult dramatism, de parintele paroh Leontin Cristian. Constantin Brancoveanu Voevod a fost decapitat la virsta de 60 de ani, impreuna cu cei patru fii si cu sfetnicul Ianache, chiar in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august 1714. Sotia sa, Doamna Marica, a fost silita sa asiste la supliciu. Inainte de executie, domnitorului-martir i s-a oferit posibilitatea de a-si recapata tronul daca va trece la islamism, insa a preferat moartea in locul lepadarii de Hristos si de credinta stramosilor sai.
Categorie articol: 

Comentarii