Mergi la conţinutul principal

Brăilenii, receptivi la strângerea de semnături a Alianţei 2020 USR PLUS

• asta au declarat, sâmbătă, deputatul USR de Iaşi Cosette Chichirău şi Vlad Gheorghe, unul dintre candidaţii Alianţei 2020 USR PLUS la alegerile Europarlamentare, aflaţi în turneu de strângere de semnături la Brăila • aceştia s-au arătat încântaţi că, după iniţiativa cetăţenească “Fără Penali în funcţii publice”, românii au devenit mult mai deschişi la strângerile de semnături • cei doi au vorbit şi despre emoţiile prin care au trecut în urma episodului respingerii listei Alianţei de către BEC, luptă care a fost câştigată la ÎCCJ

 

Reprezentanţii Alianţei 2020 USR PLUS se află în plin turneu naţional de strângere de semnături pentru a candida la alegerile Europarlamentare, care se apropie cu paşi repezi. Sâmbătă, deputatul de Iaşi Cosette Chichirău şi Vlad Gheorghe, juristul grupului parlamentar al partidului şi candidat USR la alegerile europarlamentare (poziţia 9 pe lista comună), au venit în Brăila pentru a se întâlni cu oamenii în Parcul Monument, dar şi la sediul USR şi a strânge semnături. Aceştia au precizat că deja s-au apropiat de ţinta de 200.000 de semnături la nivel naţional, însă vor să depăşească limita impusă de lege, astfel că vor continua campania “Drumul spre victorie”. Atât Vlad Gheorghe, Cosette Chichirău, cât şi preşedintele USR Brăila Cătălin Stancu s-au arătat încântaţi de modul în care brăilenii au reacţionat atunci când li s-a cerut să îşi dea semnătura pentru candidatura Alianţei în alegerile Europarlamentare.

“Strângerea de semnături merge fantastic! Absolut fantastic! Eu cred că ăsta este cuvântul. Nu este vorba numai de cum simţim strada, cum simţim oamenii, dar sunt sigur că prin campania «Fără Penali», care a fost o iniţiativă cetăţenească în care noi toţi ne-am implicat, s-a deschis calea către un simţ civic al cetăţenilor. La început campania a pornit foarte greu. Nu e un secret că la jumătatea campaniei lucrurile erau destul de negre cu numărul de semnături strânse. Dar a fost o explozie spre sfârşitul campaniei şi cred că acum, oarecum aceiaşi oameni, sau mulţi dintre cei care au semnat atunci, văd că este ceva natural să semnezi pentru un drept civic, pentru un drept cetăţenesc. Şi ca să îţi exprimi cumva o opţiune sau pentru a da un drept de a participa. Oamenii au cu totul altă reacţie acum decât reacţia pe care o aveau în 2016, de exemplu”, a declarat Vlad Gheorghe.

Acesta a făcut şi o comparaţie între Alianţa 2020 USR PLUS şi alte partide, precizând că lista de candidaţi s-a stabilit printr-un vot intern, extrem de public şi de democratic, iar strângerea semnăturilor pentru înscrierea în cursa electorală s-a făcut doar în stradă.

 

Cosette Chichirău: «Chiar şi cei care votează PSD, nu mai sunt la fel de agresivi. Doar ne refuză. Înainte ne mai şi înjurau»

Despre o schimbare în bine la nivelul deschiderii cetăţenilor către un astfel de demers civic a vorbit şi deputatul Cosette Chichirău, care a afirmat că oamenii s-au obişnuit să fie întrebaţi, rugaţi să îşi dea acceptul pentru ca un partid să candideze la alegeri şi nu doar să fie puşi în faţa faptului împlinit.

“Oricum, celelalte partide au structuri teritoriale, în toate comunele, judeţele. Deci practic ei nu au nevoie să fie în stradă. Dar nici nu sunt atât de apropiaţi de cetăţeni cum suntem noi. Pentru că noi suntem partidul care stă în stradă ca să strângă toate semnăturile acolo, în stradă. Dar într-adevăr observăm o schimbare a atitudinii cetăţenilor către noi. Chiar şi cei care votează PSD nu mai sunt la fel de agresivi. Doar ne refuză. Înainte ne mai şi înjurau. Oamenii sunt mult mai deschişi, chiar raportat la vara trecută. Am trecut acum prin Vaslui, Buzău, astăzi suntem aici (n.r. în Brăila) şi am simţit o diferenţă clară în atitudinea oamenilor atunci când le cerem semnătura. Mulţi vin chiar să ne ofere semnătura. Iar cei care ne refuză sunt mult mai prietenoşi, să zic aşa. Mi s-au părut mult mai deschişi brăilenii de data asta. Este o schimbare. Poate că şi oamenii s-au obişnuit cu noi în stradă. Efectiv, s-au obişnuit ca cineva să le ceară semnătura şi să fie aproape de ei. Văd de asemenea o deschidere mai mare către un dialog. Oamenii, chiar dacă nu semnează, te ascultă mai mult. Poţi să le explici ce sunt alegerile Europarlamentare, cine sunt candidaţii tăi, de ce vrei tu să faci asta, cum suntem noi diferiţi. Observăm, culmea, că cei mai în vârstă ne semnează mult mai uşor şi uneori chiar mai mult decât cei tineri. Ceea ce e un fenomen oarecum nou de data asta. La «Fără Penali» cei bătrâni semnau mai puţin, iar acum semnează într-o proporţie mai mare. Mie mi se pare îmbucurătoare evoluţia”, a afirmat Cosette Chichirău.

La rândul său, preşedintele USR Brăila, Cătălin Stancu, a dorit să puncteze că, în opinia sa, cei mai în vârstă au înţeles motivele pentru care tot mai mulţi tineri aleg să plece din ţară şi atunci sunt mult mai deschişi atunci când vine vorba de a sprijini un partid sau o alianţă care încearcă să le readucă în ţară copiii şi să le ofere un viitor.

 

Alianţa USR - PLUS poate candida pe listă comună, după mari emoţii

Aşa cum am mai anunţat, Biroul Electoral Central (BEC) a respins, iniţial, cererea de înscriere a Alianţei 2020 USR PLUS pentru alegerile Europarlamentare, pe motiv că Dan Barna şi Dacian Cioloş nu ar figura ca preşedinţi ai USR, respectiv PLUS, în Registrul partidelor politice, însă reprezentanţii Alianţei au reuşit să obţină o victorie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a anulat hotărârea BEC. Cei doi USR-işti prezenţi la Brăila au abordat şi acest subiect, subliniind că au trecut prin mari emoţii, însă în egală măsură la fel s-a întâmplat şi în tabăra adversarilor politici, care în realitate nu şi-ar fi dorit ca USR şi PLUS să candideze pe liste distincte.

Cât despre target-ul propus la alegerile Europarlamentare, Cosette Chichirău a indicat că ar fi bine dacă Alianţa ar obţine 20%, iar Vlad Gheorghe s-a arătat mult mai încrezător, afirmând că în prezent aceştia depăşesc procentul amintit, la capitolul preferinţe politice ale românilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro