Mergi la conţinutul principal

BNS cere negocierea de urgenta a salariului minim

Confederatia Blocul National Sindical (BNS) solicita inceperea de urgenta a negocierilor privind stabilirea salariului minim pe anul 2006. Sindicalistii isi argumenteaza cererea prin faptul ca, pina la acest moment, trebuiau sa fi inceput negocierile pe aceasta tema, avertizind ca tinta organizatiei in cadrul discutiilor cu partenerii de dialog o va constitui majorarea salariului minim la cel putin 426 lei RON, incepind cu data de 1 ianuarie 2006. "Conform legislatiei in vigoare, la mijlocul lunii octombrie proiectul Bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale trebuie prezentate Parlamentului, ori, pina la acest moment, nu au avut loc nici un fel de negocieri referitoare la nivelul salariului minim. Avind in vedere ca salariul minim este un instrument important in fundamentarea bugetului, si, pe de alta parte, faptul ca negocierile nu vor fi deloc usoare, tergiversarea inceperii discutiilor va avea efecte negative pentru Romania inclusiv din perspectiva integrarii europene", se mentioneaza intr-un comunicat de presa emis de BNS.
Sindicalistii considera ca solicitarea privind majorarea salariului minim la 426 lei RON este perfect justificata in conditiile in care valoarea cosului minim de consum, in iulie 2005, a fost de 857 lei RON pentru o gospodarie. In plus, conform datelor statistice, prezentate in comunicat, aproximativ 28% dintre lucratorii romani ar fi platiti cu salariul minim pe economie, ceea ce in acceptiunea sindicalistilor face majorarea acestuia la un nivel care sa acopere macar cosul minim de consum absolut necesara.
De asemenea, BNS arata ca trebuie stabilita o politica a salariului minim si pentru anul 2007 astfel incit Romania sa atinga cel putin nivelul celui mai mic salariu minim din cele 25 de state membre ale UE, la paritatea puterii de cumparare. Cu un salariu minim net care reprezinta doar 29% din salariul mediu net pe economie, Romania se situeaza pe ultimul loc in rindul tarilor europene pentru care exista date disponibile. Din datele aferente anului 2004, Bulgaria are un raport de 40%, Cehia - 37%, Franta - 48%, Ungaria - 36%, Polonia - 36%, Marea Britanie - 40%, iar Spania - 33%. Concret, in Romania salariul minim este de 79 de euro, in timp ce in Polonia, Ungaria, Cehia si Turcia depaseste 200 de euro, in Portugalia - 437 euro, Slovenia - 490 euro, Spania - 600, Irlanda, Franta, Belgia si Marea Britanie aproximativ 1.200 euro, iar in Luxemburg peste 1.400 euro.
"Faptul ca Romania nu a acordat o atentie deosebita salariului minim si sectoarelor cu nivele foarte reduse ale salariilor a condus la situatia in care Romania inregistreaza cel mai redus nivel al salariului minim din tarile membre UE si cele candidate, atit exprimat in euro cit si in puterea de cumparare a salariului minim (paritatea puterii de cumparare)", se subliniaza in comunicatul BNS. In acest context, sindicalistii atrag atentia asupra pericolului de accentuare a saraciei populatiei ca urmare a cresterilor de preturi, in special la utilitatile publice si a mentinerii salariilor la un nivel scazut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro