Mergi la conţinutul principal

Brăila, de râsul internauţilor. Cu manechinul «mort», la cerşit

• doi tineri din municipiu au apelat la o formă inedită de cerşetorie dar cu nuanţe de-a dreptul macabre: au încercat să păcălească trecătorii că nu au bani să îngroape un mort, folosindu-se de un manechin din plastic pe care l-au plimbat prin zona Piaţa Mare • poliţiştii brăileni i-au identificat şi i-au amendat cu câte 100 lei fiecare • totuşi, un trecător prin zona respectivă a imortalizat manechinul acoperit cu un cearşaf şi cu un bilet lângă el, pe care scria că nu au bani să-l îngroape • imaginile au devenit virale în mediul online

 

O glumă sinistră şi o ştire nedocumentată postată de un site de tip can-can - cunoscut în România - au făcut Brăila de râs în mediul online. O nouă formă de cerşetorie a fost surprinsă într-o zonă din municipiul nostru, zilele trecute. Doi tineri au îmbrăcat şi încălţat un manechin, apoi l-au acoperit cu un cearşaf şi l-au pus într-un căruţ de transportat butelii. Au mers cu el până în Piaţa Mare, unde s-au oprit pe o bordură şi au afişat o hârtie cu următorul text: “Vă rugăm, ajutaţimă (sic!) săl (sic!) îngrop”. Lângă căruţ, au lăsat o cutie de carton, pentru ca trecătorii sensibilizaţi de “poveste” să lase bani. Un brăilean a surprins în câteva imagini întreaga scenă şi le-a postat pe internet. Aşa se face că un site de ştiri de tip can-can a preluat fotografiile şi “a înghiţit” păcăleala. “Au stat cu mortul pe căruţ, în Piaţa Mare din Brăila! Ce scria pe pancarta pusă pe el, lângă mâncare. Scene ireale, ziua în amiaza mare!”, este titlul ştirii care a devenit virală în mediul online. “Pe un căruţ mare, ca de butelii, se află întins un trup de om. Este îmbrăcat cu haine curate şi încălţat cu bocanci călduroşi, ce par a fi şi ei noi”, este doar o bucată din textul postat pe site-ul de tip can-can.

Dacă autorii articolului ar fi făcut o minimă documentare, ar fi aflat că, de fapt, “mortul” nu e mort, ci un manechin, iar cei doi indivizi s-au folosit de o poveste macabră pentru a face profit de pe urma brăilenilor naivi. Exact ca replica regretatului actor, Gheorghe Dinică, în filmul “Filantropica”: “Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană!”. Pare-se că cei doi tineri, ambii din municipiul Brăila, au înţeles mesajul lui Dinică şi au pus în aplicare un scenariu ... sumbru. Nu ştim dacă au fost trecători naivi care să lase bani în “cutia milei”, însă cert este că poliţiştii de la Ordine Publică i-au depistat pe cei doi autori, chiar în ziua în care au fost făcute pozele la Piaţa Mare, şi au ajuns la concluzia că “mortul” este un manechin, folosit pentru a stoarce bani de la lume. Cei doi tineri, unul în vârstă de 20 ani, şi celălalt de 35 ani, au fost amendaţi cu câte 100 lei fiecare, conform Legii 61/1991 rep., aşa cum ne-a transmis subinspectorul de poliţie Laura Dan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila. Ulterior, indivizii nu au mai fost zăriţi în zona Piaţa Mare, plimbând manechinul.

 

Încă o pată neagră pe imaginea municipiului, din cauza siniştrilor cerşetori

Aşa cum am precizat şi mai sus, fotografiile cu “mortul” în căruţ au făcut înconjurul internetului, ba au mai şi fost mediatizate de un site de tip can-can. Unii internauţi au luat drept reale pozele, alţii s-au prins că la mijloc e vorba de o glumă nesărată. Cert este că Brăila a mai suferit un episod de defăimare în mediul online, după ce, de-a lungul timpului, alte ipostaze ale oraşului mai mult sau mai puţin amuzante au fost mediatizate. Spre exemplu, este celebră imaginea că brăilenii sunt cuţitari. Ori, în urmă cu aproape 2 ani, un video ce înfăţişa un crab cu un cuţit între cleşti s-a viralizat, cu titlul “Cum recunoşti un crab de Brăila”.

Dar să revenim la imaginile “zilei”, cele cu manechinul folosit pe post de cadavru. Unii dintre utilizatorii reţelei de socializare Facebook s-au arătat dezamăgiţi că Brăila e de râsul internetului, acum: “Alooo, e glumă ce au făcut unii cu acel om”, “Aşa cred şi eu...originală idee, tipic oraşului nostru”, “Unde se putea decât la noi în Brăila (...)”, “Noi ducem mortu' cu tot confortu'. Doar în Brăila”, “Cel mai interesant oraş...”. Alţii au lansat ideea că în căruţ se afla un om mort...de beat! “Era beat”, “După un 1 kg de ţuică de prună era rupt, am trecut pe lângă el, abia vorbea”, “Ce manechin? Că era un om beat”, “Nu înţelegeţi că era beat rupt? L-a (sic!) luat tarabagii din piaţă şi făcea (sic!) caterincă”. Asta, în timp ce alţi internauţi s-au prins că e o glumă macabră. Unii au afirmat că au verificat personal ce se află sub cearşat şi au constatat că e vorba despre un manechin. “Ăştia sunt nişte amărâţi şi făceau caterincă. Am oprit eu, aveau un manechin (...) M-am dat jos din maşină să văd ce este acolo. Era un manechin. (...) Erau pe Ştefan cel Mare. Unul din ei avea sânge la nas. Sunt vai de capu' lor”, a comentat un utilizator. “Am văzut cu ochii mei, aveau un manechin şi nu erau nimeni alţii decât nişte romi din România care par foarte amărâţi, dar au case de mii de euro”, a comentat altcineva. “Dacă era mort, nu stătea cu picioarele aşa. Este băşcălie”, a fost un alt comentariu lăsat la fotografii.

Să nu uităm de faimosul “castel” construit la parterul unui bloc, despre care internetul vuieşte că ar fi din Brăila. Ba chiar imaginea a fost preluată de site-uri de ştiri. Deşi primul articol pe seama acestei fotografii a apărut în anul 2015, ştirea senzaţională şi falsă a fost rostogolită, adică a fost preluată ca “noutate”, chiar în cursul acestei luni de către alte site-uri. Povestea a rămas aceeaşi: un brăilean şi-a transformat balconul apartamentului de la parter în care locuia într-un adevărat castel, ce se întinde ca înălţime până la etajul al doilea al blocului.

Va mai trece o perioadă până când internauţii vor uita de “mortul” plimbat într-un căruţ de butelii prin Brăila şi nu vor mai face haz de imaginea municipiului. Sau de castelul construit la parterul blocului. Totuşi, internetul are “memorie” lungă, iar moda rostogolirii ştirilor de dragul traficului nu a trecut. Aşa vor fi readuse în atenţia opiniei publice aceste poveşti neadevărate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro