Mergi la conţinutul principal

Brăila va avea un Adăpost de noapte pentru oamenii străzii

• începând cu luna martie, Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă Brăila se transformă în Adăpost de noapte, iar persoanele fără locuinţă pot sta acolo zilnic, între orele 19:00-07:00 • capacitatea adăpostului este de 150 locuri, iar beneficiarii vor primi şi asistenţă medicală, precum şi sprijin în găsirea unui loc de muncă

 

Municipiul Brăila va avea un Adăpost de noapte pentru oamenii străzii, un loc special în care persoanele fără locuinţă vor putea dormi. Adăpostul se va deschide începând cu luna martie, va avea o capacitate de 150 de locuri şi va fi  administrat de Direcţia de Asistenţă Sociată (DAS) Brăila, prin reorganizarea Centrului Social de Găzduire în Regim de Urgenţă (Calea Galaţi nr. 346, corpul C).

Consiliul Local Municipal Brăila a adoptat în cea mai recentă şedinţă proiectul de hotărâre privind funcţionarea Adăpostului de noapte, scopul serviciului social fiind acela de prevenire, limitare sau înlăturare a efectetor temporare sau permanente ale unor situaţii care pot genera marginalizarea sau excluderea socială a unor categorii de persoane. Tot în proiect se precizează că înfiinţarea adăpostului a fost gândită ca o soluţie pentru dependenţa de sistem a unor persoane găzduite în centrul social, motivându-i pe aceştia să se reintegreze socio-profesional, în situaţia în care s-a constatat că o bună parte dintre ei nu acceptă să plătească utilităţi sau chirie, aceştia fiind obişnuiţi să beneficieze în mod gratuit de serviciile oferite în centru.

“Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă se tranformă în Adăpost de noapte, în idea de a ne ocupa foarte mult de cei care sunt oamenii străzii. Diferenţa între centrul social de găzduire şi adăpost de noapte este perioada de găzduire. Dacă primul este un centru rezidenţial, deci beneficiarii pot sta 24 ore, în adăpost beneficiarii trebuie găzduiţi până la o perioadă de 12 ore. Asta înseamnă doar pe perioada nopţii. Am sesizat că pe perioada sezonului rece, dar şi de-a lungul anului, sunt foarte multe persoane care locuiesc pe stradă. Acum 2-3 ani au ajuns la 170, anul acesta au fost mai puţini, în jur de 100, 110, ceea ce oricum este foarte mult. Sunt 100 de suflete care sunt pe stradă şi atunci încercăm să le oferim lucrul acesta evitând în acelaşi timp şi conflictele care mai există în centru, cum au mai apărut de-a lungul timpului. Adică nu le mai dăm ideea de locuinţă socială, să locuiască non stop acolo, ci pur şi simplu doar pe perioada nopţii”, ne-a declarat Nicoleta Oancea, directoarea DAS Brăila.

Potrivit regulamentului de funcţionare a Adăpostului de noapte, asistaţii vor beneficia de găzduire pe o perioadă de maxim 12 ore/zilnic, servicii de informare şi consiliere în vederea reintegrării sociale, educatie sanitară şi asistentă medicală şi pot primi pachete de hrană şi băuturi calde nealcoolice. În schimb, beneficiarii au obligaţia să respecte orarul de funcţionare, respectiv între orele 19:00-07:00, şi să presteze activităţi de întreţinere a spaţiului interior şi exterior al clădirii. De asemenea, aceştia pot fi excluşi sau li se poate interzice admiterea în adăpost dacă sunt în stare de agitaţie psihică, în stare de ebrietate sau sub influenţa drogurilor, precum şi dacă au un comportament inadecvat care aduce atingeri grave integrităţii fizice sau mentale.

 

Oamenii străzii, ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă

Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila a ţinut să precizeze că Adăpostul de noapte nu va fi o casă pentru oamenii străzii, ci doar un loc unde vor putea găsi găzduire pe timpul nopţii şi sprijin în obţinerea unui loc de muncă. Astfel, pentru asistaţii care se prezintă în Adăpost pentru mai mult de trei nopţi consecutiv, persoana responsabilă cu evaluarea beneficiarilor are obligaţia de a întocmi o fişă de evaluare a aptitudinitor cognitive, care să cuprindă date cu privire la capacitatea de scris, citit, calcule matematice de bază, atenţie, memorie. În funcţie de rezultatete acestor evaluări, asistatul poate fi însoţit la AJOFM Brăila, la unităţile şcolare de pe raza municipiului Brăila, respectiv la angajator, în funcţie de situaţia particulară a fiecăruia.

“Trebuie să îi împingem către această zonă de muncă pe cei care sunt apţi de muncă, nu vorbim de cei bolnavi. E foarte dificil în momentul în care ai ajuns în zona de sărăcie, de unul singur, să te ridici şi să mergi la toate instituţiile, mai ales că e foarte multă birocraţie. Noi ne propunem să îi ghidăm, colegele mele deja fac asta, merg cu ei de mână către AJOFM şi încearcă să le găsească un loc de muncă pentru profilul lor”, a adăugat Nicoleta Oancea.

În Adăpostul de noapte pot beneficia de găzduire şi cazuri sociale sesizate de alte instituţii (Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, Poliţie, Spitalul de Psihiatrie etc.).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro