Mergi la conţinutul principal

Braila - un mozaic etnic

Muzeul Brailei a gazduit, ieri, incepind cu ora 10.00, o ampla actiune de prezentare a particularitatilor Brailei, din punct de vedere istoric, dar si al comunitatilor prezente in zona noastra de-a lungul timpului. Astfel, cei prezenti au constientizat faptul ca Braila a fost un mozaic etnic, in orasul nostru poposind inca de acum sute de ani greci, evrei, bulgari, armeni, lipoveni, italieni, turci, ucraineni.
Refugiate din diferite state, prigonite din punct de vedere religios sau pur si simplu urmase ale cuceritorilor de altadata, minoritatile au gasit un colt de liniste pe meleagurile noastre. Braila este considerat un oras cosmopolit, unde toleranta fata de alte natii a fost una dintre valori. Asa se face ca de-a lungul istoriei nu au fost inregistrate conflicte importante intre populatia majoritara alcatuita de romani si reprezentantii altor tari sau comunitati religioase. Cifrele arata ca dintr-un total de 373.174 locuitori, nu mai putin de 11.000 sint rusi lipoveni, romi, greci, evrei, maghiari, armeni, turci, germani, ucraineni, bulgari, italieni. Braila interbelica a apartinut grecilor care au avut un cuvint greu de spus in ceea ce priveste economia orasului. O influenta deosebita au avut-o si evreii al caror spirit de comerciant a facut ca nenumarate proiecte economico financiare sa fie derulate cu succes in zona noastra.
Tot in cadrul actiunii de ieri au fost prezentate personalitatile Haricleii Darclee si a dr. Ana Aslan, oameni de valoare care s-au remarcat atit in tara, cit si peste hotare. "Hariclea Darclee
va ramine in amintirea celor care studiaza istoria muzicii drept una dintre remarcabilele soprane ale vremii, iar dr. Ana Aslan este o personalitate a medicinii romanesti care a reusit sa aiba o cariera de exceptie", a precizat Ionel Cindea, director al Muzeului de Istorie Braila. Prezentarea de ieri a fost realizata de conducerea Muzeului de Istorie in colaborare cu Cornelia Negoita, fost presedinte al Fundatiei Pro Homini, coordonator principal al proiectului "Femei din toata lumea care lupta pentru pace". Braila este gazda acestui eveniment de importanta internationala, in perioada 16 - 25 septembrie. De altfel, Cornelia Negoita a fost nominalizata in 2005 la Premiul Nobel pentru Pace de catre Uniunea Femeilor Catolice din Elvetia. Actiunea din aceste zile este sustinuta si de Teatrul "Maria Filotti".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro