Mergi la conţinutul principal

Blocul care ar putea ucide

Sunt ani de zile de când blocul 20A, de pe Str. Franceză, unde funcţiona pe vremuri magazinul de încălţăminte "Antilopa", reprezintă un pericol public pentru pietoni, dar şi pentru maşinile parcate pe trotuar. Aşa cum cotidianul nostru relata încă din 2013, când au fost înregistrate primele incidente, pericolul este reprezentat de tencuiala care se desprinde de pe balcoanele etajelor superioare, astfel că oricine trece pe trotuarul din dreptul blocului 20A se expune unui risc evident. Doar întâmplarea a făcut ca, până în prezent, bucăţile de beton căzute să nu lovească niciun om. Câteva autoturisme nu au fost, însă, la fel de norocoase. În februarie 2013 au fost avariate două maşini ale unor locatari din bloc, iar acum, după trei ani, s-a întâmplat din nou. De data asta, nu a fost lovit decât un singur autoturism. Incidentul s-a petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, iar şoferul păgubit a făcut reclamaţie la Poliţia Locală, declarându-se hotărât să acţioneze în judecată Asociaţia de Proprietari nr. 216, de care aparţine blocul în cauză.
"Brăileanul Gabriel G. ne-a sesizat că a găsit maşina personală, pe care o parcase pe Str. Franceză, lovită de o bucată de tencuială căzută de pe faţada blocului 20A. În urma acestei reclamaţii, Asociaţia de Proprietari nr. 2016 va fi sancţionată pentru neîntreţinerea faţadei imobilului, cu o amendă cuprinsă între 250 şi 750 lei. Administratorul asociaţiei, doamna Munteanu, a fost chemată la sediu pentru aplicarea sancţiunii", ne-a declarat Georgică Tănase, şeful Compartimentului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Brăila.
Asociaţia respectivă a mai fost sancţionată, cu 500 lei, şi în 2013, însă, din câte se vede, măsura luată atunci de Poliţia Locală nu a fost suficient de convingătoare pentru rezolvarea definitivă a problemelor existente. Patronul firmei care ocupă spaţiul de la parter unde funcţiona pe vremuri magazinul "Antilopa", Vasile Cioroiu, se declară indignat de felul cum trenează lucrurile. "Acest fenomen durează de aproape patru ani, timp în care am înaintat degeaba adrese scrise către Asociaţia de Proprietari nr. 216 şi a preşedintelui acesteia, Dumitraşcu Puiu Alexandru, prin care solicitam să intervină pentru înlăturarea pericolului iminent care poate cauza distrugerea unor bunuri, distrugerea autoturismelor aflate în trafic sau parcate şi, mai grav decât atât, vătămarea corporală a unor persoane sau decesul acestora", spune Vasile Cioroiu. Acesta se teme că, la fel cu s-a întâmplat şi în urmă cu trei ani, când s-au mai desprins bucăţi de tencuială, autorităţile locale vor încercui trotuarul cu o bandă galbenă, interzicând accesul pietonilor. O asemenea măsură, se plânge Cioroiu, i-ar afecta în mod direct afacerea, deoarece clienţii şcolii de agenţi de pază care funcţionează la parterul blocului nu vor putea trece de banda galbenă pentru a ajunge la cursuri.

"Facem şi noi ce putem!"

Preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 216, Alexandru Dumitraşcu, susţine că a reparat în trei-patru rânduri porţiunile de faţadă din care se desprindeau bucăţi de tencuială. "Nu putem fi acuzaţi de rea-voinţă, am intervenit de câteva ori până acum, reparând acele balcoane de pe care cădea tencuiala. Dacă au apărut alte zone cu probleme, le vom rezolva şi pe acelea. Nu putem face o reparaţie unitară a întregii faţade, deoarece nu avem fondurile necesare. În urmă cu câţiva ani, când s-a pus problema ca blocurile din Brăila să fie izolate printr-un program finanţat de Ministerul Dezvoltării şi cofinanţat de Primărie şi asociaţiile de proprietari, asociaţia noastră strânsese bani pentru partea ei de contribuţie, însă programul nu s-a mai aplicat, fiindcă Primăria nu a alocat fondurile necesare. Din acest motiv, fiecare asociaţie a trebuit să se descurce pe cont propriu. Noi am prevăzut în bugetul de investiţii din fiecare an bani pentru reparaţii ale faţadelor, însă aceştia nu ne ajung decât pentru intervenţii punctuale. Vom interveni şi acum, în măsura posibilităţilor, în acele puncte de unde a început să se desprindă tencuiala", dă asigurări preşedintele Dumitraşcu. Acesta susţine că, înainte de a fi contactat de reporterul nostru, nu i se adusese la cunoştinţă nici că a mai fost avariată o maşină şi nici că a fost sesizată Poliţia Locală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro