Mergi la conţinutul principal

Brăila, pericol de turbare

• vaccinările antirabice nu au mai fost făcute de 3 ani în Brăila, iar riscul izbucnirii unui focar de turbare în rândul carnasierelor este foarte mare • campaniile de vaccinare nu s-au mai putut derula în mod normal deoarece în municipiu nu există un medic veterinar de circumscripţie desemnat oficial • veterinarii se feresc să preia acest serviciu deoarece brăilenii refuză să colaboreze în problema vaccinării şi microcipării câinilor • anul acesta, operaţiunea va fi derulată prin intermediul cabinetului de circumscripţie al comunei Siliştea • veterinarii vor fi însoţiţi pe teren de reprezentanţi ai Poliţiei Locale şi SUPAGL, iar brăilenii care refuză să permită accesul acestora riscă amenzi de până la 26 milioane de lei vechi

 

În ultimii trei ani, câinii de pe raza municipiului Brăila, din gospodăriile sau apartamentele populaţiei, nu au mai fost vaccinaţi antirabic. Situaţia este deja alarmantă, riscul apariţiei turbării fiind foarte mare, după cum o recunosc inclusiv autorităţile sanitar-veterinare. Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, ne-a declarat că operaţiunea nu s-a putut derula, din 2014 până în prezent, deoarece în municipiu nu există un medic veterinar de circumscripţie. “Circumscripţia Brăila nu are un medic veterinar desemnat oficial, în condiţiile în care s-a scos de mai multe ori la licitaţie acest serviciu dar nu s-a prezentat nimeni. Lipsa de interes a medicilor veterinari este de înţeles, în contextul în care aici principala activitate din care se poate scoate profit este axată pe vaccinarea şi microciparea câinilor. În rest, avem înregistrate ca animale domestice doar 50 de vaci, 300 oi şi capre, 68 de cai. Costurile vaccinării antirabice sunt acoperite de stat, dar problema este că brăilenii care au câini în gospodării refuză să plătească microciparea acestora, deşi costă doar 10 lei per exemplar. În aceste condiţii, medicii veterinari nu sunt interesaţi să preia circumscripţia din municipiu. Totuşi, vaccinarea antirabică şi microciparea câinilor trebuie neapărat făcută anul acesta, iar conform legii, dacă într-o localitate nu există cabinet veterinar de circumscripţie, se poate apela la un cabinet de circumscripţie dintr-o localitate învecinată. Medicii din Frecăţei, Măraşu şi Casasu au refuzat să colaboreze, în schimb am găsit înţelegere la Siliştea, la dna. doctor Elena Izvoreanu, care a fost de acord să se ocupe, cu echipa dumneaei, de microciparea şi vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân din municipiu. Vaccinarea poate fi făcută, tot gratuit, şi pisicilor”, ne-a explicat directorul Drăgan. Acesta a precizat că DSVSA trebuie neapărat să coopteze un medic de circumscripţie pentru această operaţiune, deoarece, din punct de vedere legal, microcipurile nu pot fi achiziţionate cu fonduri din bugetul instituţiei.

 

Brăilenii care refuză vaccinarea şi microciparea riscă amenzi de până la 26 milioane de lei vechi

Autorităţile veterinare se aşteaptă la refuzul multor brăileni de a primi echipele de lucru în curte pentru a vaccina şi microcipa câinii. Din acest motiv, s-a apelat la Primăria Brăila, care la rândul său şi-a pus la dispoziţie instituţiile din subordine. Astfel, echipele de veterinari vor fi însoţite pe teren de un poliţist local şi doi angajaţi ai Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală, a căror misiune va fi să prindă şi să imobilizeze animalele pe durata procedurii. În acest sens, au fost achiziţionate câteva crose de contenţie.

Brăilenii care totuşi refuză să accepte vaccinarea şi microciparea câinilor riscă, conform Legii 258/2013, o amendă de până la 2.000 lei, aplicată de autorităţile veterinare. La rândul său, Poliţia Locală poate da o sancţiune de 600 lei, în baza hotărârilor de consiliu local existente în prezent.

“Ideea e că, în loc să ajungă să plătească o amendă de până la 2.600 lei, ar fi mai simplu şi mai ieftin pentru cetăţeni să fie de acord să achite contravaloarea microcipului, de 10 lei, implicit să accepte efectuarea vaccinului antirabic la câini şi pisici, dacă este cazul. Plus de asta, oamenii trebuie să conştientizeze că, în lipsa vaccinării, ne putem confrunta oricând cu un focar de rabie care să pună într-un real pericol comunitatea”, ne-a mai declarat directorul Gicu Drăgan.

Operaţiunile de vaccinare vor începe de luni, 22 mai. Primele vizate vor fi gospodăriile de pe Bdul Dorobanţilor, urmând ca, treptat, să fie acoperite toate zonele oraşului. Conducerea DSVSA aproximează că acţiunea se va întinde pe durata a circa 3 luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro