Mergi la conţinutul principal

Brăila după furtuna de miercuri seară: mașini și clădiri avariate, multe zone fără curent

• din cauza copacilor doborâți de furtună au fost afectate 30 de autoturisme și 14 clădiri, conform datelor preliminare centralizate de ISU Brăila • opt localități din județ au rămas fără energie electrică

 

Miercuri seară, în jurul orei 17:00 județul Brăila a fost luat cu asalt de o furtună puternică, cu cea mai mare intensitate din această vară. În aproximativ 15-20 de minute, municipiul Brăila a fost răvășit efectiv de vântul puternic care a doborât sute de copaci. Ca de fiecare dată când plouă abundent, multe străzi și intersecții au fost inundate temporar, sistemul de canalizare fiind pus în imposibilitatea de a face față unui debit atât de mare de apă. Evident că arborii culcați la pământ au provocat distrugeri, pe lângă zecile de autoturisme afectate fiind rupte și multe cabluri electrice, numeroase zone din oraș fiind astfel deconectate de la rețeaua electrică pentru o perioadă de timp mai mare sau mai mică, funcție de capacitatea echipelor de intervenție de la Electrica de a reface conexiunile. Au fost și alte incidente: la Promenada Mall, de exemplu, din cauza vijeliei, acoperișul centrului comercial a cedat pe o porțiune din dreptul hipermarket-ului Careffour, cei aflați printre rafturi trăgând o sperietură zdravănă din această cauză

Din informațiile primite de reporterii noștri, niciun cartier nu a scăpat de furia vijeliei, peste tot fiind consemnate probleme cauzate de copacii căzuți la pământ. De exemplu, Aleea Cocorilor din cartierul Viziru III a fost blocată de un copac scos din rădăcini în fața blocului F5, timp de patru ore până la intervenția echipajelor ISU. Tot pe Cocorilor, un copac a blocat trotuarul din fața școlii 29 „Mihail Sadoveanu”, un altul a căzut peste blocul D4, iar mai mulți copaci din fosta unitate militară au fost distruși de vântul puternic și avalanșa torențială. O altă zonă cu probleme a fost cartierul Marna, unde copacii căzuți pe străzi au blocat accesul locatarilor din toate direcțiile, în contextul în care ieșirea spre strada Apollo este inaccesibil din cauza șantierului aflat în derulare de mai multe luni.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila a informat, miercuri seara, conform infomațiilor centralizate în primele ore după furtună, că, pe raza municipiului au fost afectate 30 de autoturisme și 14 clădiri, din cauza copacilor prăbușiți. „La ora 16.50 a fost transmis un mesaj RO-Alert de vreme sevară. La Dispeceratul inspectoratului s-au primit 120 solicitări care au vizat inundații în curți și case, copaci căzuți pe carosabil, clădiri, mașini și cabluri de electricitate. Echipajele inspectoratului a intervenit cu 10 echipaje pentru degajarea copacilor căzuți. Două echipaje au intervenit pentru evacuarea apei din 25 curți și 12 case în cartierul Lacu Dulce. Au fost afectate 30 de autoturisme, iar 14 copaci au căzut pe clădiri (case, fațade de bloc, balcoane). Pentru înlăturarea efectelor au intervenit și echipe ale Primăriei municipiului Brăila și ale Electrica Brăila (copaci căzuți pe firele electrice) , ne-a informat purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ștefan Stoian.  

La rândul ei, Primăria ne-a informat că, încă de miercuri seară, pe lângă echipele de intervenție ale Electrica și ISU, pe raza municipiului au lucrat pentru degajarea arborilor prăbușiți pe domeniul public circa 100 de muncitori ai operatorului de salubritate  RER. De asemenea, au fost pe teren și patru echipe ale Serviciului Seroplant din cadrul Primăriei.                                                                                                                                 Mai multe localități din județ au rămas fără energie electrică, respectiv Lacu Sărat, Cazasu, Vărsătura, Găvani, Gemenele, Scorțaru Vechi (parțial), Comăneasca, Traian, iar 30 de echipe de la Electrica au intervenit pentru realimentarea cu energie electrică a localităților afectate. „În localitățile din județ unde s-au înregistrat pagube materiale, în urma fenomenelor meteorologice prognozate, au acționat Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile respective”, a mai precizat ISU Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro