Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braila va avea o fabrica de ulei alimentar

Firma "Bioromoil", furnizorul de biodiesel al rafinariei "Petrotel" din Ploiesti, va incepe in toamna constructia unei fabrici de ulei alimentar la Braila, investitia ridicindu-se la zece milioane euro, din care doua milioane de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile.
"Terenul a fost amenajat deja pentru inceperea ridicarii halelor si a silozurilor, iar din aceasta toamna vom initia constructia propriu-zisa a fabricii de ulei comestibil. Am accesat o suma de doua milioane de euro nerambursabila prin intermediul Programului de Dezvoltare Rurala, restul de opt milioane de euro venind din partea actionarilor constituiti dintr-o persoana fizica si o companie cipriota care activeaza in industria uleiului si posibil, din credite bancare", a declarat directorul executiv al firmei, Daniela Stefanescu.
Constructia fabricii care va fi amplasata in perimetrul zoneli libere va fi finalizata la sfirsitul anului viitor, iar capacitatea de procesare a unitatii se va ridica la 25.000 de tone de seminte oleaginoase anual.
Materia prima alcatuita din rapita, soia si floarea-soarelui va fi asigurata de pe piata locala, iar in caz de insuficienta firma va apela si la importuri. "Inca nu am incheiat contracte de procurare a materiei prime cu producatori agricoli, intrucit nu avem unde sa o stocam si dat fiind faptul ca productia de ulei va incepe la sfirsitul anului 2009. Asteptam urmatoarea recolta", a precizat Stefanescu.
In ceea ce priveste productia de ulei alimentar, aceasta va fi destinata pietei autohtone, iar daca va exista excedent, firma va exporta in Europa.
Intentia firmei, in urmatorii trei ani, este de a construi si o unitate de productie a biodieselului, in imediata apropiere a fabricii de ulei comestibil, pe terenul de patru hectare concesionat in 2006 pe o perioada de 49 de ani. "Este posibil ca in urmatorii trei ani sa incepem si constructia unei fabrici de biodiesel, pentru a vinde direct produsul nostru catre rafinarii. Investitia s-ar putea ridica la 10-11 milioane de euro. Capacitatea de productie a unitatii ar trebui sa fie de 50.000 de tone pe an, pentru a acoperi cererile clientilor", a spus directorul executiv al "Bioromoil".
Firma a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 20 milioane de euro, iar pentru acest an estimeaza o crestere de 75% a acestui indicator, la 35 milioane de euro.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii